Ostanimo u kontaktu
ULTIMATE SPORTS GYM – 1200×250

KAD PUTUJETE PREKO GRANICE OBORUŽAJTE SE STRPLJENJEM

Lijepa gesta turističke zajednice, svakako bi bila, turistima na plus 36 dijeliti vodu

Objavljeno prije

Foto Ilustracija

U petak, između 11 i 12 sati nakon duljeg vremena, morali smo u Gabela Polje. Granicu smo prešli bez zastoja i problema. Za pet minuta posao je obavljen, ali tek tada nastaju problemi. Kolona vozila s pretežitim BiH oznakama kreće se centimetar po centimetar prema Metkoviću, odnosno svima dobro poznatom prijelazu koji je ovih dana prekategoriziran u međunarodni.

Lijepim, uljudnim znakom pušta nas mladi vozač automobila s BiH oznakama da se uključimo u promet na čemu smo mu zahvalili.

I tako, malo pomalo, do prijelaza smo potrošili najmanje 30 minuta, iako kolona vozila nije bila velika. Jasno je i zašto, granična policija jedne i druge zemlje, Carina i ostali, moraju kontrolirati podatke svih vozača i putnika, i tu se nema što dodati.

Međutim, upozorit ćemo na ozbiljan problem kojega stvaraju neki vozači čija vozila nose lokalne oznake. Oni u nastojanju da sustignu kolonu u stanju mirovanja ili kretanja prema Metkoviću u vožnji koriste nogostupe ili upozoravaju ljude u vozilima da se maknu jer će oni, navodno, skrenuti prema opskrbnom centru !

Tu su se našla i opskrbna vozila s raznom robom koja iz raznih razloga ne mogu čekati na plus 36 stupnjeva C, i čiji vozači žele što prije pristupiti iskrcaju robe.

I vozači tih vozila koristili su nogostupe vozeći nekoliko centimetara od vozila u koloni. I onda, kad smo stigli do službenog prijelaza, motociklist bez posebnih znakova upozorenja „upada“ ispred nas, pruža osobnu i čeka da vozilo ispred njega krene.

U isto vrijeme obitelji koje idu na odmor u Hrvatsku stoički su podnosili visoke temperature i sve što se dalo vidjeti, a tiče se prometa.

Znamo da je turistička sezona počela i da se od nje očekuju dobri rezultati. Znamo da je na svim većim ili manjim međunarodnim prijelazima potrebno čekanje, ali isto tako znamo da se u blizini međunarodnih prijelaza u Hrvatskoj često organizira podjela osvježavajućih pića (makar i vode) putnicima koji dulje čekaju na prijelaz.

Poanta cijele naše priče je upravo u tomu. Je li moguće da TZ Grada  Metkovića, TZ općine Slivno, TZ općine Gradac, Dubrovačko-neretvanska i Splitsko-dalmatinska županija, Udruge iznajmljivača  i druge strukture u segmentu turizma nabave, i na granici dok odrasli i djeca čekaju na prijelaz ponude makar vodu putnicima koji žele ljetovati na našoj obali? Znači, podjela vode na Gabela Polju i Doljanima, možda i na Prudu i ništa više.

Sigurni smo da bi gosti, bez obzira na državu iz koje dolaze, s takvim dočekom bili više nego zadovoljni.

Možda pišemo ”u vjetar”, a možda će cijela priča dobiti i pozitivan epilog.

Nikome nije lako na plus 36!

STOŽER CIVILNE ZAŠTITE DNŽ

42 nova slučaja zaraze koronavirusom, pet osoba iz Metkovića

Objavljeno prije

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u posljednja 24 sata zabilježena su 42 nova slučaja zaraze koronavirusom.

Radi se o 23 osobe muškog i 19 osoba ženskog spola: 12 iz Dubrovnika, osam iz Stona i Župe dubrovačke, pet iz Metkovića, dvije iz Konavala i Korčule te jednoj iz Janjine, Kule Norinske, Opuzena, Orebića i Ploča.

Izliječeno je 48 osoba: 18 iz Dubrovnika, osam iz Konavala, šest iz Župe dubrovačke, pet iz Blata, četiri iz Metkovića i Stona, dvije iz Ploča te jedna iz Konavala.

26 ima utvrđenu epidemiološku vezu

U posljednja 24 sata obrađena su 864 uzorka, a od početka pandemije analizirano je ukupno 133 780 uzoraka.

U OB Dubrovnik hospitalizirane su 24 osobe pozitivne na koronavirus. Četiri pacijenta zahtijevaju intenzivnu skrb i nalaze se na respiratoru.

U samoizolaciji je 1116 osoba, a u posljednja 24 sata nije zabilježen slučaj kršenja mjere samoizolacije. Od početka pandemije utvrđeno je ukupno 940 slučajeva kršenja samoizolacije.

Stožer CZ DNŽ i dalje apelira na građane da se drže svih propisanih mjera od strane Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Stožera civilne zaštite RH.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Akcija S20 Banner 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije