Ostanimo u kontaktu
Dalmata Jura shop LPG Narona
GAZ Benz 1200x400px

PLES I PJESMA NA CENTRALNOM GRADSKOM TRGU

Svečano otvorena 37. Smotra folklora jadranske Hrvatske ‘Na Neretvu misečina pala’

Objavljeno prije

U petak je bilo posebno na Trgu kralja Tomislava u Metkoviću, plesom i pjesmom svečano je otvorena 37. Smotra folklora jadranske Hrvatske ‘Na Neretvu misečina pala’.

Plesni dio ovogodišnje manifestacije otvorili su domaćini iz KUD-a Metković koji su izveli ‘Ivukin šotić’, a publici su se prigodno obratili predsjednik KUD-a Metković Mato Obrvan, izaslanica župana dubrovačko-neretvanskog i pročelnica Upravnoga odjela za poslove župana i Županijske skupštine Žaklina Marević, direktorica Turističkoga ureda Turističke zajednice Grada Metkovića Magdalena Medar Ujdur i gradonačelnik Metkovića Dalibor Milan, koji je ujedno i otvorio Smotru. Program je vodila Romana Gabrić.

Svečano otvorenje uveličali su i Ženska pjevačka skupina KUD-a Metković koja je izvela ‘Neretvansko ravno polje’ i ‘Na Neretvu misečina pala’, Mandolinski orkestar KUD-a Metković sa spletom neretvanskih pjesama, HKUD ‘Široka Kula’ s točkom ‘Rozganje i ojkan uz samicu’ te FD ‘Kumpanija’ iz Vela Luke s ‘Plesom od boja’.

Večer folklornih skupina u GKS-u

Poslije svečanoga otvorenja na Trgu kralja Tomislava, program je nastavljen u Gradskome kulturnom središtu Metković gdje je održana prva večer folklornih skupina.

Svoje tradicijske plesove i pjesme, publici je predstavilo ukupno osam skupina. KUD Putniković izveo je Ples bijelih maškara, a članovi FD Kumpanija iz Vela Luke predstavili su se točkom Luški tanci. HKUD Zora iz susjednih Struga izveo je pjesme, igre i plesove Zapadne Hercegovine, a DIF Koprivnički Ivanec pjesme i plesove Koprivničkog Ivanca i okolice. KUD Ante Zaninović iz Kaštel Kambelovca predstavio se Kaštelanskom narodnom četvorkom, KUD Vesela Šokadija iz Koritna, ujedno i predstavnici Smotre folklora ‘Đakovački vezovi’, izveli su pjesme i plesove Đakovštine, HKUD Široka Kula ličko kolo, rozgalicu i ojkan, a FKU Primorska lijera Primorsko kolo Linđo.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

37. Smotra folklora jadranske Hrvatske Na Neretvu misečina pala nastavlja se u subotu na Trgu kralja Tomislava u 18 sati programom ‘Zaplešimo na pjaci’ u sklopu kojeg nastupa VU Kumpanjija iz Blata koja će izvesti Viteški ples od boja i tanac. U GKS-u održat će se i druga večer folklornih skupina, a na rasporedu je u 19:30.

GRADSKA KNJIŽNICA METKOVIĆ

Zoran Žmirić predstavio svoj novi roman ‘Hotel Wartburg’

Objavljeno prije

U Gradskoj knjižnici Metković večeras je održana promocija romana „Hotel Wartburg“ autora Zorana Žmirića – hrvatskoga kolumnista, glazbenika, zaljubljenika u strip i fotografiju te nagrađivanoga književnika čija su djela prevedena na više svjetskih jezika.

Uz autora, roman, ali i život te karijeru poznatoga hrvatskoga književnika, predstavila je ravnateljica Gradske knjižnice Metković Vesna Vidović.

Radnja romana prati djetinjstvo i mladost dječaka u Rijeci i ljetovanja na Vlaci (kod Opuzena), od kraja sedamdesetih godina u jednoj ‘naizgled običnoj obitelji, nesretnoj na svoj način’. Kroz radnju, pisac nas vodi automobilom marke Wartburg koji predstavlja lajtmotiv na sjećanja kroz sazrijevanje glavnog junaka i njegova odnosa s ocem. Jednostavnost izražavanja glavnog junaka daje mu određenu dozu ozbiljnosti koja će za posljedicu u čitatelju izazvati osjećaj težine u prsima, gorčine koja prati glavnog lika sve dok ne odluči oprostiti. Sebi, a i drugima.

Zoran Žmirić, književnik, kolumnist i glazbenik, do sada je objavio zbirke priča Kazalište sjena, Vrijeme koje nam je pojeo Pac-Man, Putovanje desnom hemisferom i Kaleidoskop; kronologiju riječkog rocka (1979.-2009.) Riječke rock himne; zbirku pjesama Zapisano metkom te romane: Blockbuster, Snoputnik i Pacijent iz sobe 19.

Dobitnik je „Književnog pera“ za najbolju knjigu godine 2009./2010. za Blockbuster koju dodjeljuje Hrvatsko književno društvo, Godišnje nagrade Grada Rijeke u 2011. za stvaralački rad i posebna dostignuća u području kulture tijekom 2010. godine te pobjednik natječaja za super kratku priču CeKaPe-a. Roman Pacijent iz sobe 19 ušao je u finalni izbor za nagradu Tportala za najbolji roman 2019., a iste godine pri dodjeli nagrade “Fran Galović” osvojio je najveći broj glasova čitatelja.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Sirnica Uskrs 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije