Ostanimo u kontaktu
DALIBOR MILAN 1200/300px 1
DALIBOR MILAN 1200/300px 2
DALIBOR MILAN 1200/300px 3

BRIGA O ZDRAVLJU U TREĆOJ ŽIVOTNOJ DOBI

Zaštita od respiratornih bolesti u zimskom razdoblju

Objavljeno prije

3011_Udruga Otac Ante Gabrić 1

Korisnici Udruge Otac Ante Gabrić danas su, u prostorijama svoje udruge, imali priliku družiti se s dr. med. Darkom Volarević, spec. pulmologije, koja je održala predavanje na temu Zimski izazovi – prehlada, gripa, kašalj, bronhitis, upale pluća, zimske depresije…priprema za očuvanje zdravlja.

NIKOLA KRSTIČEVIĆ 740/300px

Naglasak je bio na važnosti cijepljenja i brizi o zdravlju u trećoj životnoj dobi, kao što je podizanje imuniteta aktivnim životom i kvalitetnom prehranom, a veliku ulogu ima i vođenje računa o higijeni kako se bolest ne bi širila, prozračivanje prostorija i šetanje po svježem zraku.

Doktorica Volarević kazala je da je važno prepoznati kad je riječ o lakoj prehladi, a kad o težim bolestima kao što je bronhitis ili upala pluća, te da je preporučljivo sniziti temperaturu ljekovima, ali nikako ne uzimati antibiotike osim ako ih nije prepisao lječnik jer zloupotreba dovodi do njihovoh smanjenog djelovanja i, ako se ne piju za ono što su preporučeni, ne djeluju na bolest.

NIKOLA DOBROSLAVIĆ 740/300px

Preporučuje cijepljenje protiv gripe jer je to, po njenom mišljenju, najbolji način borbe protiv ove bolest koja, u najtežem slučaju, može biti i smrtonosna.

– Najbolja prevencija i zaštita od respiratornih infekcija i jednog od najopasnijih virusa,  virusa gripe, je cijepljenje koje je još uvijek u toku. Cjepivo smanjuje rizik oboljenja od gripe, a ako ipak dođe do same bolesti, smanjuje njenu težinu i komplikacije. Djelovanje nakon cijepljenja nastupa nakon dva do tri tjedna i upravo je ovo vrijeme, sve do ranog proljeća, vrijeme maksimuma gripe – kazala je Volarević.

MOST Nikica Hajvaz 740×154

Većinu korisnika udruge doktorica je iznenadila i činjenicom da se cijepiti može i protiv pneumokoka, koji je najčešći uzročnik upale pluća.

–  Upala pluća može i zdravima ugroziti život, a kod rizičnih skupina je jedan od najtežih oblika bolesti. Najčešći uzročnik je streptokog, poznati naš pneumokok. Protiv njega imamo jednu preventivnu i najučinkovititiju mjeru, a to je cijepljenje protiv pneumokoka. Određene kategorije ljudi to cjepivo mogu nabaviti besplatno, a drugi uz plaćanje u ljekarnama ili u svom epidemiološkom zavodu. Napominjem da današnja cijepiva protiv uzročnika, pa tako i pneumokoka, štite doživotno – rekla je Volarević.

Doktorica Volarević opisala je i simptome najtežih respiratornih bolesti i kazala u kojim slučajevima treba kontaktirati svog liječnika, a pojedini su podijelili i svoja iskustva s bolestima dišnih puteva nakon čega ih je doktorica i savjetovala.

ROKO TOLIĆ 740/300px

PROMETNA NESREĆA NA DUVRATU

Ozlijeđeni biciklist preminuo u mostarskoj bolnici

Objavljeno prije

U prometnoj nesreći koja se jučer, 7. prosinca, nešto iza 17 sati, dogodila na D-62 koja povezuje Metković i Kulu Norinsku, smrtno je stradao 49-godišnji državljanin RH koji ima prebivalište u BiH.

Do prometne nesreće je došlo kada je 59-godišnji vozač osobnog vozila dubrovačkih registarskih oznaka, krećući se iz pravca Metkovića u pravcu Kule Norinske, udario u spomenutog 49-godišnjaka koji se u istom pravcu kretao biciklom, noseći na sebi reflektirajući prsluk. Od siline udara, biciklist je odbačen na travnatu površinu izvan ruba kolnika, pri čemu je zadobio teške tjelesne ozljede opasne po život.

NIKOLA KRSTIČEVIĆ 740/300px

Nakon ukazane liječničke pomoći biciklist je prevezen u Sveučilišnu kliničku bolnicu Mostar gdje je od zadobivenih ozljeda, na žalost, preminuo.

Policijska uprava dubrovačko-neretvanska

NIKOLA DOBROSLAVIĆ 740/300px

ROKO TOLIĆ 740/300px
Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Akcija Sl7 Banner 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije