Ostanimo u kontaktu

MEĐUNARODNA SURADNJA ŠKOLA

Metkovski i njemački gimnazijalci izveli završni program projekta ‘Žena kroz vremena’

Objavljeno prije

2303_Gimnazija, gosti iz Njemačke 29

Gimnazija Metković ovog tjedna je, u sklopu međunarodne suradnje s Theodor – Heuss gimnazijom iz Recklinghausena iz Njemačke, ugostila učenike i profesore te su partnerske škole jučer u Gimnaziji organizirale završni program projekta Žena kroz vremena.

Na početku programa prisutnima su se prigodnim govorima obratili ravnatelj Gimnazije Jozo Jurković i zamjenik gradonačelnika Damir Raić, nakon čega su učenici obje škole izveli recitacije Dragutina Tadijanovića i njemače pjesnikinje, odigrali skeč koji je objedinio sve generacije žena i predstavio njihove probleme i prednosti svog vremena. Učenice su odsvirale Desanski šotić kako bi se poslušalo na koju su glazbu njihove bake plesale, a plesna grupa Blackout pokazala je razvoj plesa kroz vremena plesalo.

Program se izveo na njemačkom i hrvatskom, a pratila ga je istoimena izložba, Žena kroz vremena, na kojoj su se prikazale slike tri generacije žena, bake, majke i djevojaka, a učenice Gimnazije Metković u sklopu izložbe su se obukle u odjeću koju su žene nosile kroz vremena. Izložena je bila i lenta vremena s poznatim njemačkim i hrvatskim ženama iz 19. i 20. stoljeća.

Ovo je treća godina suradnje Gimnazije Metković s Theodor – Heuss gimnazijom te se svake godine održava pod drugom temom. Ove godine Metković je posjetilo 13 učenika iz Njemačke s dvjema profesoricama. U projektu sudjeluje 16 učenika iz Gimnazije Metković s profesoricama njemačkog jezika Svjetlanom Bebić i Anom Bebić koje su istaknule da su profesori i učenici cijele Gimnazije dali značajan doprinos projektu. Tako je profesorica Ljiljana Jeličić ustupila leksikon  iz 1931. napisan na njemačkom jeziku o tome kakva žena treba biti nakon udaje.

Profesorica Svjetlana Bebić rekla je su s njemačkim učenicima i profesoricama, uz provođenje projekta Žena kroz vremena u školi, obišli mjesta u regiji.

– Osim radionica u našoj školi, obilazili smo našu regiju. Počeli smo s Trogirom, zatim smo išli u Arheološki muzej Narona koji nam je omogućio i besplatni ulaz za naše goste, provozali smo se trupom, iskoristili smo foto-safari, jedan cijeli dan smo bili u Dubrovniku gdje smo posjetili etnografski muzej i obišli zidine, a išli smo i u Mostar – kazala je S. Bebić.

Na kraju jučerašnjeg programa učenici i profesori koji sudjeluju u programu dobili su simbolične poklone te su zaplesali Macarenu, a danas će posjetiti Split nakon čega će se metkovski kolege u zračnoj luci rastati od gostiju iz Njemačke.

Marija Jeramaz

PROMETNA NESREĆA NA DUVRATU

Ozlijeđeni biciklist preminuo u mostarskoj bolnici

Objavljeno prije

U prometnoj nesreći koja se jučer, 7. prosinca, nešto iza 17 sati, dogodila na D-62 koja povezuje Metković i Kulu Norinsku, smrtno je stradao 49-godišnji državljanin RH koji ima prebivalište u BiH.

Do prometne nesreće je došlo kada je 59-godišnji vozač osobnog vozila dubrovačkih registarskih oznaka, krećući se iz pravca Metkovića u pravcu Kule Norinske, udario u spomenutog 49-godišnjaka koji se u istom pravcu kretao biciklom, noseći na sebi reflektirajući prsluk. Od siline udara, biciklist je odbačen na travnatu površinu izvan ruba kolnika, pri čemu je zadobio teške tjelesne ozljede opasne po život.

Nakon ukazane liječničke pomoći biciklist je prevezen u Sveučilišnu kliničku bolnicu Mostar gdje je od zadobivenih ozljeda, na žalost, preminuo.

Policijska uprava dubrovačko-neretvanska

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Akcija Sl7 Banner 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije