Ostanimo u kontaktu
Dalmata Jura shop LPG Narona
GAZ Benz 1200x400px

PRIJE 30 GODINA

Članovi DVD-a Metković izloženi raketiranju u Slanom, na putu za ispomoć u Dubrovačko primorje

Objavljeno prije

Foto: DVD Metković

U povodu Dana dubrovačkih branitelja članovi JVP Metković su objavili vijest koja se dogodila prije malo više od 30 godina, točnije 3. listopada 1991. godine, večer uoči pada Slanog, kada su prilikom ispomoći dubrovačkim kolegama bili teško raketirani, prilikom čaga je ranjen Ivica Veraja i uništeno jedno vatrogasno vozilo.

Prije 30 godina pripadnici tadašnjeg DVD-a Metković vozači vatrogasci Ivica Medak i Tvrtko Dodik, te vatrogasci Ivica Kolovrat, Renato Srna, Jure Pilj, Željko Martinac, Ivica Veraja i Jure Vuica po nalogu tadašnjeg kriznog stožera Općine Metković krenuli su u ispomoć gašenja mnogobrojnih požara izazvanog neprijateljskim djelovanjem srbo/četničkog agresora u Dubrovačkom primorju sa dva vatrogasna vozila.

U mjestu Slano bili su izloženi granatiranju minobacačkih granata, te je jedno vozilo potpuno uništeno i ostalo u mjestu Slano, dok je drugo teško oštećeno vraćeno u Metković, vatrogasac Ivica Veraja ranjen je gelerom u ruku.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Bio je ovo prvi susret pripadnika DVD-a Metković sa ratnim strahotama koje će naknadno uslijediti i na na sam Grad Metković, kojom prilikom su se također dokazali svojom požrtvovnošću.

Obvezni smo sjetiti se ovih događaja koji su trajno zapisani u povijesti vatrogasaca Grada Metkovića.

GRADSKI PARK

Započeli Dani Neretvanske kneževine

Objavljeno prije

U organizaciji Turističke zajednice grada Metkovića u Gradskome parku u četvrtak je započela manifestacija Dani Neretvanske kneževine, koja traje do subote, 13. kolovoza.

U današnjem dijelu programa na rasporedu je bila srednjovjekovna predstava, kuhala se srednjovjekovna hrana, a najmlađi su se okušali u streličarstvu. Osim druženja s vitezovima, publika je s njima odmjerila snage i u vuči konopa, a za kraj je održana i bitka vitezova. U programu su sudjelovali Vitezovi hercega Stjepana Kosače (Stolac, BiH) te Gradska straža Šibenik.

Manifestacija se nastavlja i sutra. Metkovsko amatersko kazalište će na Neretvi i prostoru Velike rive izvesti uprizorenje „O Metkoviću prvi put“ – Dekonstrukcija: Prema tužbi carinika Stanka Sladinovića, zabilježeno u knjizi tužbi izvani dana 30. siječnja 1422., Državni  arhiv u Dubrovniku. Scenarij i režiju potpisuje Radovan Marčić, a sudjeluju još članovi KUD-a Metković te UL Veterani IV. gardijske brigade DNŽ.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

U sklopu manifestacije, a povodom 600. obljetnice od prvoga pisanoga spomena grada Metkovića, U Gradskome parku postavljena je i izložba ‘CORONA (lat. corona: vijenac, kruna) u povijesti Metkovića”. Kroz ovu izložbu postavljenu u Gradskom parku možete saznati nešto o prošlosti Metkovića, fotografirati se kao jedan od vladara i ponijeti fotosuvenir.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Jastučići s čokoladom 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije