Ostanimo u kontaktu
Dalmata - Jura Shop Vas časti niskim cijenama! LPG Narona
GAZ Benz 1200x400px

BLAGDAN SV. ILIJE

Gradonačelnik Dalibor Milan, njegov zamjenik Robert Doko i predsjednik GV Hrvoje Bebić, uputili su čestitku povodom Dana grada Metkovića

Objavljeno prije

Gradonačelnik Dalibor Milan, njegov zamjenik Robert Doko, i predsjednik Gradskoga vijeća Grada Metkovića Hrvoje Bebić uputili su čestitku povodom Dana grada Metkovića i blagdana sv. Ilije.

Drage Metkovke i dragi Metkovci!

Sveznalica 7400xXpx

Slaveći našega nebeskoga zaštitnika i sveca koji je utkan u naš identitet, u svoje osobno ime, u ime zamjenika Roberta Doke, predsjednika Gradskoga vijeća Grada Metkovića Hrvoja Bebića, gradskih vijećnika i svih gradskih djelatnika čestitam vam Dan Grada Metkovića i blagdan sv. Ilije.

U godini kada slavimo i 600 godina od prvog pisanog spomena Metkovića sa zahvalnošću se prisjećamo svih naših sugrađana koji su kroz stoljeća metkovske povijesti stvarali i gradili naš grad, dajući mu identitet, šarm i ono nešto posebno, neuhvatljivo, samo nama blisko i razumljivo – duh i dušu Metkovića. Našim braniteljima izražavamo posebnu zahvalnost jer su nam omogućili da danas, u miru i slobodi, u europskoj Hrvatskoj imamo priliku svoj grad oblikovati po vlastitoj mjeri. Zahvalni generacijama Metkovaca koji su naš grad gradili s ljubavlju, čuvali ga i nesebično mu se davali, mi danas imamo dug i prema njima i prema budućnosti koja ovisi o nama i o našem odnosu prema radu, znanju, kreativnosti i spremnosti da doprinosimo boljitku svoje zajednice, svog grada i svoje domovine.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Treba nam zajedništvo u nastojanju da pokažemo koliko nam naš grad znači i koliko nam je stalo do očuvanja njegove tradicije i do njegova razvoja, da osnažimo našu predivnu domovinu Hrvatsku i da damo prave odgovore na sve izazove., a to možemo učiniti samo ako imamo povjerenje u vlastite mogućnosti.

Najbolje među nama prepoznamo i dajemo im zaslužena priznanja. Iskrene čestitke ovogodišnjim dobitnicima nagrada Grada Metkovića. Zbog svog nesebičnog davanja zadužuju svoju zajednicu i ljude s kojima žive i rade te istinski zavrjeđuju poštovanje i zahvalnost svakoga od nas.

Pod istaknutim barjacima u čast našega grada ponosno proslavite našu bogatu prošlost, kulturu i tradiciju s vjerom u Boga da će nas blagosloviti mirnom i plodnom budućnošću.

Živjeli!

DRUŠTVO PRIJATELJA VRGORSKE STARINE

Izašla knjiga ‘Vrgorac 1690.’, autora povjesničara iz Vrgorca Branka Radonića

‘Vrgorac 1690. – Izvještaj mletačkoga generalnog providura za Dalmaciju i Albaniju Alessandra Molina o oslobađanju Vrgorca od Osmanlija’

Objavljeno prije

Krajem studenoga izašla je knjiga „Vrgorac 1690. – Izvještaj mletačkoga generalnog providura za Dalmaciju i Albaniju Alessandra Molina o oslobađanju Vrgorca od Osmanlija“, autora povjesničara iz Vrgorca Branka Radonića. Objavljena je u Biblioteci zbirki povijesnih izvora “Matica” Društva prijatelja vrgorske starine.

Knjiga donosi studiju o povijesti Vrgorca u vrijeme Morejskog rata (1684.-1699.) vođenog između Mletačke Republike i Osmanlijskog Carstva. Potom se objavljuju prijevod, transkript i faksimil izvještaja generalnog providura za Dalmaciju i Albaniju Alessandra Molina o oslobađanju Vrgorca od Osmanlija, zajedno s četiri priloga, od kojih se jedan sastoji od vrlo detaljnog crteža Vrgorca, nastalog netom po osvojenju. Dokument je providur Molin poslao iz Sućurja na Hvaru 28. studenoga 1690. duždu u Veneciju i izvorno se čuva u tamošnjem Državnom arhivu.

Sveznalica 7400xXpx

Iz Molinovog izvještaja saznajemo kako je došlo do odluke o pokretanju napada na osmanlijski Vrgorac, kako su organizirani napad i prateća logistika, potom sam tijek napada i njegove posljedice, ne samo na lokalnoj razini, već i u okviru mletačke ratne strategije u Dalmaciji u tom trenutku Morejskog rata. Autor Branko Radonić je Molinov izvještaj obogatio s preko 50 opširnih bilješki u kojima se donose opisi oslobađanja Vrgorca iz pera drugih autora te se isti sučeljavaju s onime što govori Molin. Tu su i brojna objašnjenja povijesno-geografskih detalja spomenutih u providurovu izvještaju. U knjizi se nalazi i iscrpan popis izvora i literature, bilješke, fotografije i faksimili.

Više informacija na: vrgorskestarine.hr

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Jastučići s čokoladom 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije