Ostanimo u kontaktu
Dalmata Jura shop LPG Narona
GAZ Benz 1200x400px
TASLAK 1200xXXX

Za neredovite platiše

Napokon dobre vijesti iz HNB-a, smanjenje zateznih kamata

Objavljeno prije

guverner_hnb

Nakon što je Hrvatska udruga banaka ustvrdila da ne postoji dužnička kriza pa prema tome ni razlog za dodatne mjere za koje se zauzeo predsjednik države Ivo Josipović, o svemu se izjasnila i Hrvatska narodna banka. Njihov je stav da se ne treba žuriti te da prije “primjene mjera koje bi mogle znatno utjecati na financijska tržišta treba sagledati i pomno provjeriti moguće učinke tih mjera na sve uključene subjekte i tek temeljem rezultata takve provjere odlučiti o njihovoj opravdanosti, korisnosti i primjenjivosti.”

Druga prilika za život

Podsjetimo, predsjednik predlaže da se uvede zabrana ovrha na prostor u kojemu se stanuje, ograniči iznos duga koji se može ovršiti na nekretninama, ograniči ovrhe na periodične dugove do 5 tisuća kuna, smanji cijena ovrha, ali i visina zatezne kamate. Predsjednik također zagovara uvođenje osobnog bankrota koji bi zaduženim građanima dao “drugu priliku za život.” Građani koji bi ušli u bankrot ne bi mogli samostalno raspolagati svojom imovinom, a nakon nekog vremena dio duga bi im se i otpisao. Banke su pak rezervirane prema ideji bankrota, a pogotovo tvrde da je iluzorno očekivati otpis duga.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Hrvatska narodna banka u svojem komentaru ističe da posebnu pozornost valja posvetiti utjecaju  predsjednikovih mjera na stabilnost financijskog sustava, koji je okosnica funkcioniranja gospodarstva. Određena rezerva prema inicijativi s Pantovčaka iščitava se i iz stava središnje banke da je nužno procijeniti i učinke mjera na dostupnost i cijenu kredita, što će biti važna odrednica budućeg razvoja gospodarstva te imati izravan učinak na životni standard stanovništva.

“Kod kreiranja i donošenja mjera potrebno je voditi računa i o tome da će danas uspostavljene mjere kreirati dugoročniji pravni okvir poslovanja na hrvatskom financijskog tržištu. Hrvatski bankovni sustav dobro je kapitaliziran i čvrst, a u interesu je stabilnosti financijskog sustava naše zemlje u cjelini i uspješnog razvoja gospodarstva da takav i ostane”, kažu iz Hrvatske narodne banke. Od svih predsjednikovih inicijativa HNB-u je najviše legla ona o zateznim kamatama.

GALA HOME 740px

Poboljšanja za potrošače

HNB navodi da su predložili izmjene odgovarajućih odredaba Zakona o obveznim odnosima te da će se zatezna kamatna stopa utvrđivati na nov način, koji je blizak prijedlogu predsjednika Josipovića. Predsjednik je kazao da je zatezna kamata sada previsoka i nepravedna, do mjere da pojedini vjerovnici namjerno odugovlače sporove i naplatu radi što veće dobiti. Savjetuje stoga da bi zatezna kamata trebala biti određeni broj indeksnih poena – možda dva indeksna poena – veća od redovite kamate. HNB  nadalje navodi da je putem svojih odluka već poboljšao poziciju potrošača, korisnika kredita u odnosu na banke.

Prenosi vecernji.hr

ČISTOĆA METKOVIĆ

Potpisan ugovor za izgradnje kompostane Metković

Objavljeno prije

Ugovor za projekt izgradnje kompostane Metković potpisali su danas direktor Čistoće Metković Tomislav Jakić te predstavnici tvrtki izvođača radova, Texo gradnja d.o.o. i Trag d.o.o., Pero Račić i Valento Šutalo, a uz nazočnost gradonačelnika Metkovića Dalibora Milana.

Ukupna vrijednost investicije je 24 milijuna kuna, pri čemu je Čistoća Metković dobila 12 milijuna kuna bespovratnih sredstava iz europskih fondova. Vrijednost radova je 16 milijuna kn, a planirani rok završetka je 18 mjeseci.

Lokacija kompostane bit će u Vrbovcima, na čestici površine 1.8 ha, a njezinom izgradnjom osigurat će se infrastruktura potrebna za biološku obradu odvojeno prikupljenog biootpada, što će doprinijeti unaprjeđenju sustava gospodarenja komunalnim otpadom na području Grada Metkovića.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Na postrojenju za obradu biootpada obrađivat će se biootpad sakupljen na području gradova Metkovića i Opuzena te susjednih općina Kula Norinska i Zažablje. Dodatno će se na kompostanu dovoziti i biootpad od proizvodnje voća i povrća koji će se preuzimati od poslovnih subjekata, a rješavat će se i dugogodišnji problem otpadne mandarine koja se trenutno odlaže na neprimjerene načine.

– Izgradnjom kompostane Grad Metković će zaokružiti sustav održivoga gospodarenja otpadom, u koji smo u protekle četiri godine uložili znatna sredstva te napore. Važno je napomenuti kako smo u sustav održivoga gospodarenja otpadom uložili 43,7 milijuna kn, a od čega nam je 26,2 milijuna sufinancirano iz različitih fondova. Kroz projekt ‘Učimo gospodariti otpadom’ proveli smo edukaciju građana, nabavili smo 8680 spremnika za odvojeno prikupljanje otpada koje su u fazi isporuke krajnjim korisnicima, nabavili smo dva nova vozila specijalizirana za odvojeno prikupljanje otpadom, a u tijeku je i izgradnja sortirnice te nadvišenja odlagališta otpada na Dubravici, – istaknuo je gradonačelnik Dalibor Milan.

GALA HOME 740px

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Sirnica Uskrs 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije