Ostanimo u kontaktu
LPG Narona MAXMART Opuzen
JURA SHOP – AKCIJA Vikend Sl2
JURA SHOP – AKCIJA Vikend Sl1
ICE PRO 1200
GAZ Benz 1200x400px
PIVAC 1200×300
PIVAC 2 1200×300

MOMAK ZA POVIJEST

Mladi Osječanin dobio prvu stipendiju Hajduka

Objavljeno prije

stipendist-hajduka

Ivan Marković rođeni je Osječanin. Student je treće godine računarstva na Elektrotehničkom fakultetu u Osijeku, suradnik najveće volonterske organizacije koja se bavi tehnologijama IEEE kao i programa Microsoft Partner. Iz ovih natuknica njegova životopisa teško je pronaći ikakvu poveznicu s nogometom, a pogotovo s Hajdukom. Reklo bi se da je mladić sav u IT svijetu i da se ne odvaja od računala, binarnih zapisa i kodova… No, Ivan je istinski zaljubljenik u nogomet i, što je najvažnije, veliki navijač Hajduka, piše slobodnadalmacija.hr.

Dovoljno velik da uđe u klupsku povijest kao prvi stipendist ‘najboljeg kluba na svitu i okolici’. Upravo je Ivan u prosincu prošle godine na natječaju koji su proveli Humanitarni klub navijača Hajduka „Bilo srce“, udruga Naš Hajduk, Torcida i sam klub odabran za prvog stipendista Hajduka u projektu koji je jedinstven u svijetu.

ULTIMATE SPORTS GYM Grupni trening – 740

Nije poznato da neki nogometni klub na ovakav način stipendira nekog studenta.

– Moram priznati da je to nevjerojatan osjećaj, iako na prvu nisam bio svjestan što to uistinu znači. Međutim kada su mi kazali da je to povijesni događaj i da će ostati zapisano kako sam ja prvi stipendist Hajduka, shvatio sam da je to iznimno velika čast i moram priznati da sam nevjerojatno ponosan na to – kaže nam Ivan, koji se na natječaj javio jer je u toj priči prepoznao sebe.

RENT-A-CAR M 740

– Budući da redovito pratim sve vijesti o Hajduku, vidio sam i tu za natječaj. Jako mi se svidjela ta sinergija kluba, navijača, Udruge Bilo srce i udruge Naš Hajduk, čiji sam inače član, pa sam se odlučio prijaviti. Napisao sam motivacijsko pismo i esej, poslao dokumentaciju, a onda su me pozvali u Split na razgovor s predstavnicima udruge Naš Hajduk, Torcide, kluba i jednoglasno su odlučili da sam ja stipendist – ukratko nam je prepričao proceduru koju je prošao.

Najviše nas je zanimalo što je, prema njegovu mišljenju, presudilo za njegov odabir.

– Mislim da je presudilo što sam bio otvoren i iskren prema njima u razgovoru. U pismu sam napisao da je to dobrodošla pomoć za jednog studenta, međutim prosjekom i socijalnim statusom vjerojatno nisam bio najbolji kandidat, ali sam zadovoljio stavom koji imam u odnosu na Hajduk. U konačnici za mene je navijati za Hajduk na neki način i životni stav.

Ivana je otac od najranijeg djetinjstva vodio na utakmice u osječki Gradski vrt, no kako je i tata hajdukovac, ljubav prema splitskom klubu prenio je i na sina, premda nemaju dalmatinskih korijena.

– Zašto Hajduk? Zbog energije koja vlada oko tog kluba. Nije fraza, ali to što struji oko Hajduka, ta energija i ponos su totalno drukčiji i kada se jednom usadi djetetu, onda ostaje zauvijek.

SJETIMO SE S PIJETETOM

Poštovani čitatelji sretan Vam Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja

Objavljeno prije

Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja slavi se u Hrvatskoj 5. kolovoza svake godine kao spomen na pobjedu u Domovinskom ratu. Na taj dan 1995. Hrvatska vojska je oslobodila okupirani grad Knin u vojno-redarstvenoj operaciji Oluja.

Nakon četverogodišnje okupacije gotovo trećine hrvatskog teritorija, života u izbjeglištvu i u strahu od neprijateljskih napada na izložene hrvatske gradove, a nakon brojnih neuspješnih pregovora i mirovnih inicijativa, Republici Hrvatskoj ništa drugo nije preostalo nego vlastitom oružanom silom osloboditi hrvatski teritorij. U svitanje 4. kolovoza 1995. započela je Operacija Oluja.

Nakon početnog djelovanja snaga HRZ-a te topničke pripreme po vojnim ciljevima hrvatske snage krenule su u akciju istodobno iz 30 pravaca na bojišnici dugoj 700 kilometara. Udarnu snagu na glavnim pravcima napada činile su gardijske brigade, potpomognute specijalnom policijom MUP-a i Hrvatskim gardijskim zdrugom te domobranskim i pričuvnim postrojbama. Glavni smjerovi napada bili su s Dinare i Velebita u pravcu Knina. Već u operaciji Ljeto 95 stvoreni su preduvjeti da s vrhova Dinare prema Kninu krenu 4. i 7. gardijska brigada. S druge strane s Velebita preko Svetog Roka su u pravcu Knina prodirale Specijalne postrojbe MUP-a.

ULTIMATE SPORTS GYM Grupni trening – 740

Oslobađanjem Knina, središta neprijateljske pobune u Hrvatskoj, ostvaren je najvažniji strateško-politički i vojni cilj operacije Oluja i cijelog Domovinskog rata. Samo nekoliko dana poslije i na sjevernom dijelu bojišnice neprijateljske snage 21. kordunskog korpusa prisiljene su potpisati predaju.

Operacijom je vraćen u hrvatski ustavno-pravni poredak cijeli okupirani teritorij, osim istočne Slavonije. Oluja je uz Bljesak ključna akcija koja je dovela do kraja Domovinskog rata. U operaciji je oslobođeno 10.400 četvornih kilometara ili 18,4 posto ukupne površine Hrvatske. Uspješna operacija Oluja dovela je i do mirne reintegracije Hrvatskog podunavlja te je značajno doprinijela skorom kraju rata u BiH.

RENT-A-CAR M 740

Nakon oslobođenja omogućen je povratak 210.592 Hrvatskih prognanika: s područja oslobođenih “Bljeskom” i “Olujom” 126.909 a iz iz hrvatskog Podunavlja 83.683 osoba.

Praznik se u početku zvao Dan domovinske zahvalnosti. Nazivu je kasnije dodan i “Dan pobjede”, a od 2008. i “Dan hrvatskih branitelja”. Zbog dugog punog naziva, kojem se često dodaje i “obljetnica VRO ‘Oluja'”, u medijima i neformalnoj komunikaciji često se naziva samo “Dan pobjede”.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Bakin Kruh
SNJEŽANA ĆUŽE Biseri 300px

Najčitanije