Ostanimo u kontaktu
LPG Narona
JURA SHOP – AKCIJA Vikend Sl1
JURA SHOP – AKCIJA Vikend Sl2
GAZ Benz 1200x400px

HRVATSKA UDRUGA POSLODAVACA

HUP poziva lokalne samouprave da nastave s investicijama i smanje svoje troškove

Važnije je nego ikad poticati i sačuvati razinu lokalne potrošnje i kroz nju održati ekonomsku aktivnost te nastaviti s javnom nabavom kao jednim od pokretača gospodarstva.

Objavljeno prije

Zagreb, 21. travnja 2020. – Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) je putem svojih regionalnih ureda uputila apel svim županijama, gradovima i općinama da ne zaustave investicije i da se u javnoj nabavi što je više moguće, barem u visini od 60 posto, okrenu lokalnim poduzetnicima.

HUP ističe da je trenutna situacija mnogobrojnim tvrtkama značajno smanjila poslovne aktivnosti, a nekima i u potpunosti zaustavila poslovanje, zbog čega je važnije nego ikad poticati i sačuvati razinu lokalne potrošnje i kroz nju održati lokalnu ekonomsku aktivnost. Poslovanje mnogih poduzeća ovisi o javnim pozivima i javnim nabavama gradova, jedinica lokalne i regionalne samouprave te ostalih poduzeća kako u privatnom tako i u državnom vlasništvu. Nije realno za očekivati da će se cijene proizvoda i usluga, kao i plaće radnika ponovo prilagoditi realnim ekonomskim varijablama nakon krize tj. to nije moguće u održivom vremenskom razdoblju i bez značajnih posljedica, koje će biti izazivane smanjenjem proizvodnje i povećanjem nezaposlenosti. Shodno tome, zaposlenost najviše ovisi o visini investicija, prilikom čega su privatne investicije dovoljne za punu zaposlenost samo u fazama gospodarskog rasta, dok se u vrijeme krize privatni kapital povlači, a često bude i „zamrznut“.

„Jedino kroz zajedničku sinergiju, aktivnu i otvorenu suradnju lokalne uprave i samouprave s domaćom industrijom možemo zaustaviti krizu i omogućiti poduzetnicima da zarade svoje plaće. Ono što poduzetnici žele je mogućnost da mogu nastaviti s radom i sami zaraditi za plaće svojih radnika, za održavanje i razvoj poslovanja i za razvoj lokalne zajednice u kojoj djeluju“, izjavila je Gordana Deranja, predsjednica Hrvatske udruge poslodavaca.

ULTIMATE SPORTS GYM PLOČE – 740px

HUP također apelira na jedinice lokalne uprave i samouprave da preuzmu dio odgovornosti te rasterete gospodarstvenike i otpišu sva lokalna davanja za poduzetnike koji ne rade ili rade sa znatno smanjenim opsegom poslovanja.

Izjave:

Sveznalica 7400xXpx

Vesna Ivić Šimetin, direktorica HUP-Regionalnog ureda Split: „U ovim izvanrednim uvjetima, koje u gospodarskom smislu možemo usporediti s ratnim, svatko mora dati svoj maksimalni doprinos. Lokalna uprava i samouprava, županije i gradovi moraju gospodarstvu staviti na raspolaganje sve svoje resurse, a mnoge od njih su već ponudile olakšice za komunalne doprinose, smanjivanje iznosa za koncesije i slično, što svakako pozdravljamo.  Međutim, to još nije dovoljno. Naša je zamolba da županije i gradovi zauzmu ovakav smjer prema lokalnim poduzetnicima koji ih financiraju.

Zdravko Plazonić, predsjednik Izvršnog odbora HUP-a Podružnice Dalmacija; „ Svakako se slažem da bi, ne narušavajući opće uvjete pri javnoj nabavi, tj. kod istovjetnih ponuda, trebalo  dati prednost poduzetnicima iz lokalne zajednice. Držim da je to win-win odnos u kojem se poduzetniku stvara pretpostavka za očuvanje radnih mjesta i nastavka poslovnih aktivnosti, a lokalna zajednica dobiva promptnu uslugu, uz sve pozitivne efekte poslovnih aktivnosti unutar svoje zajednice.“

PROSINAČKE RADOSTI

Na Trgu kralja Tomislava okićena je Božićna jela

Objavljeno prije

Jutros ni jako jugo nije spriječilo najmlađe sugrađane u prosinačkim radostima, na Trgu kralja Tomislava okićena je Božićna jela.

Događaj su svojim nastupima i recitacijama uveličali Zbor OŠ Stjepana Radića pod ravnanjem s. Mile Deak, “Balončići” i “Potočići” iz Dječjeg vrtića Metković te mali KUD-a Metković.

Prigodni program vodila je direktorica Turističke zajednice grada Metković Magdalena Medar-Ujdur.

ULTIMATE SPORTS GYM PLOČE – 740px

U 14 sati najavljeno je kićenje božićne jele i kod crkve sv. Nikole na desnoj strani grada, a za nedjelju u 15 sati paljenje prve adventske svijeće na Trgu kralja Tomislava.

Sveznalica 7400xXpx

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Kolači -kutija 300×250
Svadbeni salon Dalmata 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije