Ostanimo u kontaktu
DALIBOR MILAN 1200/300px 1
DALIBOR MILAN 1200/300px 2
DALIBOR MILAN 1200/300px 3

KVALIFIKACIJE ZA OLIMPIJSKE IGRE

U Tokio će Francuska i Portugal, Hrvatska ostaje kući

Objavljeno prije

Hrvatska je na kvalifikacijskom turniru u Francuskoj s još tri reprezentacije (Francuska, Portugal i Tunis ) tražila prolaz na OI u Tokiu, ali naši nisu uspjeli.

Nakon sinoćnje pobjede u susretu s Tunisom sa zanimanjem se čekao kraj utakmice između Francuske i Portugala o čemu je ovisio prolaz Hrvatske.

NIKOLA DOBROSLAVIĆ 740/300px

Francuzi su u prvom dijelu stekli prednost od šest pogodaka razlike, Portugal je uložio dodatne napore te se na odmor otišlo sa samo jednim golom viška u korist Francuske.

U nastavku je Portugal zaigrao još bolje , ali je u zadnjih 10 minuta s tri pogotka više ušla Francuska.

MOST Nikica Hajvaz 740×154

Francuzi su (ne)očekivano počeli naglo griješiti tako da je Portugal poravnao pa je pola minute prije kraja rezultat glasio 28:28. Da je tako ostalo Hrvatska bi putovala u Tokio . Napad Francuske presjekli su suci svirajući „pasivno“, pa je Silva iskoristio napad i zabio pobjedonosni gol za Portugal , odnosno za pobjedu 28:29 !

Sreći Portugalaca nije bilo kraja, a reprezentativci Hrvatske i stručni stožer nisu mogli vjerovati što se dogodilo. Izbornik Hrvoje Horvat bio je u čudu i pitao se je li to moguće.

-Ostvarili smo dvije pobjede, ali nismo pobijedili Francuze i to nas je koštalo, treba ići dalje i gledati naprijed-poručio je izbornik.

O uzrocima lošeg rezultata na Svjetskom prvenstvu dosta se i naširoko  pa se raspravljalo pa se nešto slično može i sada očekivati. U svakom slučaju i na turniru u Francuskoj vidjelo se da u igri naše reprezentacije nije sve prema očekivanjima, pa će se , vjerujemo, o tomu i raspravljati. Kao i o vođenju momčadi od strane izbornika i njegovih suradnika.

Inače, u Tokio iz skupine 2 odlaze Francuska i Portugal, iz skupine 1 Norveška i Brazil, iz skupine 3 Švedska i Njemačka, a od ranije su sigurni za nastup Japan, Danska, Španjolska, Egipat, Argentina i Bahrein.

Teško je povjerovati da nakon 21 godinu Hrvatske neće nastupiti na OI, ali što je tu je.

ROKO TOLIĆ 740/300px

NAKNADE NA VRHUNSKOJ RAZINI

I u malim sredinama treneri su zaslužni za odgoj mladih sportaša

Objavljeno prije

Autor

Ante Kostelić -Gips, Ratko Rudić, Lino Červar i brojni hrvatski vrhunski treneri nakon odlaska u zasluženu mirovinu javnosti su obznanili svoje nezadovoljstvo ne zbog iznosa redovnih mirovina već zbog posebnih naknada za ostvarene vrhunske i na svjetskoj razini postignute rezultate s reprezentacijama Hrvatske u momčadskim ili individualnim sportovima.

Ističu da su izmjene i dopune odgovarajućih zakona davno inicirane, ali nisu dovršene pa se nadaju da će se i to jednom dogoditi.

NIKOLA DOBROSLAVIĆ 740/300px

Mnogi od vrhunskih trenera radili su i izvan Hrvatske pa su iznosi njihovih mirovina zavisni i od radnog staža ostvarenog u drugim državama. Naši vrhunski treneri  ovih dana iskazuju nezadovoljstvo ostvarenim naknadama za vrhunske rezultate u Hrvatskoj i uspoređuju visine tih naknada s onima u drugim zemljama.

Doduše , oni uzimaju u obzir činjenicu da su primanja i mirovine  u Hrvatskoj pa i nagrade za sportska postignuća značajno manje nego u svijetu, prije svega zbog ekonomske snage našega društva i relevantnih statističkih pokazatelja.

MOST Nikica Hajvaz 740×154

Treba znati da treneri (kao i igrači) potpisuju ugovore prilikom preuzimanja reprezentacija ili prilikom odlaska u neki klub ili reprezentaciju izvan Hrvatske.

Međutim, istina je da u malim, a po sportskim ostvarenjima velikim sredinama rade ili su radili brojni treneri stvarajući ne samo igrače za ligaška natjecanja već i reprezentativce koji su kasnije doprinosili sportskim rezultatima nacionalne vrste, u raznim sportskim granama.

Misli li itko i na njih, razmišlja li se o tomu koliko su i oni zaslužni u odgoju mladih sportaša koji su kasnije postajali reprezentativci ?

U malom Metkoviću u proteklim desetljećima mnoštvo bivših sportaša stekli su trenerske kvalifikacije kako bi radili u klubovima i ne samo u dolini Neretve. Neki su postali i trenerima reprezentacija. Ante Prce, Stipe Ilić, Bariša Majić, Stipe Nikolić, Jozo Veraja, Ekrem Jakirović, Davor Mijioč, Jozo Bebić i da dalje nabrajamo, ostavili su neizbrisiv trag u odgoju igrača . U rukometu se i danas divimo postignućima Luke, Pere, i Miše Veraje, Zdravka Vučičevića, Ilije Puljevića, Ivice Obrvana, Ivana Šprlje, Nikše Kaleba, Dragana Majića,  Dragana Jerkovića  i svih ostalih, kako kod kuće tako  i u svijetu.

Mislimo da su oni kao i njihove kolege iz Zadra, Splita, Bjelovara ili Đakova, itekako zaslužni za razvoj mladih igrača i rezultate koje su postigli s odraslima. Stoga bi sportske asocijacije u Hrvatskoj uključujući i HOO, konačno trebale donijeti i usvojiti jasnu platformu za nagrađivanje trenera i vrhunskih sportaša.

Prema zaslugama, rekli bismo !

ROKO TOLIĆ 740/300px
Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Akcija Sl7 Banner 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije