Ostanimo u kontaktu
SPOT Shopping Mall 1200px

GRAĐANSKA INICIJATIVA NEMA DOZVOLU ZA BLOKADU PROMETA

Beti Lozić: ‘Napuštam GI jer ne želim da nedužni ljudi nastradaju zbog nečijih hirova’

Objavljeno prije

Građanska inicijativa Sinovi i kćeri Neretve, za subotu 1. lipnja je najavila veliki prosvjed i blokadu prometa na jadranskoj magistrali kod hotela Merlot u Podgradini. Kako su napisali na Facebook grupi Sinovi i kćeri Neretve, blokada i prosvjed će trajati dvanaest sati od devet ujutro do 21 sat navečer, jer su nezadovoljni zdravstvenom zaštitom stanovnika doline Neretve.

Oni traže od nadležnih institucija, premijera Andreja Plenkovića, predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović i ministra zdravstva Milana Kujundžića da u Metkoviću sagrade regionalnu bolnicu te da se do tada ustroji stalna helikopterska služba koja će prevoziti bolesnike do bolnica u Dubrovniku ili Splitu.

Građanska inicijativa Sinovi i kćeri Neretve, iako je policiji prijavila prosvjednu skup nema dopuštenje za blokadu prometa prema Dubrovniku u trajanju od dvanaest sati.

Iz policije su potvrdili da je građanska inicijativa prijavila javno okupljanje u subotu, 1. lipnja, od 9 do 21 sat, na parkiralištu hotela Merlot u Podgradini, ali da nitko ne smije zaustavljati i ometati promet. Ako kojim slučajem dođe do ometanja prometa policija će postupati u okviru svojih ovlasti.

Prema Zakonu o javnom okupljanju, nitko ne može prosvjedovati na prometnici te na takav način ugrožavati sigurnost putnika.

Građanska inicijativa neće formalno-pravno blokirati promet već se okupljeni građani šetati preko pješačkog prijelaza te će šetnjom izražavati svoje nezadovoljstvo.

Isti takav prosvjed Građanska inicijativa Sinovi i kćeri Neretve su imali početkom ožujka samo što će ovaj put šetnja preko pješačkog prijelaza trajati dvanaest sati. – objavljuje rogotin.hr.

Raspad građanske inicijative?

Kako doznajemo članovi su počeli napuštati Građansku inicijativu ‘Sinovi i kćeri Neretve’. Ovom prilikom gđa Beti Lozić nam je javila da želi javno istupiti iz grupe i to riječima – Upravo sam istupila iz administracije GI jer ne želim da nedužan narod nastrada zbog nečijih hirova.

ŽAŠTO SE BOJIMO

Što se krije iza velikog broja učenika koji su razred završili s odličnim uspjehom?

Objavljeno prije

Autor

O odgoju i obrazovanju, i o svim segmentima toga procesa u povijesti čovječanstva, raspravlja se stoljećima, a sve u cilju poboljšanja sadržaja, načina rada, ocjenjivanja, i evaluacije .

Jedno od važnih pitanja svakako je ocjenjivanje učenika s ciljem eliminacije nerada i afirmacije opće uspješnosti u poučavanju. I o tome i o drugim pitanjima  predlagane su brojne reforme u svim zemljama, pa tako i u Hrvatskoj.

Nažalost, gotovo da ni jedna reforma nije dovedena do kraja, što proizvodi nove probleme posebno u kriznim vremenima.

Danas u doba korona-krize u zemlji i u svijetu, pojedini stručnjaci pitaju se je li velik postotak učenika-odlikaša rezultat njihova rada i stečenog znanja ili se radi o poklanjanju ocjena koje nisu rezultat usvojenog znanja.

Poznato je su svi u školskom sustavu u posljednje dvije školske godine radili u otežanim uvjetima i da su se mijenjali nastavni modeli, A, B, C, ovisno o epidemiološkom stanju.

Prema podacima Ministarstva znanosti i obrazovanja prošle godine 2019./2020., u hrvatskim osnovnim školama ocijenjeno je 314. 615 učenika, a od toga broja je njih 200.041 ili 63, 58 posto završilo školsku godinu s odličnim uspjehom, dok su 394 učenika ili 0,13 posto upućeni na ponavljanje razreda.

Mnogi misle da je takvo ocjenjivanje učenika nerealno s obzirom na koronu, potrese, poplave i druge nedaće koje su pratile  učenike, učitelje, roditelje i sve ostale građane, te se pribojavaju da bi slični rezultati mogli biti i ove školske godine!

Pri tome se ističe podatak da je u Međimurskoj županiji bilo 89 ponavljača , odnosno više nego u drugih 13 županija u Hrvatskoj uključujući i Dubrovačko-neretvansku u kojoj je samo jedan od 9.718 učenika izgubio godinu dok je njih 6.215 ili 63, 95 posto školsku godinu završilo s odličnim uspjehom.

Nama se čini da su i u složenim uvjetima rada vrijedni učenici i dalje ostali vrijedni i uporni i da su zasluženo ostvarili odlične uspjehe. Jasno je da je uvijek bilo i da će biti onih učenika i roditelja koji će smatrati da je netko drugi kriv za nešto slabiji uspjeh, ili neuspjeh. Međutim, misli li itko na koje su teškoće u on line nastavi nailazili roditelji i učenici, kako je bilo onim učenicima čiji su jedan ili oba roditelja otišli na rad u inozemstvo pa su ostali s djedom i bakom, jesu li svi učenici imali signal za praćenje on line nastave, je li bilo moguće organizirati dodatnu i dopunsku nastavu, brojne školske i izvanškolske aktivnosti, razmišlja li se koliko se i kako nedostatak sportskih aktivnosti odrazio na psiho-fizički razvoj djece?

Prozivaju se učitelji da „robuju“ upisnoj politici  pa učenicima osmih razreda radi upisa u srednje škole daju više petica nego zaslužuju?

A nitko ne kaže (i ne zna) koliko energije učitelji i razrednici ulažu da bi svoje učenike prvo poučili a onda objektivno i ocijenili. Zbog čega se (uostalom) bojimo velikog broja odlikaša u osnovnoj školi, ako znamo da se godinama govorilo da težimo školi (osnovnoj) bez ponavljača? I učitelji i većina učenika ulažu goleme napore kako bi ispunili osnovne ciljeve odgojno-obrazovnog procesa. Zašto onda stavljamo „pod lupu“ broj odlikaša koji su svoje ocjene zaslužili, i koji na natjecanjima u zemlji i u svijetu uz pomoć svojih mentora ostvaruju iznadprosječne pa i vrhunske rezultate.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Akcija Sl8 Banner 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije