Ostanimo u kontaktu
SPOT Shopping Mall 1200px

100 GODINA NOGOMETA U METKOVIĆU

Metković NEWS će u sljedećih nekoliko nastavaka prezentirati događaje u nogometnom sportu u Metkoviću tijekom jednog stoljeća

100 godina nogometa u Metkoviću (1.dio)

Objavljeno prije

Za mnoge je nogomet najljepša sporedna stvar na svijetu, u bliskim i dalekim zemljama navijači daju „zadnju lipu“ za ulaznice, bilo da igra njihov klub ili reprezentacija. Roditelji tek rođenu djecu učlanjuju u omiljeni klub, a kad porastu vode ih na utakmice i pokazuju im kako se navija za najdraže boje. I veliki i mali gradovi imaju svoje sportske heroje kojima se dive i koje ne zaboravljaju ni kada odu u sportsku mirovinu.

U mnogim obiteljima posebice u manjim sredinama istaknuti sportaši najmlađima postaju uzori čije uspjehe žele makar dosegnuti.

Isto je i u našemu gradu Metkoviću, sportskom gradu čiji su predstavnici ostvarili velebne sportske, klupske i osobne rezultate i uspjehe kojima se divio i kojima se i danas divi čitav sportski globus.

Podsjetit ćemo na iznimne sportske uspjehe nogometaša Neretve i rukometaša Mehanike odnosno RK Metković, na uspjehe veslača, boćara, karatista, …

Igraliste Iza Vage, NK Neretva

Navršava se 100 godina od osnutka NK Narona, kasnije NK Neretva.

Metković NEWS će pokušati u nekoliko nastavaka predstaviti nogometnu prošlost u gradu na Neretvi, prisjetiti se zaslužnih pojedinaca, rezultata i postignuća, padova i uspona u proteklih 100 godina. Jedno stoljeće nije malo vremensko razdoblje, dapače, to je dugo razdoblje u kojemu su boje sportskih klubova branile generacije mladih Metkovaca i Neretvana, uz gotovo stalnu potporu sportaša iz drugih sredina od kojih su neki kao mjesto svog dugotrajnog prebivališta odabrali baš Metković.

Pokušat ćemo napraviti povijesni pregled najvećih uspjeha metkovskog nogometa, prisjetiti se nositelja igre i trenera, članova uprava i prijatelja NK Neretve, nastanka drugih klubova i značaja nogometa u dolini Neretve.

Ono što treba istaknuti svakako je činjenica da se nogomet u Metkoviću razvijao zajedno s rastom grada i njegove okolice, pa su tako  stizali i rezultati.

Svaka generacija ostavila je svoj trag u povijesti gradskog nogometa, a svaka generacija političara ili gospodarstvenika davala je svoj obol uspjesima kluba.

NK Narona nastala je 1919. godine, 1922. upisana je u registar klubova Splitskog nogometnog saveza, ali je s natjecanjem počela tekm 1932. godine. Rad kluba je obnovljen  1945. godine, današnje igralište otvoreno je 1946. godine, a ime Narona zamijnjeno je imenom NK Neretva.

Boje Neretve u tom vremenu branili su brojni igrači ali su se rađale nove generacije koje će nositi teret natjecanja i pokazivati svoje kvalitete, ma gdje da su igrali.

Jedna vrlo uspješna generacija nogometaša Neretve ostvarila je velik uspjeh ulaskom u tadašnju Drugu saveznu ligu Jug, 1971. godine.

Drugi veliki uspjeh ostvaren je 1987. godine, kad je Neretva u kvalifikacijama za Drugu ligu u konačnici izgubila od Jugokeramike iz Zaprešića, a treći i najveći uspjeh ostvaren je u samostalnoj hrvatskoj državi 1994. godine ulaskom u Prvu HNL.

Nažalost, Neretva je u 1. HNL živjela samo jednu sezonu, a potom je bila član 1. B HNL, Druge i Treće HNL, gdje se i danas nalazi.

Povijest Neretve nisu samo rezultati i uspjesi  na travnjaku već su to i uspjesi pojedinaca koji su igrali u klubu, a zatim postajali reprezentativci ili članovi drugih prvoligaških i inozemnih klubova.

Velik broj njih se nakon završetka karijere aktivnog nogometaša posvetio stručnom usavršavanju i odgoju mladih naraštaja, a neki su postajali nogometni suci iznimnih kvaliteta i postignuća.

Uz Gradsku glazbu, Poklade, vatrogasce, folkor i još neke tradicijske atribute Metkovića, Neretva svakako spada u prvi red simbola Metkovića kroz stariju i noviju povijest. U gradu nema obitelji iz koje netko od članova nije vježbao ili aktivno igrao nogomet. Tako je do današnjeg dana iako se broj stanovnika Metkovića u proteklih 65 godina povećao za sedam puta.

U prikazu stogodišnjih zbivanja nije uvijek moguće spomenuti sve pojedince koji su kraće ili duže pridonosili klubu i gradu, pa stoga molimo sve one koji uoče propuste da reagiraju ili dopune određene statističke podatke ili opise događaja.

U sljedećim nastavcima koristit ćemo podatke iz knjige 1919 Narona – 1994. Neretva, vrsnog autora dr.sc. Ivana Jurića, osobnu arhivu koju sam prikupio u 50 godina praćenja NK Neretva, ali i arhivsku građu samoga kluba te podatke iz drugih medija, usmena kazivanja i druge izvore.

RUKOMET

Dario Raguž pojačao redove RK Metković-Mehanike

Objavljeno prije

Pred novu igračku sezonu Uprava kluba u svoju momčad dodala je posljednju kariku. 

Desno krilo inozemne karijere, rođeni Metkovac i dijete metkovske rukometne škole, Dario Raguž. Nakon posljednje dvije godine provedene u Sloveniji odlučio je u naponu karijere vratiti se kući i zaigrati sa svojom momčadi.

Dario je već u srednju školu otišao u Split i svoju igru uvježbavao u RK Balić i Metličić nakon čega je prvi put uz RK Izviđač zaigrao SEHA ligu. Dvije godine igrao je sa hrvatskim premijerligašem Spačvom iz Vinkovaca Ligu za prvaka, a druge je godine bio drugi strijelac lige. U dresu Hrvatske reprezentacije ima europsko zlato i četvrto mjesto na svijetu. S obzirom na takav put našeg mladog sugrađanina sretni smo što se odlučio vratiti kući. 

“Prepoznao sam kako nova uprava radi dobar posao. Posebno mi se svidjela vizija Metkovića u premijer ligi jer smatram da ondje i pripada. Sigurno se u ovom dijelu karijere ne bih vraćao kući da ne mislim da je to ostvarivo. Mislim da ću s momcima uspostaviti dobru komunikaciju s obzirom da ih većinom sve poznajem, isto tako veselim se radu s trenerom Čagljem o kojem sam čuo samo pohvale. Navijači će sigurno biti veliki pokretač cijele ekipe pa se nadam da će pratiti naše utakmice u dvorani već u rujnu. “

Ovim pojačanjem kompletirana je ekipa RK Metković-Mehanika koju čini 18 igrača iz neretvanskog bazena koje s pravom nazivamo domaćima te dvojica uvjetno rečeno stranaca koji nam dolaze iz Jajca. Time je naglašen smjer uprave u kojem je glavna vodilja povratak rukometa kući.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Akcija Sl8 Banner 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije