Ostanimo u kontaktu
Dalmata Jura shop LPG Narona
GAZ Benz 1200x400px

100 GODINA NOGOMETA U METKOVIĆU

Koncem 1979. godine obilježena je 60. obljetnica NK Neretva

100 godina nogometa u Metkoviću (5.dio)

Objavljeno prije

U prosincu 1979. godine na svečan način obilježena je 60. obljetnica NK Neretva, a izvješće o radu kluba dao je predsjednik Dušan Brljević. Tom su prigodom dodijeljena brojna priznanja zaslužnim članovima kluba, a u radnom predsjetništvu bili su: Ante Dračić Baja, Boško Bušić, Dušan Brljević, Dane Obradović, Jovo Pačić, Nikola Bebić i Bariša Majić.

Priznanja su dobili: dugogodišnji predsjednik kluba Srećko Krešić, istaknuti bivši igrač Stipe Cvitanović, jedan od najboljih igrača u povijesti Neretve, trener, sudac i član upravnih tijela, Mate Majić, dugogodišnji član upravnih tijela Nikica Mozetić, bivši igrač, tajnik i član uprave, Bartul Kaleb Jabo, vrsni igrač i strijelac Miro Prusac, član uprave Drago Nuić, direktor SDK (Služba društvenog knjigovodstva) Boris Guina, tajnik Općine i član uprave tijekom 45 godina, te dopisnik dnevnih listova Slobodne Dalmacije, Vjesnika i Oslobođenja, Danilo Obradović.

Nakon prethodne dosta turbulentne sezone, u novoj sezoni 1980./81., klub iz Metkovića osvojio je 12 mjesto, a u sljedećoj trinaesto.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Iz kluba su otišli Dilberović, Bulalić, Nemet, Nikolić, Opšivač, I. Vučković, E. Jakirović i Jeramaz, dok su se priključili Rodin, Borovac, Kuran, …

Umjesto trenera Stipe Ilića u jednom trenutku imenovan je Boris Brkljačić pod čijim je vodstvom u sezoni 1982./83. izboreno deveto mjesto. Lijepo je bilo gledati nastupe i borbenost E. Jakirovića, Volarevića, Obradovića, Akmadžića, Pandže, Kurana, Kurtele, Marevića, Majića, P. Vladimira, Z. Ćužića, R. Vučkovića, Nikolića, Brečića, Borovca, Ibrice Jakirovića, 

Treba reći da su se već ranije svojim radom i talentom nametnuli Jurica Jeramaz, Davor Mioč, Duško Mijoč, Mustafa Taslidža, Ivica Vladimir, Jovo Vuković, Ivica Zovko, Dinko Terkeš, Ruđelo Vučković, a u sljedećem razdoblju i novi igrači Branko Šerić, Ante Ljubičić, Joško Jerković, Mario Oršulić, Zvonko Opšivač, Zoran Pratežina

Neretva se u sezoni 1983./84., natjecala u Hrvatskoj republičkoj nogometnoj ligi, južna skupina. U momčadi je standardni član bio i Igor Štimac, a osvojeno je solidno četvrto mjesto s 26 bodova.

Sljedeće sezone, Neretva je zauzela drugu poziciju, sa samo bodom zaostatka iza prvog Zadra (36 bodova). Igrački kadar nije se značajnije mijenjao. U sezoni 1985./86., opet je metkovski ligaš polučio lijep uspjeh osvajanjem trećeg mjesta, pet bodova iza prvoga Zmaja, i 3 boda manje od drugoplasirane Dinare.

Konačno i prvo mjesto

Da upornost, rad i znanje donose i uspjehe, potvrdili su nogometaši Neretve u sezoni 1986./87., igrajući nadalje u HNL-Jug, i pod trenerskom palicom Bariše Majića.

Kako je nekoliko igrača bilo ozlijeđeno, uprava je angažirala pojačanja, Simu Krunića iz sarajevskog Željezničara i Željka Mijača, igrača Hajduka koji je bio u inozemstvu. Uz standarne Brečića, Pandžu, Nikolića, Kurana, I. Vladimira, Marevića i Juru Ereša, nastupali su i Željko Prusac i Matko Galić.

S 40 osvojenih bodova, momčadi Neretve pripalo je prvo mjesto i prigoda da u kvalifikacijama s Jugokeramikom iz Zaprešića izbori status saveznog drugoligaša.

U Zaprešiću je domaćin slavio s 3:0, dok je u uzvratu u Metkoviću konačan ishod glasio 1:1, čime je Neretva izgubila mogućnost nastavka kvalifikacijskog ciklusa.

Prisjećam se odgovora trenera Jugokeramike Zorislava Srebrića, 20. svibnja 1987., na kraju utakmice kada sam ga pitao za izjavu. Rekao je samo sljedeće: – Prošli smo, žurimo na avion-.

Za sljedeću sezonu formirana je Jedinstvena prva hrvatska nogometna liga, a Neretva je kao prvak južne skupine HNL-a, izravno ušla u novo natjecanje.

Iz kluba su otišli Mijač, D. Mijoč, Pratežina, Ivica Vladimir, Krunić, J. Jerković, Prusac, Z. Obšivač i Jure Jeramaz, a tijekom sezone i Čupić, Galić i Raguž.

Stigli su M. Borovac, Oršulić, Mišanović, Cvitanović, Lučić, Vulić, I. Vučković, a nešto kasnije i Joško Španjić iz Hajduka.

JHNL nije bila jednostavna za natjecanje, što zbog kvalitete klubova, što zbog dugih putovanja.

Trebala je Neretva putovati u Zagreb (NK Zagreb), Slavonski Brod, Rijeku (Orijent), Zaprešić, Borovo, Sisak, u Pulu i drugdje.

Ipak, Metkovci se nisu predavali te su na kraju prvenstva zauzeli odlično peto mjesto s 32 boda, ili 10 bodova manje od NK Zagreba.

Spomenimo da su u sezoni 1987./88., uz postojeći kadar igrali i Tonći Mrduljaš, Mario Prskalo, Nikša Bebić, Miladin i Predrag Bojbaša, I. Ereš, Jelavić, Željan i Boris Obradović, …

Nova reorganizacija nogometnog natjecanja

U prošlosti su čelnici nogometnih saveza svako malo smišljali nove oblike natjecanja. Tako su odlukom NS Jugoslavije za sezonu 1988./89., formirane četiri međurepubličke lige, a Neretva je smještena u južnu skupinu, u kojoj je igrala s klubovima iz Crne Gore i BiH, Iskrom, Famosom, Rudarom (Kakanj), Budvom, Jedinstvom, Bosnom, Borcem iz Čapljine, Neretvancem, Titogradom, Ivangradom, Lovćenom i drugima.

Za to dosta izazovno natjecanje trebalo se dobro i pripremiti, što je trener Stipe Nikolić uspješno učinio. U prvom dijelu prvenstva Neretva je bila na podjeli prvog i drugog mjesta s Iskrom iz Bugojna. U zimskom razdoblju otišli su Mrduljaš, Borovac (Malezija), Šerić i I. Vladimir (Osijek).  Doprinos uz do tada istaknute igrače uspjesima kluba dali su i Zoran Beš, Nikša Galov, Damir Mišanović, Veseljko Paponja, Dragan Glogovac i Joško Popović koji je bio registriran i za mostarski Velež.

U toj i takvoj ligi Neretva je zauzela treće mjesto s 38 bodova, uz 17 pobjeda i sedam neodlučenih ishoda.

Dodajmo da je predsjednik NK Neretve, ing. Ivo Šprlje, na utakmici s Hajdukom 1988. godine, darivao Barišu Majića i Stipu Nikolića koji su se oprostili od aktivnog igranja.

OPUZENSKO UŠĆE

Otvorene prijave za Memorijalni turnir rukometa na pijesku ‘Stipe Vuletic’

Objavljeno prije

Otvorene su prijave za prvi Memorijalni turnir rukometa na pijesku ‘Stipe Vuletic’,  koji će se održat na Opuzenskom ušću 20.-21. kolovoza.

Prijave se primaju najkasnije tri dana prije početka turnira, a kotizacije za ekipe su besplatne!

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px
Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Jastučići s čokoladom 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije