Ostanimo u kontaktu
DALIBOR MILAN 1200/300px 1
DALIBOR MILAN 1200/300px 2
DALIBOR MILAN 1200/300px 3

IZ POVIJESTI METKOVSKOG SPORTA

Prije 39 godina RK Mehanika je ušla u prvu jugoslavensku rukometnu ligu

Objavljeno prije

RK Mehanika, 1979.

Prije 39 godina dogodio se jedan od najvećih sportskih uspjeha u povijesti Metkovića, tadašnji rukometni klub RK Mehanika ušao je u prvu jugoslavensku rukometnu ligu.

NIKOLA KRSTIČEVIĆ 740/300px

Dogodilo se to prije 39 godina. U Svetozarevu u Srbiji, od 8 do 10. lipnja 1979. godine igrale su se kvalifikacije, gdje su Metkovci sa ostala tri prvaka drugih liga, već u prva dva dana kvalifikacija, izborili prvu rukometnu ligu Jugoslavije!

Uz Mehaniku u prvu ligu su još prošli rukometaši Dinama iz Pančeva, dok su otpali Zagreb i Vardar iz Skopja.

NIKOLA DOBROSLAVIĆ 740/300px

Rezultati kvalifikacija Mehanike:
Vardar – Mehanika 16:17, Mehanika – Zagreb 25:23 i Dinamo – Mehanika 30:25.

Sezona 1978/79.

Igrači koji su tom uspjehu doprinijeli su Ljubo Rezić, Mirko Nikolac, Tomislav Veraja, Hasan Repeša, Vlaho Lovrić, Žarko Ivković, Slobodan Zadro, Osman Kljako, Mišo Milutinović, Dragan Čolović, Mario Barbir, Mario Batinović, Mojmir Majić, Ivica Vuica, Slobodan Nikolić, Ivan Šprlje.
Trener: Jure Volarević. Pomoćni trener: Ilija Puljević.

MOST Nikica Hajvaz 740×154

ROKO TOLIĆ 740/300px

RUKOMET

I na pragu 40-te, Damir Rezić još igra

Objavljeno prije

Damir Rezić

Svake godine uoči Božića u Metković svojim obiteljima svrate sportaši, poslovni ljudi, liječnici, bolje reći  većina Metkovaca koji su živote i karijere gradili izvan svoga grada.

NIKOLA KRSTIČEVIĆ 740/300px

Tako smo posve slučajno susreli Damira Rezića u društvu s tatom Ljubomirom, nekadašnjim legendarnim vratarom Mehanike. Za samo nekoliko minuta prisjetili  smo se sjajnih uspjeha metkovskog rukometa i rukometaša.

Stoga podsjetimo i na činjenicu da je danas 39. godišnji Damir Rezić rođen 1979. godine, baš u vrijeme kad je njegov otac na kvalifikacijama u Svetozarevu čuvao Mehanikinu mrežu i pomogao da Metković dobije saveznog prvoligiša.

NIKOLA DOBROSLAVIĆ 740/300px

Damir je u Metkoviću učio (i naučio) prve rukometne korake te je izrastao u rukometaša iznimnog umijeća. Zaigrao je za prvu momčad Metković Jambe, a u sezonama 2001/02, 2002/03, i 2003/04. nastupao je europskim natjecanjima.

Godine 2004. odlazi u tada malo poznatu rukometnu destinaciju Luxemburg gdje je ostao do današnjeg dana, a više od 10 godina u jednom klubu, prvoligašu Red Boys Differdange.

MOST Nikica Hajvaz 740×154

S tim klubom sudjelovao je u Challenge Cup natjecanju više puta, ali i u EHF Cup natjecanju.

Zbog čega ste tako dugo ostali u Luxemburgu, koji nije baš neka rukometna velesila?

– Aha, pa nisam sklon čestim selidbama iz kluba u klub. Nakon dolaska u Luxembrug 2004. godine, igrao samo kao profesionalac punih osam sezona. Nakon toga zasnovao sam radni odnos, ali sam i nastavio igrati. Iako sam na pragu četrdesete, ni ne pomišljam na odlazak, a nadam se da ću igrati još dvije sezone. Ranije rukomet u toj zemlji nije bio na nekoj kvalitetnoj razini, ali danas jest zahvaljujući dolascima naših i igrača iz drugih zemalja.

Eto, od početka ove sezone sa mnom u klubu igra i naš Metkovac Damir Batinović, a u drugim klubovima su Josip Ilić i Jelinić, – kazuje nam Rezić.

Damir Rezić

Znači li to da se od rukometa u Luxemburgu može dobro živjeti i nešto zaraditi, pa s tim u vezi pitamo vas kada će te kući ?

– Mogu reći da primanja nisu loša. Klub plaća stan, auto i gorivo, a ima i nekih drugih naknada pa se dade nešto i uštedjeti. No, treba  raditi pošteno i biti odgovoran.

Odlučio sam igrati (bek, half i sve što treba) dok ne napunim 41 godinu, a tada tko zna. Budem li se vraćao to vjerojatno neće biti Metković već Split gdje sam upisao Kineziološki fakultet, – rekao je Damir Rezić.

Stanje u rukometu u Metkoviću redovito prati i smatra da je najvažnije da se ta sportska grana održi u gradu na Neretvi, a sadržajniji rezultati ili uspjesi mogu se očekivati jedino pronalaženjem izdašnijih izvora prihoda za rad i natjecanja.

Piše: Pero Jakić / Metković NEWS

ROKO TOLIĆ 740/300px
Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Akcija Sl7 Banner 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije