Ostanimo u kontaktu

100 GODINA NOGOMETA U METKOVIĆU

Koncem 1979. godine obilježena je 60. obljetnica NK Neretva

100 godina nogometa u Metkoviću (5.dio)

Objavljeno prije

U prosincu 1979. godine na svečan način obilježena je 60. obljetnica NK Neretva, a izvješće o radu kluba dao je predsjednik Dušan Brljević. Tom su prigodom dodijeljena brojna priznanja zaslužnim članovima kluba, a u radnom predsjetništvu bili su: Ante Dračić Baja, Boško Bušić, Dušan Brljević, Dane Obradović, Jovo Pačić, Nikola Bebić i Bariša Majić.

Priznanja su dobili: dugogodišnji predsjednik kluba Srećko Krešić, istaknuti bivši igrač Stipe Cvitanović, jedan od najboljih igrača u povijesti Neretve, trener, sudac i član upravnih tijela, Mate Majić, dugogodišnji član upravnih tijela Nikica Mozetić, bivši igrač, tajnik i član uprave, Bartul Kaleb Jabo, vrsni igrač i strijelac Miro Prusac, član uprave Drago Nuić, direktor SDK (Služba društvenog knjigovodstva) Boris Guina, tajnik Općine i član uprave tijekom 45 godina, te dopisnik dnevnih listova Slobodne Dalmacije, Vjesnika i Oslobođenja, Danilo Obradović.

Nakon prethodne dosta turbulentne sezone, u novoj sezoni 1980./81., klub iz Metkovića osvojio je 12 mjesto, a u sljedećoj trinaesto.

Iz kluba su otišli Dilberović, Bulalić, Nemet, Nikolić, Opšivač, I. Vučković, E. Jakirović i Jeramaz, dok su se priključili Rodin, Borovac, Kuran, …

Umjesto trenera Stipe Ilića u jednom trenutku imenovan je Boris Brkljačić pod čijim je vodstvom u sezoni 1982./83. izboreno deveto mjesto. Lijepo je bilo gledati nastupe i borbenost E. Jakirovića, Volarevića, Obradovića, Akmadžića, Pandže, Kurana, Kurtele, Marevića, Majića, P. Vladimira, Z. Ćužića, R. Vučkovića, Nikolića, Brečića, Borovca, Ibrice Jakirovića, 

Treba reći da su se već ranije svojim radom i talentom nametnuli Jurica Jeramaz, Davor Mioč, Duško Mijoč, Mustafa Taslidža, Ivica Vladimir, Jovo Vuković, Ivica Zovko, Dinko Terkeš, Ruđelo Vučković, a u sljedećem razdoblju i novi igrači Branko Šerić, Ante Ljubičić, Joško Jerković, Mario Oršulić, Zvonko Opšivač, Zoran Pratežina

Neretva se u sezoni 1983./84., natjecala u Hrvatskoj republičkoj nogometnoj ligi, južna skupina. U momčadi je standardni član bio i Igor Štimac, a osvojeno je solidno četvrto mjesto s 26 bodova.

Sljedeće sezone, Neretva je zauzela drugu poziciju, sa samo bodom zaostatka iza prvog Zadra (36 bodova). Igrački kadar nije se značajnije mijenjao. U sezoni 1985./86., opet je metkovski ligaš polučio lijep uspjeh osvajanjem trećeg mjesta, pet bodova iza prvoga Zmaja, i 3 boda manje od drugoplasirane Dinare.

Konačno i prvo mjesto

Da upornost, rad i znanje donose i uspjehe, potvrdili su nogometaši Neretve u sezoni 1986./87., igrajući nadalje u HNL-Jug, i pod trenerskom palicom Bariše Majića.

Kako je nekoliko igrača bilo ozlijeđeno, uprava je angažirala pojačanja, Simu Krunića iz sarajevskog Željezničara i Željka Mijača, igrača Hajduka koji je bio u inozemstvu. Uz standarne Brečića, Pandžu, Nikolića, Kurana, I. Vladimira, Marevića i Juru Ereša, nastupali su i Željko Prusac i Matko Galić.

S 40 osvojenih bodova, momčadi Neretve pripalo je prvo mjesto i prigoda da u kvalifikacijama s Jugokeramikom iz Zaprešića izbori status saveznog drugoligaša.

U Zaprešiću je domaćin slavio s 3:0, dok je u uzvratu u Metkoviću konačan ishod glasio 1:1, čime je Neretva izgubila mogućnost nastavka kvalifikacijskog ciklusa.

Prisjećam se odgovora trenera Jugokeramike Zorislava Srebrića, 20. svibnja 1987., na kraju utakmice kada sam ga pitao za izjavu. Rekao je samo sljedeće: – Prošli smo, žurimo na avion-.

Za sljedeću sezonu formirana je Jedinstvena prva hrvatska nogometna liga, a Neretva je kao prvak južne skupine HNL-a, izravno ušla u novo natjecanje.

Iz kluba su otišli Mijač, D. Mijoč, Pratežina, Ivica Vladimir, Krunić, J. Jerković, Prusac, Z. Obšivač i Jure Jeramaz, a tijekom sezone i Čupić, Galić i Raguž.

Stigli su M. Borovac, Oršulić, Mišanović, Cvitanović, Lučić, Vulić, I. Vučković, a nešto kasnije i Joško Španjić iz Hajduka.

JHNL nije bila jednostavna za natjecanje, što zbog kvalitete klubova, što zbog dugih putovanja.

Trebala je Neretva putovati u Zagreb (NK Zagreb), Slavonski Brod, Rijeku (Orijent), Zaprešić, Borovo, Sisak, u Pulu i drugdje.

Ipak, Metkovci se nisu predavali te su na kraju prvenstva zauzeli odlično peto mjesto s 32 boda, ili 10 bodova manje od NK Zagreba.

Spomenimo da su u sezoni 1987./88., uz postojeći kadar igrali i Tonći Mrduljaš, Mario Prskalo, Nikša Bebić, Miladin i Predrag Bojbaša, I. Ereš, Jelavić, Željan i Boris Obradović, …

Nova reorganizacija nogometnog natjecanja

U prošlosti su čelnici nogometnih saveza svako malo smišljali nove oblike natjecanja. Tako su odlukom NS Jugoslavije za sezonu 1988./89., formirane četiri međurepubličke lige, a Neretva je smještena u južnu skupinu, u kojoj je igrala s klubovima iz Crne Gore i BiH, Iskrom, Famosom, Rudarom (Kakanj), Budvom, Jedinstvom, Bosnom, Borcem iz Čapljine, Neretvancem, Titogradom, Ivangradom, Lovćenom i drugima.

Za to dosta izazovno natjecanje trebalo se dobro i pripremiti, što je trener Stipe Nikolić uspješno učinio. U prvom dijelu prvenstva Neretva je bila na podjeli prvog i drugog mjesta s Iskrom iz Bugojna. U zimskom razdoblju otišli su Mrduljaš, Borovac (Malezija), Šerić i I. Vladimir (Osijek).  Doprinos uz do tada istaknute igrače uspjesima kluba dali su i Zoran Beš, Nikša Galov, Damir Mišanović, Veseljko Paponja, Dragan Glogovac i Joško Popović koji je bio registriran i za mostarski Velež.

U toj i takvoj ligi Neretva je zauzela treće mjesto s 38 bodova, uz 17 pobjeda i sedam neodlučenih ishoda.

Dodajmo da je predsjednik NK Neretve, ing. Ivo Šprlje, na utakmici s Hajdukom 1988. godine, darivao Barišu Majića i Stipu Nikolića koji su se oprostili od aktivnog igranja.

ZAŠTO KASNE ODLUKE HNS-a?

Izvršni odbor Hrvatskog nogometnog saveza donio zanimljivu odluku

Objavljeno prije

Autor

Svim pratiteljima nogometnih zbivanja u našoj zemlji poznato je činjenica da je završen prvi dio prvenstva u svim stupnjevima natjecanja (osim u Prvoj ligi) pa tako i u 3. HNL jug.

Ipak, u Glasniku HNS-a br. 56., od 11. prosinca ove godine objavljeno je više odluka Izvršnog odbora koje potpisuje predsjednik Davor Šuker, a među njima i odluka o sastavu 3. HNL jug za sezonu 2019/2020.

Tako u Glasniku stoji da je IO HNS-a temeljem članka 43. Statuta na prijedlog Natjecateljske komisije, na sjednici održanoj 10. prosinca donio sljedeću odluku:

– U Trećoj HNL jug u natjecateljskoj godini 2019/20. nastupat će sljedeći klubovi GOŠK Dubrovnik, Hrvace, Jadran LP, Junak, Kamen, Neretva, Neretvanac, Primorac, Sloga, Split, Urania, Uskok, Vodice, Zadar, Zagora i Zmaj.

U nastavku piše da odluka stupa na snagu danom donošenja i primjenjuje se od početka natjecanja u natjecateljskoj godini (!) 2019./20., te se objavljuje u službenom glasilu HNS-a.

U obrazloženju se govori o sustavu stalnih natjecanja, da se treća liga igra u pet skupina koje broje do 16 klubova, te se ističe da zadnji klub obvezno ispada. Kaže se i to da prvaci županijskih liga imaju pravo ulaska u viši stupanj natjecanja te da su se u sezoni 2018./19. u 3. HNL jug plasirali prvaci Šibensko-kninske (Vodice) i Splitsko-dalmatinske županije (Sloga). U nastavku stručnjaci iz HNS-a pišu da iz Treće lige ispadaju dva najlošije plasirana kluba u sezoni 2018./19., NK Imotski i Primorac iz Stobreča.

Nama osobno, a držimo i mnogim čitateljima nije jasno kako je moguće da HNS 10. prosinca donese odluku da će u 3. HNL jug u natjecateljskoj godini (od kada je natjecateljska sezona postala natjecateljska godina ?) nastupati 16 gore spomenutih klubova kad je već okončan prvi dio sezone? Što o brzini pa i pravopisu stručnjaka HNS-a mogu misliti druge nogometne institucije u Europi i u svijetu i tisuće nogometaša i prijatelja nogometa ukoliko im pod ruku dođe objava u Glasniku HNS-a.

I da ne duljimo, ova odluka, iako to nigdje ne piše, odnosi se na NK Primorac Stobreč koji je kao 15-plasirana momčad prošle sezone morala napustiti 3. HNL i preseliti u Prvu županijsku ligu. Stobrečani su se žalili komisiji Hrvatskog olimpijskog odbora koja im je dala za pravo, a sada je HNS uopće ne spominjući slučaj samo (u celofanu) potvrdio svoju raniju odluku.

Usput se na kraju teksta kaže da protiv te odluke nije moguće uložiti žalbu.

Svakome je jasno da razna tijela pa tako i sportska moraju donositi odluke koje su usklađene sa zakonima i pravnim aktima. Ipak, nije normalno da se odluke od životne važnosti za klubove i sport uopće donose nekoliko mjeseci nakon početka natjecanja o kojemu se govori, i da vrijede kao da su donesene u rujnu prošle ili ove  godine, prije početka prvenstva.

Nastavi čitati
BP OKTAN 300×250

Najčitanije