Ostanimo u kontaktu
Dalmata - Jura Shop Vas časti niskim cijenama! LPG Narona
GAZ Benz 1200x400px

SAM BIRAŠ KADA, KOLIKO I U KOJE VRIJEME ĆEŠ VJEŽBATI

Profesor Kežić za U-GYM govori o dobrobiti redovite tjelesne aktivnosti i sportske rekreacije

Objavljeno prije

Poput većine obitelji u dolini Neretve, i velika UGYM obitelj okuplja više generacija vježbača, od onih posve mladih željnih dokazivanja i pokazivanja do iskusnih vježbača u zreloj dobi. Jedan od onih u zrelim, ako ne i zlatnim godinama je i Zvonko Kežić, vitalni šezdesetosmogodišnji profesor kineziologije u mirovini. Kroz četrdeset godina pedagoškog rada u području tjelesne i zdravstvene kulture, ali i danas kada je u zasluženoj mirovini, zaiskri mu u očima svaki put kada se otvore teme dobrobiti redovite tjelesne aktivnosti i sportske rekreacije. Teme su to u kojima se profesor Kežić osjeća kao „riba u vodi“ baš kao i u prostorima našeg UGYM centra u kojem odnedavno redovito vježba.

Profesore Kežiću, budući da ste redoviti član U-Gyma, možete li nam kazati što Vas motivira za dolazak na trening u zreloj dobi? Koliko dugo u kontinuitetu dolazite u naš centar te koliko puta tjedno trenirate?

Motiv mog dolaska je ciljani, funkcionalni trening za dolazeću sezonu igre tenisa, reduciranje višaka kilograma koji se hvataju  oko „masne“ nove godine, unaprjeđenje motorike, održavanje vitalnosti te spoznaja o zdravstvenim dobrobitima sportsko-rekreativne aktivnosti što je važno u svakoj, a ne samo u zreloj dobi. Do dolaska u UGYM centar sportsko-rekreativne aktivnosti upražnjavao sam igranjem tenisa, pješačenjem po Predolcu i Šabanici i umjerenom vožnjom bicikla. U posljednja tri mjeseca, od kako dolazim u UGYM centar, vježbam tri puta tjedno što je i više nego dobro za moje godine.

Zašto ste se odlučili za vježbanje u U-Gym centru i jeste li možda već osjetili dobrobiti takvog redovitog treninga? Jeste li probali neke od U-Gym grupnih treninga (crossfit, zumba, yoga, pilates, kružni trening, spinning class, full body)? Ukoliko niste, što kao struka mislite o takvom treningu?

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Razlozi su vrlo praktične naravi. Vježbanje u UGYM centru moguće je kroz cijelu godinu neovisno o vremenskim uvjetima, a ono što je meni posebno bitno je  da imam mogućnost izbora kada i koliko ću vježbati čak i u dane vikenda. Dobrobiti redovitog vježbanja već su vidljive kroz unaprjeđenje mojih funkcionalno-motoričkih sposobnosti, poboljšanu gibljivost i upotpunjenje mog cjelokupnog životnog statusa, ali kako sam već rekao i redukcija nakupljenog masnog tkiva. Ti grupni treninzi su moderni oblici vježbanja prilagodljivi različitim uzrasnim  kategorijama. Osobno nisam uključen niti u jedan vid takvog grupnog treninga, iako ih smatram vrijednim. Napose one s aerobnim sadržajima, odnosno sadržajima s nešto dužim ponavljajućim oblicima kretanja, koji su primjereniji starijoj populaciji. Prije dosta godina, kada sam vodio grupna sportsko-rekreativna vježbanja, ti su se oblici grupnog treninga prakticirali u raznim varijacijama i uglavnom su se nazivali aerobikom. Vježbalo se s pomagalima ili bez njih i u kombinaciji s elementima sportskih igara, jer su prostorni uvjeti to dopuštali, te su se takve aktivnosti provodile u sportskim dvoranama.

Rekli ste kako Vam je jedan od motiva za redoviti trening u centru i reduciranje viška kilograma koji se hvataju  oko „masne“ nove godine. Iako primarna funkcija sauna nije potrošnja kalorija, i one mogu ponešto pomoći u topljenju masti. Koristite li možda U-Gym saunu?

Ne, ne koristim saunu iako ne bi bilo loše razmisliti i o tome budući da sauna ima djelotvoran učinak na lokomotorni sustav. Ja sam vam ipak iz one stare garde, još uvijek preferiram stare navike, dobar pravovremeni tuš nakon aktivnosti.

Zamjećujem da preferirate i individualni trening? Jeste li možda probali takav trening s nekim od U-Gym trenera?

Dobro ste zamijetili, upražnjavam  individualni trening s   korištenjem fitnes sprava za poboljšanje aerobnog kapaciteta,/kvalitetnog snabdijevanja organizma kisikom/,radi kondicione spremnosti, posebno trake za hodanje-trčanje, spravu za kretanje s opterećenjem  ruku, bicikl ergometar, to su sprave gdje određujete intezitet i dužinu trajanja. Također, prakticiram vježbe na spravama, za jačanje trbušne, leđne muskulature, radi učvršćenja i zaštite kičmenog stupa, unapređenja i očuvanja cjelokupnog lokomotornog sustava, jačanjem mišićnih skupina koje čuvaju zglobove i tetive. U dvorani za parter na strunjačama radim  vježbe bez pomagala, vježbe izdržaja, za jačajne i učvršćenje pojedinih mišićnih skupina, istezanja za poboljšanu gibljivosti, a koristim i otežane lopte kao i gume za jačanje i gibljivost ruku. Vaši treneri, mlađe kolege kineziolozi redovito mi daju koji dobar savjet i upute me na sprave koje su mi potrebne.

Trenirate li u U-Gym centru sa svojim društvom i što mislite o takvoj vrsti uvjetno rečeno vršnjačke motivacije?

U okružju poznatih atmosfera je sigurno opuštenija, a među vršnjacima u zreloj dobi često je prisutan i svojevrstan motivacijsko-natjecateljski duh. Iako neke od svojih kolega, prijatelja i vršnjaka nagovaram da mi se pridruže, a oni obećavaju kako će mi praviti društvo, za sada se to nije dogodilo i još uvijek idem u UGYM sam.

Biste li inače preporučili U-Gym centar Vašim poznanicima i prijateljima, bez obzira jesu li to Vaši vršnjaci ili mlađe osobe?

Sigurno bih i drugima preporučio vježbanje u UGYM centru. Centar je prostran, opremljen najsuvremenijim spravama i pomagalima, dvoranom za vježbanje u parteru, suvremenim svlačionicama s tuševima, saunom koju svakako moram isprobati,odličnih higijenskih uvjeta, a tu je i ugodan prostor za druženje i osvježenje nakon treninga. Ono što je meni najvažnije, a vjerujem i drugima, je potpuna sloboda –  sam biraš kada, koliko i u koje vrijeme ćeš vježbati. A tu su i mlade kolegice i kolege kineziolozi uvijek spremni da  nas profesionalno i sigurno vode kroz trening prilagođen našim potrebama.

I za kraj, imate li poruku za čitatelje i naše sugrađane?

Preporuka je da svatko, bez obzira na dob ili spol, redovito provodi neki oblik tjelesne aktivnosti prilagođen svojim mogućnostima i potrebama. S jedne strane to je potrebno radi preventive, očuvanja i unaprjeđenja tjelesnog i mentalnog zdravlja, aktiviranja zapostavljenih tjelesnih mišićnih skupina za svakodnevnu ili ciljanu aktivnost, ali i radi podizanja kvalitete življenja i boljeg korištenja slobodnog vremena. Tjelesna aktivnost jednako je korisna za mlade i stare jer ćemo se tako svi lakše nositi sa suvremenim, često vrlo  stresnim načinom života. Za nas nešto starije dobro je znati da sportsko-rekreativna aktivnost djelotvorno utječe na srčano-krvožilni sustav, redukciju masnog tkiva, tlak, razinu kolesterola, gustoću kostiju, opskrbu moždanih stanica kisikom, dobar san, osjećaj zadovoljstva itd. Međutim, iz svog dugogodišnjeg iskustva preporučam postupno doziranje treninga, prilagođeno vježbanje uzimajući u obzir ograničenja i tjelesnu sposobnost korisnika. I svakako poslušati savjete kolega, mladih profesora kineziologije koji rade u UGYM centru koji će ih pravilno usmjeriti bilo kod individualnog ili grupnog vježbanja. I za kraj, budite ustrajni, za uspjeh je potrebna upornost,  ali se to u konačnici isplati. Vaše tijelo i vaš um zasigurno će vam biti zahvalni.

BK METKOVIĆ - BK BISTON

Ljubitelji boćanja dolaze na svoje, u Boćarski dom Metković stiže dvostruki prvak Hrvatske

Boćari Metkovića zahvaljuju vjernoj publici koja ih je prošlog vikenda bodrila do pobjede te ih pozivaju i ove subote kada u Metković stiže dvostruki prvak Hrvatske

Objavljeno prije

Ljubitelji boćanja dolaze na svoje, u sklopu 8. kola boćarske Super lige Hrvatske u subotu u Boćarski dom Metković stiže BK Biston.

Ekipa iz Baške Vode je dvije godine za redom prvak Hrvatske i u Metković stiže predvođena svjetskim prvacima braćom Marinom i Perom Ćubela. Ali i naše ‘momke’ se nešto pita, stoga vjerujemo da je pred nama prava poslastica za ljubitelje boćanja.

Biston je trenutno na drugoj poziciji prvenstvene tablice sa uknjiženih 15 bodova, dok je Metković na četvrtoj sa 12 bodova. Ukratko, ako boćari Metkovića pobijede u ovom susretu tada će se bodovno izjednačit s Bistonom.

Boćari Metkovića, ovom prilikom prije svega zahvaljuju vjernoj publici koja ih je prošlog vikenda bodrila do pobjede u susretu s Istrijanima te ih pozivaju i ove subote da ih podrže u što većem broju.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Boćarski dom Metković, subota, 4. veljače u 15 sati.

Tablica boćarske Super lige Hrvatske, nakon 7. kola

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Krafne 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije