Ostanimo u kontaktu
Taslak d.o.o. LPG Narona
JURA SHOP – AKCIJA Vikend Sl3
JURA SHOP – AKCIJA Vikend Sl1
JURA SHOP – AKCIJA Vikend Sl2
GAZ Benz 1200x400px

NA KRAJU ODLUČUJU DIZAJNERI

Građani ipak neće birati izgled registarskih tablica

Objavljeno prije

nove-tablice

Prijedlozi građana za nove registarske pločice dosad su stizali na adresu MUP-a, a primili su ih više od pet stotina.

No, Vlada će očito izabrati rješenje čiji su autori ugledni dizajneri Nikola Đurek, Boris Ljubičić i još trojica

ULTIMATE SPORTS GYM PLOČE – 740px

Podsjetimo da su pločice, koje su bile poslužile kao poziv na raspravu o novom izgledu, prije mjesec dana svi dizajneri jednoglasno ocijenili kao katrastrofalne: moglo se čuti da će Hrvatsku predstaviti kao zemlju elementarne vizualne nepismenosti. Dizajn je nemušt, generički, šlampav i ukida elementarno pravo na čitkost, bili su neki od prigovora.

Revolt je izazvala i činjenica da se za njihov dizajn nije pitalo struku. Od dizajnerske smo zajednice saznali da imamo već razrađeno rješenje s kojim su nadležni upoznati, a autor je jedan od najboljih svjetskih tipografa Nikola Đurek (font Amelie), zajedno s poznatim dizajnerom Borisom Ljubičićem i još troje autora.

Sveznalica 7400xXpx

U međuvremenu je ministar Ostojić bio gost tribine u Dizajnerskom društvu gdje je dogovoreno da će poštivati sugestije struke. Rekao je da su prikazana rješenja bila tek predlošci za razmišljanje.

Dizajnerska struka sada predlaže spomenute tablice (Đurek, Ljubičić i suradnici) ili međunarodni natječaj. Nemamo potvrdu iz MUP-a da će uzeti rješenje koje dizajneri hoće. – Ne postoji rok za promjenu tablica, imamo dovoljno vremena, a ima i drugih parametara osim dizajna koje treba odrediti – kaže za jutarnji.hrglasnogovornik MUP-a Dušan Miljuš.

Prenosi: dubrovacki.hr Foto: jutarnji.hr

Nastavi čitati

SJETIMO SE S PIJETETOM

Poštovani čitatelji sretan Vam Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja

Objavljeno prije

Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja slavi se u Hrvatskoj 5. kolovoza svake godine kao spomen na pobjedu u Domovinskom ratu. Na taj dan 1995. Hrvatska vojska je oslobodila okupirani grad Knin u vojno-redarstvenoj operaciji Oluja.

Nakon četverogodišnje okupacije gotovo trećine hrvatskog teritorija, života u izbjeglištvu i u strahu od neprijateljskih napada na izložene hrvatske gradove, a nakon brojnih neuspješnih pregovora i mirovnih inicijativa, Republici Hrvatskoj ništa drugo nije preostalo nego vlastitom oružanom silom osloboditi hrvatski teritorij. U svitanje 4. kolovoza 1995. započela je Operacija Oluja.

Nakon početnog djelovanja snaga HRZ-a te topničke pripreme po vojnim ciljevima hrvatske snage krenule su u akciju istodobno iz 30 pravaca na bojišnici dugoj 700 kilometara. Udarnu snagu na glavnim pravcima napada činile su gardijske brigade, potpomognute specijalnom policijom MUP-a i Hrvatskim gardijskim zdrugom te domobranskim i pričuvnim postrojbama. Glavni smjerovi napada bili su s Dinare i Velebita u pravcu Knina. Već u operaciji Ljeto 95 stvoreni su preduvjeti da s vrhova Dinare prema Kninu krenu 4. i 7. gardijska brigada. S druge strane s Velebita preko Svetog Roka su u pravcu Knina prodirale Specijalne postrojbe MUP-a.

ULTIMATE SPORTS GYM PLOČE – 740px

Oslobađanjem Knina, središta neprijateljske pobune u Hrvatskoj, ostvaren je najvažniji strateško-politički i vojni cilj operacije Oluja i cijelog Domovinskog rata. Samo nekoliko dana poslije i na sjevernom dijelu bojišnice neprijateljske snage 21. kordunskog korpusa prisiljene su potpisati predaju.

Operacijom je vraćen u hrvatski ustavno-pravni poredak cijeli okupirani teritorij, osim istočne Slavonije. Oluja je uz Bljesak ključna akcija koja je dovela do kraja Domovinskog rata. U operaciji je oslobođeno 10.400 četvornih kilometara ili 18,4 posto ukupne površine Hrvatske. Uspješna operacija Oluja dovela je i do mirne reintegracije Hrvatskog podunavlja te je značajno doprinijela skorom kraju rata u BiH.

Sveznalica 7400xXpx

Nakon oslobođenja omogućen je povratak 210.592 Hrvatskih prognanika: s područja oslobođenih “Bljeskom” i “Olujom” 126.909 a iz iz hrvatskog Podunavlja 83.683 osoba.

Praznik se u početku zvao Dan domovinske zahvalnosti. Nazivu je kasnije dodan i “Dan pobjede”, a od 2008. i “Dan hrvatskih branitelja”. Zbog dugog punog naziva, kojem se često dodaje i “obljetnica VRO ‘Oluja'”, u medijima i neformalnoj komunikaciji često se naziva samo “Dan pobjede”.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Nedjelja 300×250
Svadbeni salon Dalmata 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE Biseri 300px
BK RELAKS 300px

Najčitanije