Ostanimo u kontaktu
SPOT Shopping Mall 1200px

PRIMJER CIJELOJ HRVATSKOJ

‘Zajedničkim pristupom želi se pomoći roditeljima i djeci s poteškoćama’

Objavljeno prije

Foto: screenshot / dubrovackidnevnik.rtl.hr

Foto: screenshot / dubrovackidnevnik.rtl.hr /HRT

Poliklinika za zaštitu mentalnog zdravlja djece u kojoj će se kroz multidisciplinarni pristup raditi s djecom s poteškoćama u razvoju uskoro bi trebala biti djeci i roditeljima dostupna u dubrovačkoj bolnici.

U jučerašnjoj emisiji HRT-a Normalan život na temu autizma i rane intervencije gostovali su ravnatelj OB Dubrovnik Marijo Bekić, novinarka Silva Capurso i predsjednica udruge Poseban prijatelj Dženita Lazarević koji su kroz dubrovačko iskustvo govorili o organiziranju poliklinike za ranu intervenciju djece s teškoćama u razvoju.

– Cilj je na malom području okupiti stručnjake kako bi se stvorio zajednički pristup i pomoglo roditeljima i djeci koja imaju poteškoće jer s njima se treba početi raditi prije nego dobiju dijagnozu. Također, jako nam je važno smanjiti liste čekanja i osobno ću smatrati neuspjehom ako neko dijete bude naručeno naprimjer za tri mjeseca kod liječnika – kazao je ravnatelj bolnice dodavši kako je ranije nedostajao sustavni pristup ovom problemu. Najavio je zapošljavanje edukatora i rehabilitatora koji će raditi u dvije smjene uz logopede, terapeute, neuropedijatre, fizijatre, ali ostalo potrebno osoblje jer je cilj objediniti sve na jednom mjestu.

– Želimo da se roditelji i djeca dobro osjećaju. Dubrovačka bolnica će tako biti jedino mjestu u Hrvatskoj s takvom poliklinikom i dobro je da budemo pioniri u tome – kazao je doktor Bekić prisjetivši se kako je upoznao jednog oca iz doline Neretve, par dana nakon što je postao ravnatelj bolnice, koji mu se požalio kako teško pronalazi stručnu pomoć za dijete koje ima poteškoće.

– Tada sam reagirao prema ministarstvu i dobili smo logopeda za rad u Metkoviću što je znatno pomoglo. Kasnije sam dosta razmišljao kao otac, ravnatelj bolnice, ali i savjesni građanin što možemo napraviti za djecu kojoj je potrebna pomoć jer naša županija je izolirana što iziskiva puno troškova i vremena za odlazak u Zagreb. Bolnica je nakon postupka sistematizacije razvila formulu i krenuli smo, u suradnji sa strukom i udrugama, u organizaciju poliklinike. Sve je išlo bez većih problema, našli smo prostor u bolnici od 200 kvadrata, a Udruga Blaga djela pomogli su pri građevinskim radovima – kazao je ravnatelj Marijo Bekić.

Upravo je ovakav pristup proglašen primjerom kako sustav diljem Hrvatske treba funkcionirati uz udružene emocije i viziju.

A.Č.

preneseno s dubrovackidnevnik.rtl.hr

ŽUPANIJSKI CENTAR 112

Obavezna zimska oprema! Donosimo dnevno izvješće za područje Dubrovačko-neretvanske županije

Objavljeno prije

Snijeg na cesti, zimski uvjeti

Sukladno informacijama koje smo zaprimili i koje su nam dostupne, dostavljamo vam dnevno izviješće o posebno izdvojenim događajima za područje Dubrovačko-neretvanske županije za protekla 24 sata  i to kako slijedi:

Obavezna je zimska oprema na motornim vozilima, a promet je zabranjen za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama na cestama:

 • A1 između čvora Prgomet i naplate Karamatići
 • A10 između čvora Ploče i naplate Čarapine
 • DC8 Gradac-čvor Čeveljuša-Opuzen-GP Klek
 • DC9 GP Metković-Opuzen-DC8
 • DC62 Veliki Prolog-Metković
 • DC425 čvor Karamatići (A1)-čvorište Čeveljuša
 • ŽC5203 Dobroselo-Brotnja-Otrić
 • županijske ceste na području Metkovića (ŽC6220 Ploče A1, Žc 6279 Klek Badžula, Žc 6208 Vrgorac – Staševica, Žc 6276 Mali prolog-Karamatići –Ploče)

Snijega ima na području Pelješca i dijela Konavala. Dubrovnik ceste javljaju da su sve  ceste posute i prohodne.

METEOROLOŠKE PRILIKE:

Upozorenje

Na južnom i manjem dijelu srednjeg Jadrana ujutro mjestimični udari SE i S, a noću posvuda NE i N vjetra, 35-45 čvorova. Mjestimice nevere.

Stanje

Ciklonalno polje nad Jadranom i srednjem Sredozemljem sporo će se popunjavati.

Vremenska prognoza za sljedeća 24 sata, vrijedi do: 10.01.2019 u 06 sati

Južni Jadran

Vjetar SE i S, ponegdje uz obalu E, 10-20, prijepodne mjestimice do 28 čvorova, poslijepodne će postupno okretati na NE i NW 10-20 čvorova. More 3-4. Vidljivost 10-20 km. Oblačno, ponegdje kiša ili pljusak, uz obalu i snijeg, a navečer djelomično razvedravanje.

PROMET  

CESTOVNI PROMET

Privremena prometna regulacija:

 • zbog radova na graničnom prijelazu Gornji Brgat (DC223) vozi se jednim trakom, naizmjence uz semafore;
  uz privremenu regulaciju prometa vozi se na Jadranskoj magistrali (DC8):
 • jednim prometnim trakom naizmjenično uz regulaciju semafora kod Slanog, te zračna luka Čilipi gdje se četri puta tjedno u vremenu od 12:00-16:00 sati po deset minuta biti zatvorena cesta osim i uoči nedjelje i blagdana.
 • zbog uređenja raskrižja Banja i Majkovi u mjestu Slano;
 • na 26+100 do 26+400, dionica 27 zbog nastavka radova na kolnom prilazu državne ceste DC8 Štikovica od 07.siječnja do 30. travnja 2019. Povremeno postavljanje semafora radi regulacije prometa.
 • do 31.01.2019.god od 07-16 sati zbog radova na Jadranskoj magistrali (DC8) na dionici Petlja Ilijina glavica-Orsula-Dubac vozit će se uz privremenu regulaciju semaforima.

GRANIČNI PRIJELAZI

– Za sav promet zatvoren je granični prijelaz Vitaljina (zbog radova);

– Na graničnom prijelazu Gornji Brgat (DC223) vozi se jednim trakom, naizmjence, uz regulaciju semaforima (zbog radova). Do 30.04.2019. dva puta tjedno, od 13:00 do 17:00 sati (na 20 minuta) prekidat će se promet zbog građevinskog miniranja;

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Akcija Sl8 Banner 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije