Ostanimo u kontaktu
Dalmata Jura shop LPG Narona
GAZ Benz 1200x400px

100 GODINA NOGOMETA U METKOVIĆU

Na čelnim mjestima u NK Neretva bili su brojni metkovski uglednici, a bivši igrači postajali su članovi uprava ili treneri

100 godina nogometa u Metkoviću (9.dio)

Objavljeno prije

U osam objavljenih nastavaka o 100 godina nogometa u Metkoviću, pisali smo uglavnom o rezultatima, postignućima u natjecanjima, i imenima igrača i trenera.

Kako smo odlučili zastati s opisom spomenutih tema (do 1995. godine), red je spomenuti i ljude koji su vodili i podupirali NK Neretva.

Niti jedna klub na svijetu nije mogao bez uprave, pa tako nije mogla ni Neretva.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Na skupštinama kluba obično bi se birali predsjednik skupštine i predsjednik UO, zatim članovi tih tijela koji su raspoređeni po komisijama ili povjerenstvima za razne poslove, zatim tajnici i druge osobe koje su rukovodile klubom trasirajući i njegov razvoj.

Radilo se uglavnom o gospodarstvenicima, političarima koji su obavljali čelne funkcije u općini ili gradu, direktorima lokalnih poduzeća, bivšim nogometašima ili prijateljima kluba koji su mogli rješavati i financijska pitanja.

Svaka od Neretvinih uprava dala je nemali doprinos razvoju, rezultatima, i održanju klupskih aktivnosti kroz povijest. Tako se u izvorima kao čelni ljudi Narone spominju Ante Medović, dr. Vukašin Vučković, Drago Tripalo, Jozo Palaversa, Branko Gutić i Marijan Vukosav.

Iza Drugog svjetskog rata do 1.HNL (1994./95.),predsjednici su bili Đorđe Popovac, Frano Mlinar, Ante – Toni Masovčić, Mate Rebac, Ivo Gabrić, Srećko Krešić, Marko Carević, Dušan Brljević, Jerko Mateljak (bio je predsjednik općine Metković),Stipe Parun (direktor TP Razvitak), Jozo Gabrić, Ivo Šprlje, Frano Kovačević i Ivo Margeta.

Nimalo zahtjevne poslove tajnika obavljali su (iza Drugog svjetskog rata) Ante Toni Masovčić (ugledni metkovski apotekar), Đorđe Popovac, Srećko Jelavić (igrač, trener i veliki podupiratelj kluba), Ante Tonći Mišur, Leo Zlodre (u više razdoblja), Jakov Ivaniš Kulija, Frane Putica, Boris Brkljačić, Bartul Kaleb, Ante Martinac, Stipe Kapustić i Nikola Milić. Bartul Kaleb je početkom devedesetih, postao financijski direktor Hajduka, a zatim i financijski direktor RK Zagreb. Dok je živio u Metkoviću bio je dopisnik Slobodne Dalmacije. Ante Martinac je osim što je obavljao brojne funkcije u Neretvi, bio i predsjednik NS Dalmacije, te NSJ, a bio je i jedan od utemljitelja NSH. U okviru HNS-a obavljao je dužnost povjerenika za natjecanje i druge poslove. Dok je živio u Metkoviću bio je dopisnik nekoliko dnevnih listova i dopisnik HTV. U Metkoviću je obnašao niz odgovornih dužnosti i u drugim klubovima, a smatra se jednim od začetnika Jadranskih susreta i susreta jadranskih konopaša. Zbog svega što je učinio u razvoju sporta i gospodarstva u gradu, dobio je niz priznanja.

NK Neretva prvi put na Maksimiru

Ovdje valja spomenuti i uglednog nogometnog djelatnika rođenog u Metkoviću, Antu Pavlovića. Bio je igrač i član uprave Neretve, u Zagrebu je nastupao u mlađim uzrastima Zagreba i Dinama, a zatim je bio dva desetljeća tajnik NK Dinamo, potom glavni tajnik NS Jugoslavije, ključna osoba za organizaciju utakmice Hrvatska-SAD, brinuo se o suradnji hrvatskih klubova iz zemlje i iz dijaspore, obnašao je niz funkcija u HNS-u, a često je posjećivao svoj Metković. Dobitnik je niza najviših sportskih priznanja u našoj zemlji.

Kako klub ne može bez trenera, i oni su važna karika u povijesnom nizu natjecanja i rada kluba.

Od 1946. godine to su bili: Anton Dračić Baja, Ante Tonći Damić, Tomislav Delić, Ante Prce (seniorski i mladi sastavi), Boris Brkljačić, Muhamed Mujić, Stipe Ilić, Miroslav Kordić, Zvonko Arapović, Ante Džakula, Bariša Majić, Marin Kovačić, Stipe Nikolić, Luka Bonačić, Josip Bebić i Mišo Krstičević. Mnogi su trenerske poslove obnašali po nekoliko puta, a svi su osim Mujića i Kovačića bili igrači Neretve.

U sljedećem nastavku: hrvatski reprezentativci iz Metkovića.

OPUZENSKO UŠĆE

Otvorene prijave za Memorijalni turnir rukometa na pijesku ‘Stipe Vuletic’

Objavljeno prije

Otvorene su prijave za prvi Memorijalni turnir rukometa na pijesku ‘Stipe Vuletic’,  koji će se održat na Opuzenskom ušću 20.-21. kolovoza.

Prijave se primaju najkasnije tri dana prije početka turnira, a kotizacije za ekipe su besplatne!

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px
Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Jastučići s čokoladom 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije