Ostanimo u kontaktu
Dalmata Jura shop LPG Narona
GAZ Benz 1200x400px

U susret Europi

Građani BiH od 1. srpnja sa vizama u Hrvatsku

Objavljeno prije

Na sjednici Vlade donijeta je odluka o stavljanju izvan snage sporazuma između RH i BiH o ukidanju viza, što je državljanima Bosne i Hercegovine omogućavalo da granicu Hrvatske prelaze samo s osobnom kartom. Vlada je to nije napravila iz razloga što Hrvatska kao članica EU, od 1. srpnja mora primjenjivati vizni sustav EU, odnosno odluku da državljani trećih zemalja moraju imati vize pri prelasku vanjskih granica Unije. Europska unija državljanima BiH ipak dopušta prelazak granice bez vize, ali samo onima koji imaju biometrijske putovnice.

Od 1. srpnja obvezni smo kao članica EU tražiti vize za državljane BiH koji nemaju biometrijske putovnice. Budući da se zalažemo za razvijanje dobrosusjedskih odnosa, odlučili smo Vijeću Europske unije podnijeti zahtjev da se i ubuduće državljanima BiH omogući ulazak u Hrvatsku samo s osobnim kartama. Nadamo se da će Vijeće EU pozitivno riješiti naš zahtjev, a samo jednoglasna odluka svih zemalja članica Unije omogućit će prelazak granice samo s osobnim kartama – kazao je na sjednici Vlade Joško Klisović.

Radna skupina koja odlučuje o hrvatskom zahtjevu prvu raspravu je održala 10. travnja, dok se sredinom srpnja očekuje iznošenje konačnog mišljenja pravnih službi Vijeća EU i Europske komisije.

Bez obzira na odluku Europske komisije, hrvatski državljani će i nakon 1. srpnja moći iz Hrvatske i iz Bosne i Hercegovine državnu granicu prelaziti samo s osobnim kartama.

NERETVANSKA BAŠTINA

Dolina Neretve predstavit će se na Festivalu mora i mornara u Francuskoj

Objavljeno prije

Foto: Facebook/Radio Ploče

Foto: Facebook/Radio Ploče

U Francuskoj se od 27. ožujka do 2. travnja održava Festival mora i mornara na kojem će se predstaviti dio maritimne baštine Hrvatske. Na spomenutom festivalu sudjelovat će i Udruga za očuvanje neretvanske baštine i Udruga lađara Neretve gdje će se predstaviti lađa, trupa, neretvanski kulinarski specijaliteti i neretvanska turistička ponuda.

Lađu će veslati djevojke koje će biti u posebnim dresovima sa šahovnicom. Riječ je o vrlo poznatom Festivalu mora i mornara na kojem se očekuje preko 400 tisuća posjetitelja. Osim neretvanske lađe i trupe na spomenutom Festivalu iz Hrvatske će se predstaviti još Komiška sandula i gondula, Lošinjska regatna pasara, Kvarnerski guc i Condure Croatica.

Bit će ovo velika promocija za cijelu dolinu Neretve, što je potvrdio i Milojko Glasović, predsjednik Udruge za očuvanje neretvanske baštine. Hrvatska na ovom Festivalu ima status specijalnog gosta, zajedno sa Italijom.

Radio Ploče

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Sirnica Uskrs 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije