Ostanimo u kontaktu
Dalmata Jura shop LPG Narona
GAZ Benz 1200x400px

ODLAGALIŠTE OTPADA 'DUBRAVICA'

Posjetili smo radove na rekonstrukciji odlagališta otpada, vrijedne gotovo 3 milijuna kuna

Objavljeno prije

Foto: Antonijo Oršulić

Posjetili smo Odlagalište otpada ‘Dubravica’, službeno odlagalište za područje grada Metkovića koje se nalazi na području naselja Dubravica, s kojim upravlja gradsko komunalno poduzeće Čistoća Metković d.o.o., a u razgovoru s direktorom Tomislavom Jakićem mag.iur. doznajemo da rekonstrukcija ide planiranom dinamikom.

Lokacija Dubravica je određena za odlaganje otpada rješenjem bivše Općine Metković 1962. godine, te se tada započelo i sa odlaganjem otpada na spomenutoj lokaciji.

U lipnju 2016. godine izrađen je Idejni projekt – izmjene i dopune, građevina: Rekonstrukcija odlagališta otpada ”Dubravica”, Grad Metković, te je ishođena Lokacijska dozvola za Rekonstrukciju odlagališta otpada ”Dubravica”, Grad Metković u četiri faze.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Idejnim projektom i Lokacijskom dozvolom predviđena je rekonstrukcija odlagališta u četiri faze opisane u tekstu ispod:

I Faza: sanirani stari otpad sa završnim prekrivnim sustavom i sustavom za otplinjavanje, izgrađena ploha za prihvat novog otpada sa temeljnim brtvenim sustavom i sustavom za prikupljanje procjednih voda, sabirni bazen sa crpnom stanicom, obodna prometnica oko plohe za prihvat novog otpada, obodni kanal za prikupljanje oborinskih voda, porta, ograda, prometne površine (ulazno – izlazne zone), visoki zeleni pojas, uređaj za pranje vozila, građevine sustava vodoopskrbe i hidrantske mreže, građevine sustava odvodnje oborinskih i sanitarnih voda prostora ulazno – izlazne zone, izgrađeno posebno odlagališno polje (ploha za građevinski otpad koji sadrži azbest) u sklopu postojeće plohe za prihvat novog otpada.

II Faza: Završno prekrivanje i zatvaranje plohe za prihvat novog otpada te izvedba sustava pasivnog otplinjavanja

III Faza: Izgradnja reciklažnog dvorišta sa vagom i svom potrebnom infrastrukturom.

IV Faza: Izgradnja objekta za prihvat odvojeno prikupljenih komponenti komunalnog otpada sa svom potrebnom infrastrukturom.

Izvođenjem radova po Glavnom projektu rekonstrukcije odlagališta Dubravica – Faza 2, planira se izgradnja povišenja postojećeg obodnog nasipa, te izgradnja potporne konstrukcije od gabiona na obodnom nasipu, a sve u svrhu povećanja kapaciteta postojeće izgrađene plohe za odlaganje otpada.

Za izvođača radova odabran je HIS d.o.o., Donja Višnjica 61D, 42255 Donja Višnjica, OIB: 40515269370 sa ponudom u iznosu od 2.371.372,50 bez Pdv-a,  odnosno u iznosu od 2.964.215,63 kn s PDV-om, prilikom čega je društvo Obšivač d.o.o. podizvođač određenih radova.

Rok izvođenja je 11 mjeseci, a cjelokupni trošak investicije snosi Grad Metković iz proračunskih sredstava.

Fotogaleriju je pripremio Antonio Oršulić.

GRADSKI PARK

Započeli Dani Neretvanske kneževine

Objavljeno prije

U organizaciji Turističke zajednice grada Metkovića u Gradskome parku u četvrtak je započela manifestacija Dani Neretvanske kneževine, koja traje do subote, 13. kolovoza.

U današnjem dijelu programa na rasporedu je bila srednjovjekovna predstava, kuhala se srednjovjekovna hrana, a najmlađi su se okušali u streličarstvu. Osim druženja s vitezovima, publika je s njima odmjerila snage i u vuči konopa, a za kraj je održana i bitka vitezova. U programu su sudjelovali Vitezovi hercega Stjepana Kosače (Stolac, BiH) te Gradska straža Šibenik.

Manifestacija se nastavlja i sutra. Metkovsko amatersko kazalište će na Neretvi i prostoru Velike rive izvesti uprizorenje „O Metkoviću prvi put“ – Dekonstrukcija: Prema tužbi carinika Stanka Sladinovića, zabilježeno u knjizi tužbi izvani dana 30. siječnja 1422., Državni  arhiv u Dubrovniku. Scenarij i režiju potpisuje Radovan Marčić, a sudjeluju još članovi KUD-a Metković te UL Veterani IV. gardijske brigade DNŽ.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

U sklopu manifestacije, a povodom 600. obljetnice od prvoga pisanoga spomena grada Metkovića, U Gradskome parku postavljena je i izložba ‘CORONA (lat. corona: vijenac, kruna) u povijesti Metkovića”. Kroz ovu izložbu postavljenu u Gradskom parku možete saznati nešto o prošlosti Metkovića, fotografirati se kao jedan od vladara i ponijeti fotosuvenir.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Jastučići s čokoladom 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije