Ostanimo u kontaktu

PU DUBROVAČKO-NERETVANSKA

Osumnjičen za gospodarski kriminalitet ‘težak’ gotovo 3,5 milijuna kuna

Objavljeno prije

Dovršenim kriminalističkim istraživanjem Službe kriminalističke policije ove Policijske uprave muškarac u dobi od 40 godina sumnjiči se za veći broj kaznenih djela iz oblasti gospodarskog kriminaliteta i to: zlouporabu povjerenja u gospodarskom poslovanju, utaju poreza ili carine, neisplatu plaće, povredu prava iz socijalnog osiguranja i povredu obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga počinjenih na štetu imovine trgovačkog društva registriranog na području Dubrovačko-neretvanske županije i na štetu Državnog proračuna Republike Hrvatske.

Kriminalističkim istraživanjem je utvrđena sumnja da je, kao odgovorna osoba gore navedenog trgovačkog društva, tijekom 2017. i 2018. godine turistima organizirao i pružao usluge izleta, transfera i razgledavanja Dubrovnika  za koje usluge turistima koji su plaćali u gotovini nije izdavao fiskalizirane račune te nije prikazivao stvarno ostvarene prihode, obveze plaćanja PDV-a i obveze plaćanja poreza na dobit.

Također je utvrđeno da je svojim zaposlenicima, pored plaće, isplaćivao proviziju od prodaje usluga od 20%, a da pri tom na te isplate nije obračunavao ni uplaćivao doprinose na plaće, porez i prirez.

Isto tako, prihod navedenih usluga nije evidentirao u knjigovodstvenim evidencijama, niti je novce polagao na žiro račune trgovačkog društva, već ih je zadržavao za sebe.

Osim svega navedenog, utvrđeno je da nije vodio evidencije o ostvarenim prihodima i rashodima poslovanja, obvezama prema Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje i Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje i Državnom proračunu te isplatama plaća djelatnicima čime je onemogućio uvid u poslovanje spomenutog trgovačkog društva, odnosno pregled ostvarenih prihoda, imovine i obveza trgovačkog društva.

Ukupna materijalna šteta počinjena navedenim kaznenim djelima iznosi gotovo 3,5 milijuna kuna.

Zbog opisanih kaznenih djela policija protiv osumnjičenog 40-godišnjaka podnosi kaznenu prijavu Županijskom državnom odvjetništvu.

Policijska uprava dubrovačko-neretvanska

METKOVIĆ

26-godišnjak osumnjičen za prijetnju i paljenje vozila

Objavljeno prije

Jučer, 12. svibnja Policijska postaja Metković zaprimila je dojavu 24-godišnjaka o zapaljenju njegovog osobnog vozila koje je bilo parkirano u Ulici Neretvanskih gusara, a kojeg je sam ugasio.

Očevidom na mjestu događaja utvrđeno je da je do požara došlo ljudskom radnjom, odnosno da je vozilo poliveno zapaljivom tekućinom nakon čega je zapaljeno, uslijed čega su izgorjela prednja i stražnja suvozačeva vrata, zadnji pneumatik i prag, a nastala materijalna šteta procijenjena je na 15 tisuća kuna.

Kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno da je požar izazvao 26-godišnjak koji je prethodnog dana oštećenom uputio i prijeteće poruke smrću.

Zbog sumnje da je počinio kaznena djela „Prijetnja“ i „Oštećenje tuđe stvari“, osumnjičeni 26-godišnjak je rano jutros, uz kaznenu prijavu, predan pritvorskom nadzorniku ove Policijske uprave.

Policijska uprava dubrovačko-neretvanska

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Akcija Sl7 Banner 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije