Ostanimo u kontaktu
DALIBOR MILAN 1200/300px 1
DALIBOR MILAN 1200/300px 2
DALIBOR MILAN 1200/300px 3

100 GODINA NOGOMETA U METKOVIĆU

Na čelnim mjestima u NK Neretva bili su brojni metkovski uglednici, a bivši igrači postajali su članovi uprava ili treneri

100 godina nogometa u Metkoviću (9.dio)

Objavljeno prije

U osam objavljenih nastavaka o 100 godina nogometa u Metkoviću, pisali smo uglavnom o rezultatima, postignućima u natjecanjima, i imenima igrača i trenera.

Kako smo odlučili zastati s opisom spomenutih tema (do 1995. godine), red je spomenuti i ljude koji su vodili i podupirali NK Neretva.

NIKOLA KRSTIČEVIĆ 740/300px

Niti jedna klub na svijetu nije mogao bez uprave, pa tako nije mogla ni Neretva.

Na skupštinama kluba obično bi se birali predsjednik skupštine i predsjednik UO, zatim članovi tih tijela koji su raspoređeni po komisijama ili povjerenstvima za razne poslove, zatim tajnici i druge osobe koje su rukovodile klubom trasirajući i njegov razvoj.

NIKOLA DOBROSLAVIĆ 740/300px

Radilo se uglavnom o gospodarstvenicima, političarima koji su obavljali čelne funkcije u općini ili gradu, direktorima lokalnih poduzeća, bivšim nogometašima ili prijateljima kluba koji su mogli rješavati i financijska pitanja.

Svaka od Neretvinih uprava dala je nemali doprinos razvoju, rezultatima, i održanju klupskih aktivnosti kroz povijest. Tako se u izvorima kao čelni ljudi Narone spominju Ante Medović, dr. Vukašin Vučković, Drago Tripalo, Jozo Palaversa, Branko Gutić i Marijan Vukosav.

MOST Nikica Hajvaz 740×154

Iza Drugog svjetskog rata do 1.HNL (1994./95.),predsjednici su bili Đorđe Popovac, Frano Mlinar, Ante – Toni Masovčić, Mate Rebac, Ivo Gabrić, Srećko Krešić, Marko Carević, Dušan Brljević, Jerko Mateljak (bio je predsjednik općine Metković),Stipe Parun (direktor TP Razvitak), Jozo Gabrić, Ivo Šprlje, Frano Kovačević i Ivo Margeta.

Nimalo zahtjevne poslove tajnika obavljali su (iza Drugog svjetskog rata) Ante Toni Masovčić (ugledni metkovski apotekar), Đorđe Popovac, Srećko Jelavić (igrač, trener i veliki podupiratelj kluba), Ante Tonći Mišur, Leo Zlodre (u više razdoblja), Jakov Ivaniš Kulija, Frane Putica, Boris Brkljačić, Bartul Kaleb, Ante Martinac, Stipe Kapustić i Nikola Milić. Bartul Kaleb je početkom devedesetih, postao financijski direktor Hajduka, a zatim i financijski direktor RK Zagreb. Dok je živio u Metkoviću bio je dopisnik Slobodne Dalmacije. Ante Martinac je osim što je obavljao brojne funkcije u Neretvi, bio i predsjednik NS Dalmacije, te NSJ, a bio je i jedan od utemljitelja NSH. U okviru HNS-a obavljao je dužnost povjerenika za natjecanje i druge poslove. Dok je živio u Metkoviću bio je dopisnik nekoliko dnevnih listova i dopisnik HTV. U Metkoviću je obnašao niz odgovornih dužnosti i u drugim klubovima, a smatra se jednim od začetnika Jadranskih susreta i susreta jadranskih konopaša. Zbog svega što je učinio u razvoju sporta i gospodarstva u gradu, dobio je niz priznanja.

NK Neretva prvi put na Maksimiru

Ovdje valja spomenuti i uglednog nogometnog djelatnika rođenog u Metkoviću, Antu Pavlovića. Bio je igrač i član uprave Neretve, u Zagrebu je nastupao u mlađim uzrastima Zagreba i Dinama, a zatim je bio dva desetljeća tajnik NK Dinamo, potom glavni tajnik NS Jugoslavije, ključna osoba za organizaciju utakmice Hrvatska-SAD, brinuo se o suradnji hrvatskih klubova iz zemlje i iz dijaspore, obnašao je niz funkcija u HNS-u, a često je posjećivao svoj Metković. Dobitnik je niza najviših sportskih priznanja u našoj zemlji.

Kako klub ne može bez trenera, i oni su važna karika u povijesnom nizu natjecanja i rada kluba.

Od 1946. godine to su bili: Anton Dračić Baja, Ante Tonći Damić, Tomislav Delić, Ante Prce (seniorski i mladi sastavi), Boris Brkljačić, Muhamed Mujić, Stipe Ilić, Miroslav Kordić, Zvonko Arapović, Ante Džakula, Bariša Majić, Marin Kovačić, Stipe Nikolić, Luka Bonačić, Josip Bebić i Mišo Krstičević. Mnogi su trenerske poslove obnašali po nekoliko puta, a svi su osim Mujića i Kovačića bili igrači Neretve.

U sljedećem nastavku: hrvatski reprezentativci iz Metkovića.

ROKO TOLIĆ 740/300px

POBJEDA JE POBJEDA

Novi bodovi za Metković Mehaniku u srazu sa Hrvatskim dragovoljcem

Objavljeno prije

Autor

Foto: Lukrecija Sršen

Teže nego se očekivalo Metković je stigao do pobjede sa samo dva pogotka razlike.

Gosti iz Dugog Rata predstavili su se u dobrom svijetlu, igrali su borbeno i kvalitetno, a posebno Plazibat.

NIKOLA KRSTIČEVIĆ 740/300px

Poveli su domaći s 2:0 s dva pogotka Dožne, zatim dižu prednost na 3:1,ali u 8.miniti Dragovoljac poravnava na 3:3.

Metkovci su do 18.minute imali višak od dva do tri gola, ali nakon toga gosti prelaze u vodstvo 8:9, pa zatim i 9:10 ! Još su jednom imali pogodak viška, no domaći su ipak uspjeli otići na odmor uz neodlučeno, 12:12.

NIKOLA DOBROSLAVIĆ 740/300px

U nastavku ni jedni ni drugi nisu odmah uspjeli ostvariti znakovitu prednost. U 37.minuti na opće iznenađenje Dragovoljac stiže do rezultata 14:15. Ubrzo su imali i 3 gola viška, 14:17, a u 45.minuti i 16:19!

Domaći su tada preuzeli igru u svoje ruke, prvo su poravnali na 20:20, zatim je Cvitanović pogodio za 21:20, Džono stvara razliku od dva gola, za 22:2o, i za 32:21.

MOST Nikica Hajvaz 740×154

U 58.minuti Cvitanović pogađa sa sedam metara (za 24:22), gosti se ne predaju i pogađaju za 24:23, ali točku na „i“ stavio je Džono svojim pogotkom za konačnih 25:23.

Strijelci za Metković Mehaniku: Cvitanović 4, Bošković 1, Džono 8, Čutura 5, Marević 3 i Marić 4.

Najbolji strijelac u redovima H. dragovoljca bio je Plazibat s 10 golova, dok je četiri puta pogađao  Mikulić.

ROKO TOLIĆ 740/300px
Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Akcija Sl7 Banner 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije