Ostanimo u kontaktu
SPOT Shopping Mall 1200px

SASVIM OPRAVDANO PITANJE

Čapljina iskazala brigu za Izvorište Doljani, a što je sa sustavom za obranu od poplava?

Objavljeno prije

Vodocrpilište, Izvorište Doljani

Nakon šest desetljeća na vidiku je rješenje niza otvorenih pitanja na izvorištu metkovskog vodovoda u Doljanima. O tomu je u prošlosti održano više sastanaka između predstavnika Grada Metkovića i općine Čapljina, ali rezultata nije bilo. Vodocrpilištem je gospodario ‘Vodovod’ Metković i naplaćivalo potrošenu vodu. Općina Čapljina sada želi da crpilištem gospodari Općina Čapljina i da ubire naknade, s naznakom da se cijena vode za potrošače u Metkoviću ne bi mijenjala. Čelnici susjedne općine ističu da za izvorište Doljani ne postoji dokumentacija i da nema zaštite te da se Metković opirao rješenju problema. Načelnik općine Čapljina Smiljan Vidić tvrdi da je poduzeće Doljani d.o.o., 2008.godine osnovano jednostrano, bez suglasnosti općine Čapljina pa se s stoga to poduzeće kao jedno od mogućih rješenja ne uzima u obzir.

U izjavama medijima načelnik Vidić smatra da će se Metković i Čapljina ubrzo dogovoriti te da će se realizirati sporazum potpisan u Zagrebu, ali i dodaje kako dva susjedna grada imaju puno zajedničkih projekata u budućim vremenima. To je točno, kao što je istina da i pitanja gospodarenja izvorom u Doljanima treba riješiti. Međutim, opravdano je postaviti pitanje zbog čega općina Čapljina inzistira samo na rješavanju problema Doljani, a ne i na izgradnji dijela sustava za obranu od poplava duljine 2,5 kilometra na području Gabela Polja bez čega nema posve sigurne obrane od poplava na području Metkovića.

Zašto susjedna općina ne napravi više u zbrinjavanju otpada koji za porasta vodostaja pliva Neretvom nizvodno do Metkovića i dalje. I to su valjda zajednički problemi koji traže zajedničke napore u smislu rješavanja.

Govoreći o problemima u Doljanima, Vidić napominje da radnici Vodovoda Metković nemaju radne dozvole za BiH, a rade na održavanju izvora i uređaja!

Logično se zapitati imaju li radne dozvole baš svi građani s područja općine Čapljina koji rade u Metkoviću i drugdje. Načelnik s pravom ističe da se dvadesetak godina ništa nije napravilo u rješavanju pitanja vezana za izvorište Doljani, a zaboravlja da su neki njegovi prethodnici sjedili i u Hrvatskom saboru pa su, da su htjeli, mogli pokrenuti rješavanje svih spornih pitanja između Grada Metkovića i općine Čapljina, na korist svim građanima koji stoljećima žive zajedno, koji brinu iste brige, i koje nikakve međe nikada ne mogu razdvojiti, pa ni naknade za crpljenjenje vode.

Pero Jakić

ZAVRŠENO ASFALTIRANJE VIDA

Završetak radova na uređenju prometnica u Vidu gradonačelnik Milan prokomentirao: ‘Obećano – ispunjeno!’

Objavljeno prije

U utorak, 4. lipnja, završeni su radovi na uređenju prometnica u prigradskom naselju Vid, vrijedni gotovo pola milijuna kuna.

Završetak radova gradonačelnik Dalibor Milan je prokomentirao:

– Gotovi su radovi na pojačanom održavanju cesta u naselju Vid. U Ulicama Hrvatskih mučenika, Strana i Gradina izvršili smo pripremne radove, proširili i rekonstruirali asfaltni sloj ceste, sveukupno u dužini od otprilike 700 metara.
Vrijednost radova iznosi oko 450.000,00 kuna s PDV-om i prvo je veće ulaganje u ceste u Vidu nakon niza godina i lažnih obećanja.
Obećano – ispunjeno, – rekao je Milan putem svoje fb stranice.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Akcija Sl8 Banner 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije