Ostanimo u kontaktu
AKCIJA! Dalmata Jura shop LPG Narona
GAZ Benz 1200x400px

UPOZNAJMO SE(BE) BOLJE!

Metković dobio ‘kućice za knjige’, male slobodne knjižnice

Objavljeno prije

Male slobodne knjižnice odnosno kućice za knjige su nastale kao rezultat provedbe projekta „Upoznajmo se(be) bolje!“ kojega provodi Udruga osoba s invaliditetom „Prijatelj“ Metković u partnerstvu sa učenicima i djelatnicima iz Gimnazije Metković i OŠ Stjepana Radića Metković. Projekt je sufinanciran sredstvima Ministarstva znanosti i obrazovanja RH.

Kućice je oslikao naš sugrađanin, gospodin Toni Slišković, koje je pomno odabrao neretvanske detalje i prilagodio ih mjestima na kojima su postavljene – Gradski park, Šetalište 116. Brigade i Dječji park kod OŠ don Mihovila Pavlinovića.

Sveznalica 7400xXpx

Male knjižnice su izrađene po principu svjetskog projekta „Little Free Library“ koji je zaživio u 70 država svijeta. U njih može stati 50-ak knjiga/slikovnica/bojanki. Dio knjiga smo kupili, a ostatak ćemo nadopunjavati sistemom donacija građana.

Bitno je istaknuti da svi mogu stavljati svoje knjige i druge posuditi, donositi uvijek nove, bez evidencije, bez registracije, bez radnog vremena, dan i noć, svakoga dana u godini. Projekt razvija kulturu čitanja za osobni razvoj i društvenu integraciju, koji uvelike doprinose jačanju i prihvaćanju vlastitog/tuđeg identiteta, što je i cilj projekta. Knjigama različite tematike i žanrova trudimo se ponuditi ponešto za svakoga, za odrasle i za djecu, a i za naše strane goste u gradu.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Popis stvari koje možete pronaći u kućicama: knjige različitih tematika za sve uzraste, slikovnice, bojanke, blokove i prazne papire za crtanje, bojice, olovke, flomastere, voštane boje, kemijske olovke, gumice, šiljila za olovke.

Krenite u šetnju i zavirite u kućice! Možda pronađete knjigu baš za sebe ili za Vaše dijete.

UPUTE ZA UPOTREBU MALIH SLOBODNIH KNJIŽNICA/KUĆICA ZA KNJIGE

  • POSUDI knjigu koja te zanima
  • ČITAJ i uživaj u različitim sadržajima
  • VRATI knjigu nakon što je pročitaš
  • ČUVAJ kućicu i njezine knjige
  • DONIRAJ knjigu u kućicu ukoliko to želiš

PRIJEDLOG PRORAČUNA ZA 2023. GODINU

Komunalna infrastruktura u fokusu Općine Zažablje, načelnica Vrnoga razliku planira osigurati kroz HR natječaje i EU fondove

Objavljeno prije

Prijedlog proračuna Općine Zažablje za 2023. godinu iznosi 350.730 eura, a općinski vijećnici te neretvanske općine o njemu će raspravljati na sjednici Općinskog vijeća koja bi se trebala održati 10. prosinca.

Predstavljajući glavne stavke proračuna načelnica Općine Zažablje Maja Vrnoga je rekla kako su najznačajnija ulaganja u kupnju i gradnju komunalne infrastrukture u iznosu od 238.415 eura.

Sveznalica 7400xXpx

– Taj novac planiramo osigurati prijavom na natječaje ministarstava, fondova i programa iz EU. – kazala je Vrnoga.

Prema njezinim riječima, prihodovnu stranu proračuna čine prihodi od poreza u iznosu od 73 tisuće eura, dok sredstva fiskalne decentralizacije iznose 115.600 eura, a kroz pomoći za projekte planiraju osigurati iznos od 138.615 eura.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

– U fazi smo pripreme projekta Centra aktivnog turizma Vidonje koji uključuje obnovu stare škole, uz razne popratne sadržaje, primjerice cikloturizam i pješačke staze, pa nam je glavnina sredstava usmjerena na taj projekt. Također, planiramo nastaviti s izgradnjom parkinga ispod groblja u Mliništu, proširenje ceste Vukov klanac – Brestica, te unaprijediti poslovanje kroz digitalizaciju. – rekla je načelnica Općine Zažablje Maja Vrnoga.

Za Južni.hr piše Kate Šutalo Cvjetković

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Jastučići s čokoladom 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije