Ostanimo u kontaktu
Dalmata - Jura Shop Vas časti niskim cijenama! LPG Narona
GAZ Benz 1200x400px

POLJOPRIVREDA

U suradnji Podravke i Ministarstva hrvatskih branitelja moguć otkup i neretvanskih proizvoda

Objavljeno prije

Podravka i branitelji 9

U galeriji Gradskog kulturnog središta danas je održana radionica o provedbi Sporazuma o suradnji između Ministarstva hrvatskih branitelja i Podravke d.d. vezano za otkup poljoprivrednih proizvoda i mogućnostima financiranja projekata braniteljskih zadruga sredstvima fondova EU.

Sveznalica 7400xXpx

Riječ je o incijalnom sastanku vezanom za suradnju Ministarstva branitelja, Podravke i poljoprivrednika, prvenstveno branitelja, u dolini Neretve.

Kratko predavanje na temu Financiranje projekata braniteljskih zadruga sredstvima  fondova EU (Europski socijalni fond), održao je predstavnik Proizvodno-uslužne zadruge Modro zelena i voditelj Referalnog centra Ministarstva branitelja u Metkoviću Nebojša Jerković, a voditelji procesnih aktivnosti i proizvodnje Podravke d.d, Zlatko Đelekovčan i Nikolina Jelović, predstavili su koncept sporazuma i rad Podravke te su objasnili kako bi izgledala suradnja u otkupu poljoprivrednih proizvoda. Prisutne je u ime Grada Metkovića pozdravio agronom i zamjenik gradonačelnika Robert Doko koji je predstavnike Podravke pozvao na suradnju s tvrtkama koje već obavljaju poljoprivredne djelatnosti na području Neretve.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Nebojša Jerković kazao je da će se natječajem Ministarstva branitelja vezanim uz sporazum, pokretačima suradnje s Podravkom osigurati sredstva u stopostonom iznosu.

– Ministarstvo hrvatskih branitelja je 26. rujna 2017. potpisalo Sporazum o suradnji s Podravkom za razdoblje od 2018. do 2020., s ciljem pružanja podrške proizvođačima, Hrvatskim braniteljima, zadrugama i, vezano za otkup, s ciljem skladištenja za potrebe industrijske proizvodnje same Podravke. Taj okvirni sporazum ima zadaću, odnosno, mogućnost, da se temeljem njega u tom periodu na natječaj Ministarstva branitelja jave branitelji koji su zainteresirani za takvu vrstu proizvodnje i na taj način osiguraju sebi sredstva u stopostotonom iznosu gdje se mogu opremiti za jedan drugačiji, konfekcionirani oblik proizvodnje. Proizvođačima bi Podravka dala potporu i uputstva koje su to kulture i koji su načini njima prihvatljivi u skladištenju i distribuciji takve proizvodnje – kazao je Jerković.

Kazao je i da, iako je sporazum Ministarstvo hrvatskih branitelja potpisalo upravo zbog nezaposlenih hrvatskih branitelja koji se bave poljoprivredom, on ne isključuje sve druge poljoprivrednike te da se suradnja uvijek može proširiti.

Predstavnici Podravke naglasili su da oni poljoprivrednicima pružaju siguran otkup i podršku u svim fazama proizvodnje. Braniteljske zadruge mogu biti partneri u otkupu primarnih poljoprivrednih proizvoda gdje se ne traži nikakva dodatna obrada ili dorada.

U Neretvi je glavno voće mandarina koju Podravka trenutno nema u svojim programima, ali Zlatko Đelekovčan, koji upravlja nabavom primarnih sirovina u Podravci, kazao je da to ne znači da je njen otkup isključen.

­ – Ovo su prvi, inicijalni razgovori gdje pokušavamo naći zajedničke teme i modele, kao i zajedničke inicijative za sljedeće razgovore. Znamo da se na ovim prostorima obrađuju neke kulture koje Podravka zasada ne troši, niti ih ima u svojim proizvodnim programima. Međutim, to ne znači da ih neće imati. Nastojimo iskristalizirati ono što je bitno i za vas i za nas, pa zatim pokušati takve programe dalje gurati prema realizaciji – rekao je Đelekovčan.

Kazao je i da Podravka želi svoju proizvodnju bazirati u potpunosti na domaćim proizvodima te da je tvrtci zbog toga cilj surađivati s domaćim proizvođačima, OPG-ovima i braniteljima, a sama daljnja suradnja ovisi o iskazanom interesu i mogućnostima poljoprivrednika.

Marija Jeramaz

ZAVRŠENO ASFALTIRANJE VIDA

Završetak radova na uređenju prometnica u Vidu gradonačelnik Milan prokomentirao: ‘Obećano – ispunjeno!’

Objavljeno prije

U utorak, 4. lipnja, završeni su radovi na uređenju prometnica u prigradskom naselju Vid, vrijedni gotovo pola milijuna kuna.

Završetak radova gradonačelnik Dalibor Milan je prokomentirao:

Sveznalica 7400xXpx

– Gotovi su radovi na pojačanom održavanju cesta u naselju Vid. U Ulicama Hrvatskih mučenika, Strana i Gradina izvršili smo pripremne radove, proširili i rekonstruirali asfaltni sloj ceste, sveukupno u dužini od otprilike 700 metara.
Vrijednost radova iznosi oko 450.000,00 kuna s PDV-om i prvo je veće ulaganje u ceste u Vidu nakon niza godina i lažnih obećanja.
Obećano – ispunjeno, – rekao je Milan putem svoje fb stranice.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px
Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Jastučići s čokoladom 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije