Ostanimo u kontaktu

HRVATSKA UDRUGA POSLODAVACA

HUP poziva lokalne samouprave da nastave s investicijama i smanje svoje troškove

Važnije je nego ikad poticati i sačuvati razinu lokalne potrošnje i kroz nju održati ekonomsku aktivnost te nastaviti s javnom nabavom kao jednim od pokretača gospodarstva.

Objavljeno prije

Zagreb, 21. travnja 2020. – Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) je putem svojih regionalnih ureda uputila apel svim županijama, gradovima i općinama da ne zaustave investicije i da se u javnoj nabavi što je više moguće, barem u visini od 60 posto, okrenu lokalnim poduzetnicima.

HUP ističe da je trenutna situacija mnogobrojnim tvrtkama značajno smanjila poslovne aktivnosti, a nekima i u potpunosti zaustavila poslovanje, zbog čega je važnije nego ikad poticati i sačuvati razinu lokalne potrošnje i kroz nju održati lokalnu ekonomsku aktivnost. Poslovanje mnogih poduzeća ovisi o javnim pozivima i javnim nabavama gradova, jedinica lokalne i regionalne samouprave te ostalih poduzeća kako u privatnom tako i u državnom vlasništvu. Nije realno za očekivati da će se cijene proizvoda i usluga, kao i plaće radnika ponovo prilagoditi realnim ekonomskim varijablama nakon krize tj. to nije moguće u održivom vremenskom razdoblju i bez značajnih posljedica, koje će biti izazivane smanjenjem proizvodnje i povećanjem nezaposlenosti. Shodno tome, zaposlenost najviše ovisi o visini investicija, prilikom čega su privatne investicije dovoljne za punu zaposlenost samo u fazama gospodarskog rasta, dok se u vrijeme krize privatni kapital povlači, a često bude i „zamrznut“.

„Jedino kroz zajedničku sinergiju, aktivnu i otvorenu suradnju lokalne uprave i samouprave s domaćom industrijom možemo zaustaviti krizu i omogućiti poduzetnicima da zarade svoje plaće. Ono što poduzetnici žele je mogućnost da mogu nastaviti s radom i sami zaraditi za plaće svojih radnika, za održavanje i razvoj poslovanja i za razvoj lokalne zajednice u kojoj djeluju“, izjavila je Gordana Deranja, predsjednica Hrvatske udruge poslodavaca.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

HUP također apelira na jedinice lokalne uprave i samouprave da preuzmu dio odgovornosti te rasterete gospodarstvenike i otpišu sva lokalna davanja za poduzetnike koji ne rade ili rade sa znatno smanjenim opsegom poslovanja.

Izjave:

Vesna Ivić Šimetin, direktorica HUP-Regionalnog ureda Split: „U ovim izvanrednim uvjetima, koje u gospodarskom smislu možemo usporediti s ratnim, svatko mora dati svoj maksimalni doprinos. Lokalna uprava i samouprava, županije i gradovi moraju gospodarstvu staviti na raspolaganje sve svoje resurse, a mnoge od njih su već ponudile olakšice za komunalne doprinose, smanjivanje iznosa za koncesije i slično, što svakako pozdravljamo.  Međutim, to još nije dovoljno. Naša je zamolba da županije i gradovi zauzmu ovakav smjer prema lokalnim poduzetnicima koji ih financiraju.

Zdravko Plazonić, predsjednik Izvršnog odbora HUP-a Podružnice Dalmacija; „ Svakako se slažem da bi, ne narušavajući opće uvjete pri javnoj nabavi, tj. kod istovjetnih ponuda, trebalo  dati prednost poduzetnicima iz lokalne zajednice. Držim da je to win-win odnos u kojem se poduzetniku stvara pretpostavka za očuvanje radnih mjesta i nastavka poslovnih aktivnosti, a lokalna zajednica dobiva promptnu uslugu, uz sve pozitivne efekte poslovnih aktivnosti unutar svoje zajednice.“

STOŽER CIVILNE ZAŠTITE DNŽ

U posljednja 24 sata zabilježeno je sedam novih slučajeva zaraze koronavirusom

Objavljeno prije

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u posljednja 24 sata zabilježeno je sedam novih slučajeva zaraze koronavirusom.

Radi se o pet osoba muškog spola i dvije osobe ženskog spola: četiri iz Dubrovnika te po jedna iz Blata, Pojezerja i Slivnog.

Izliječeno je 25 osoba: 13 iz Dubrovnika, tri iz Župe dubrovačke, po dvije iz Metkovića, Ploča, Stona i Vele Luke te jedna osoba iz Kule Norinske.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

U posljednja 24 sata obrađeno je 97 uzoraka, a od početka pandemije analizirano je ukupno 150 192 uzoraka.

U OB Dubrovnik hospitalizirano je 30 osoba pozitivnih na koronavirus, a šest pacijenata zahtijeva intenzivnu skrb i nalaze se na respiratoru.

Preminula je jedna muška osoba iz Dubrovnika (rođ. 1953. god.).

U samoizolaciji je 1178 osoba, a u posljednja 24 sata nije utvrđen slučaj kršenja mjere samoizolacije. Od početka pandemije utvrđeno je ukupno 966 slučajeva kršenja samoizolacije.

Stožer CZ DNŽ i dalje apelira na građane da se drže svih propisanih mjera od strane Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Stožera civilne zaštite RH.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Akcija S21 Banner 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije