Ostanimo u kontaktu
Dalmata - Jura Shop Vas časti niskim cijenama! LPG Narona
GAZ Benz 1200x400px

OGRANAK MATICE HRVATSKE METKOVIĆ

Otvorena izložba slika ‘Raskoš ljeta’, autora Josipa Pina Trostmanna

Objavljeno prije

U organizaciji Ogranka Matice hrvatske u Metkoviću, a povodom Dana Grada i blagdana Sv. Ilije u utorak je u Galeriji Gradskoga kulturnog središta Metković otvorena izložba slika ‘Raskoš ljeta’ autora Josipa Pina Trostmanna.

Uz samoga autora, izložbu su otvorili predsjednica Ogranka Matice hrvatske u Metkoviću prof. Zorana Vekić, autorica predgovora u katalogu, povjesničarka umjetnosti, muzeologinja i likovna kritičarka Andrea Batinić Ivanković te gradonačelnik Metkovića Dalibor Milan, a uz nazočnost zamjenika gradonačelnika Roberta Doke, predsjednika Gradskoga vijeća Grada Metkovića Hrvoja Bebića, ravnateljice Ustanove za kulturu i sport Metković Zrinke Mijoč te ostalih posjetitelja.

Trostmann se metkovskoj publici predstavio sa 17 slika, a kako je u predgovoru napisala Batinić Ivanković, ciklus se zasniva na stvaranju napona slike obojenim poljem i ekspresivnom vibracijom boje.

„Umjetnik ima potez koji se instinktivan, jak i sugestivan. Svaki novi namaz obogaćuje prijašnji namaz iz pozadine i time se u materiji zbrajaju svi umjetnikovi emotivni naboji nastali tijekom slikarskoga procesa. Trostmannove figuralne kompozicije s asocijativnim odjecima (vaze s cvijećem, aranžmani različitih predmeta, gradske zidine te motivi dubrovačke kamene arhitekture) rezultat su umjetnikove ustrajnosti na zamisli formiranja plohe slike kao zbroja pojedinih obojenih površina te stvaranja vibrantnosti slike samopoimanjem i međuodnosom pozadine i oblika. To su, rekla bih, kvalitativna eksperimentiranja s bojom, kao temeljnim oblikom Pinova izričaja i osnovnim gradbenim elementom slike. Umjetnik se prepušta boji i nanosi je u gustim potezima stvarajući koloristički razigrane kompozicije u kojima otkriva svoju ljubav prema rodnom kraju“, napisala je u predgovoru kataloga izložbe Andrea Batinić Ivanković.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Josip Pino Trostmann rođen je u Dubrovniku 1938. godine. Diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1963. godine te postaje članom Hrvatskoga društva likovnih umjetnika. Uz slikarstvo, bavi se i pedagoškim radom. Jedan je od izravnih nastavljača dubrovačke kolorističke tradicije koju je pomogao uspostaviti povjesničar umjetnosti Kost Strajnić. Trostmann slika zavičajne motive i lirske motive prirode, stilski se krečući između impresionizma i ekspresionizma.

Dosada je priredio stotine izložaba, a među značajnijima se ističu samostalne izložbe u Dubrovniku (Umjetnička galerija Dubrovnik), Splitu (palača Milesi, Galerija Kula), Budvi, Zagrebu (Klovićevi dvori, Moderna galerija, Muzej za umjetnost i obrt) i Apeldoornu.

Dobitnik je nagrade Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (2013.) za najviša dostignuća na polju umjetnosti. Živi i stvara u Dubrovniku.

Izložba ‘Raskoš ljeta’ će u Galeriji GKS-a biti otvorena do 8. kolovoza.

NOĆ MUZEJA '23. U METKOVIĆU

Posjetili smo Prirodoslovni muzej Metković i Arheološki muzej Narona

Nakon dvogodišnje stanke zbog pandemije koronavirusa brojni sugrađani, veliki i mali, posjetili su metkovske muzeje, Prirodoslovni muzej Metković i Arheološki muzej Narona

Objavljeno prije

Noć muzeja je prilika koju mnogi iskoriste za otkrivanje nečeg novog, bilo da je riječ o svojoj sredini, povijesti ili kulturi, dok za muzeje noć u kojoj prikažu svoj puni sjaj. Tako je bilo i sinoć. Nakon dvogodišnje stanke zbog pandemije koronavirusa brojni sugrađani, veliki i mali, posjetili su metkovske muzeje, Prirodoslovni muzej Metković i Arheološki muzej Narona.

Uvijek je poseban doživljaj gledati mlađe generacije kako otkrivaju Prirodoslovni muzej Metković. Stalni postav koji čini spoj moderne multimedije i bogate ornitološke zbirke mnogu djecu zaintrigira tako da uvijek otkriju nešto novo, zanimljivo.

Interna tema ‘noći’ je bila “Pričajmo/ učimo/ dijelimo sjećanja po starinski u muzeju“, tako su naši sugrađani podijelili svoja sjećanja na sadnju i otkup duha u zgradi Vage, kako je bilo živjeti u njoj, lovne i ribolovne zgode i nezgode, odnosno kako je bilo živjeti u Metkoviću i Neretvi tih davnih godina kada je i ova naša prekrasna zbirka nastala.

Arheološki muzej Narona, prvi “in situ” muzej u Hrvatskoj, sagrađen na ostacima hrama posvećenog prvom rimskom caru Augustu, je svojim posjetiteljima, pored stručnog vodstva kroz stalni postav, priredio izložbu fotografija Kamene gomile, radionicu Izradi antički mozaik te igraonicu Napravi pretpovijesnu kamenu gomilu.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Noć muzeja ’23. odvijala se pod krilaticom ‘Muzeji su važni!’, a u jučerašnju manifestaciju je bilo uključeno 450 lokacija/muzeja diljem Hrvatske.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Krafne 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije