Ostanimo u kontaktu
Dalmata Jura shop LPG Narona
GAZ Benz 1200x400px
TASLAK 1200xXXX

NOVI ZAKON O ZAPOŠLJAVANJU INVALIDA

Jedna osoba s invaliditetom na svakih 25 zaposlenih ili poseban doprinos

Objavljeno prije

osobe-s-invaliditetom2

Od 1. siječnja 2014. godine brojne su novine i novi zakoni stupili na snagu. Jedan od takvih je i Zakon o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba s invaliditetom.

Stari zakon o zapošljavanju invalida nije donio rezultate. Novi zakon stoga propisuje poslodavcima da na svakih 25 zaposlenika moraju zaposliti i jednu osobu s invaliditetom. U suprotnom moraju platiti poseban doprinos za njihovu rehabilitaciju i zapošljavanje, kaže Željko Perković, predsjednik Saveza organizacija invalida Osječko-baranjske županije.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Zakon je dobar, ali u ovoj situaciji u kojoj se nalazi hrvatsko gospodarstvo, ne vjerujem da će se, usprkos i ‘mrkvi i batini’, moći ostvariti zapošljavanje osoba s invaliditetom, zato što i zdrave osobe ne mogu naći posao, – naglašava Perković.

Uz to, problem su i zanimanja koja mnogi od njih imaju završena, a od kojih neka jednostavno više ne postoje.

Završili su škole za neke pomoćne cvjećare, telefoniste, što više ne postoji, za knjigovešce, ovisno o njihovim trenutnim sposobnostima. Takav je bio princip školovanja – rekao je Perković.

Zakon bi trebao ići u primjenu čim ministar rada donese pravilnik o zapošljavanju osoba s invaliditetom, prenosi index.hr.

GALA HOME 740px

SJETIMO SE S PIJETETOM

Poštovani čitatelji sretan Vam Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja

Objavljeno prije

Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja slavi se u Hrvatskoj 5. kolovoza svake godine kao spomen na pobjedu u Domovinskom ratu. Na taj dan 1995. Hrvatska vojska je oslobodila okupirani grad Knin u vojno-redarstvenoj operaciji Oluja.

Nakon četverogodišnje okupacije gotovo trećine hrvatskog teritorija, života u izbjeglištvu i u strahu od neprijateljskih napada na izložene hrvatske gradove, a nakon brojnih neuspješnih pregovora i mirovnih inicijativa, Republici Hrvatskoj ništa drugo nije preostalo nego vlastitom oružanom silom osloboditi hrvatski teritorij. U svitanje 4. kolovoza 1995. započela je Operacija Oluja.

Nakon početnog djelovanja snaga HRZ-a te topničke pripreme po vojnim ciljevima hrvatske snage krenule su u akciju istodobno iz 30 pravaca na bojišnici dugoj 700 kilometara. Udarnu snagu na glavnim pravcima napada činile su gardijske brigade, potpomognute specijalnom policijom MUP-a i Hrvatskim gardijskim zdrugom te domobranskim i pričuvnim postrojbama. Glavni smjerovi napada bili su s Dinare i Velebita u pravcu Knina. Već u operaciji Ljeto 95 stvoreni su preduvjeti da s vrhova Dinare prema Kninu krenu 4. i 7. gardijska brigada. S druge strane s Velebita preko Svetog Roka su u pravcu Knina prodirale Specijalne postrojbe MUP-a.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Oslobađanjem Knina, središta neprijateljske pobune u Hrvatskoj, ostvaren je najvažniji strateško-politički i vojni cilj operacije Oluja i cijelog Domovinskog rata. Samo nekoliko dana poslije i na sjevernom dijelu bojišnice neprijateljske snage 21. kordunskog korpusa prisiljene su potpisati predaju.

Operacijom je vraćen u hrvatski ustavno-pravni poredak cijeli okupirani teritorij, osim istočne Slavonije. Oluja je uz Bljesak ključna akcija koja je dovela do kraja Domovinskog rata. U operaciji je oslobođeno 10.400 četvornih kilometara ili 18,4 posto ukupne površine Hrvatske. Uspješna operacija Oluja dovela je i do mirne reintegracije Hrvatskog podunavlja te je značajno doprinijela skorom kraju rata u BiH.

GALA HOME 740px

Nakon oslobođenja omogućen je povratak 210.592 Hrvatskih prognanika: s područja oslobođenih “Bljeskom” i “Olujom” 126.909 a iz iz hrvatskog Podunavlja 83.683 osoba.

Praznik se u početku zvao Dan domovinske zahvalnosti. Nazivu je kasnije dodan i “Dan pobjede”, a od 2008. i “Dan hrvatskih branitelja”. Zbog dugog punog naziva, kojem se često dodaje i “obljetnica VRO ‘Oluja'”, u medijima i neformalnoj komunikaciji često se naziva samo “Dan pobjede”.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Sirnica Uskrs 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije