Ostanimo u kontaktu

DOLINA NERETVE

Na inicijativu župana Dobroslavića održan sastanak na temu plasmana uroda mandarina

Objavljeno prije

Radni sastanak na temu mandarina

U Opuzenu je jučer župan Nikola Dobroslavic sa zamjenicom Žaklinom Marević, ravnateljicom RRA Dunea-e Melanijom Mijić i v.d. pročelnika UO za gospodarstvo i more Ivom Klaićem, uzgajivačima mandarina, predstavnicima otkupnih centara, političkih stranaka, državnom tajnicom u Ministarstvu poljoprivrede Marijom Vučković, načelnicima i gradonačelnicima s područja doline Neretve te predstavnicima drugih relevantnih institucija održao sastanak na temu plasmana uroda mandarina na tržište.

Procjenjuje se da će se ove godine u dolini Nertve obrati 50 tisuća mandarina, a sezonu opterećuju problemi poput nedostatka radne snage i izgubljeno rusko tržište. Pad Agrokora također je utjecao na neretvansku poljoprivredu jer je mandarina izgubila svoje mjesto na policama u četiri zemlje u okruženju, ali njegovim patom također je postala jedina isplativa kultura koja ne može biti ugrožena raznim uvoznim proizvodima.

Na sastanku su se tražila rješenja za probleme, a župan Dobroslavić je rekao da je, između ostaloga, dogovoreno formiranje operativne skupine koja će nadzirati berbu i otkup mandarina.

Zaključci su da se čeka bogata berba (…) i da postoji niz problema koji, nažalost, prate svaku berbu. To je u prvom redu nedostatak radne snage koju očito treba uvoziti i dogvooreno je da se traži najbolji način da što jednostavniji uvoz takve radne snage za ovosezonske poslove.  Također smo se dogovorili da jedna operativna skupina redovno prati probleme vezane uz mandarine i intervenira kod institucija i kod lokalne regionalne samouprave i mi ćemo kao županija inicirati jednu takvu radnu skupinu koja će se sastojati od predstavnika proizvođača, otkupljivača, lokalne samouprave, županije i državnih institucija.  Također smo govorili o potrebi što većeg uključivanja u korištenje zaštićene oznake izvornosti za Neretvansku mandarinu. Oznaka se premalo koristi i premalo se radi po tim pravilima koje predviđa oznaka pa smo apelirali da se baza proizvođača proširi budući da će im donijeti korist kroz višu cijenu proizvoda – rekao je župan.

Na sastanku je rečeno i da će, unatoč tome što se nasadi još oporavljaju od lanjskog mraza, ovogodišnja berba biti vrlo kvalitetna, a tome pogoduje i mali broj prijavljenih jedinki voćne muhe.

Zamjenik gradonačelnika Metkovića Robert Doko rekao je da bi proizvođači mandarine u dolini Neretve ove sezone ukupno trebali zaraditi i do 130 milijuna kuna.

– Ove godine očekujemo 50 tisuća tona što je neto vrijednost u mandarini preko 100 milijuna kuna. Oko 120-130 milijuna treba doći proizvođačima doline Neretve, a minimalna izlazna vrijednost mandarine je, da je 50 centi, preko 200 milijuna kuna. To je na dobrobit ne samo neretvanskih proizvođača nego i mnogo šire, na dobrobit cijele države kroz sustav PDV-a. (…) Mandarina je vrlo ozbiljan i veliki biznis i trebamo pristupiti na način kao što smo danas pristupili. Grad Metković sustavno prisutpa problemu poljoprivrede pa tako i mandarina na svom području.(…) Pripremamo se koliko možemo i stojimo na raspolaganju svim našim proizvođačima koliko možemo pomoći, kroz program potpora za poljoprivredu koji je već zaživio i kroz pripremanje poljskih puteva. Bit ćemo na raspolaganju kako proizvođačima, tako i otkupljivačima na području Metkovića – rekao je Doko.

Poljoprivrednik Alenko Šešelj rekao je da je zadovoljan sastankom i poziva ostale neretvanske poljoprivrednike na zajedničko djelovanje.

– Bilo je dosta konstruktivno i vjerujem da ćemo iz ovoga napraviti jedan korak naprijed. Osjetila se ozbiljnost ljudi koji su bili tu i mislim da ćemo se sad uhvatiti ovog problema kojeg moramo skupa rješavati.  (…) Već je sad očito da imamo problem s radnom snagom, beračima i ljudima koji rade na preradi… ali ne vjerujem  da se svi ti problemi neće riješiti jer sve je do nas. Mi smo ti koji probleme trebamo riješiti i riješit ćemo ih. Pitanje je samo možemo li opstati – rekao je Šešelj koji je istaknuo da cijenu određuje tržište, ali da ispod cijene od 2 i pol kune ne može opstati.

Državna tajnica u Ministarstvu poljoprivrede Marija Vučković rekla je da ministarstvo već pomaže neretvanskim poljoprivrednicima te je, također, pozvala na provedbu oznake izvornosti neretvanske mandarine.

–  Iz Programa ruralnog razvoja 2015. bilo je ugovoreno 600 tisuća kuna za dolinu Neretve, 2016. Godine 7 milijuna kuna, od 1.1. 2017. do danas ugovorena je odluka od 100 milijuna kuna. (…) Treba biti više i bolje što će se sigurno moći dogoditi kad se počne primjenjivati do kraja Zakon o poljoprivrednom zemljištu i naši proizvođači budu imali dugoročne ugovore koji osiguravaju korištenje svih izravnih strukturnih fondova. Danas je na sastanku također dogovoreno da će Ministarstvo intezivirati svoje napore kako bi motiviralo neretvanske proizvođače da doista provedu oznaku izvornosti. (…) Postoje sredstva u Programu ruralnog razvoja koja omogućuju besplatnu certifikaciju našim proizvođačima. Operativna skupina za organizaciju otkupa i berbe, korištenje mjere 311, radionice za druge mjere, proizvođačka organizacija, jačanje pregovaračke snage i realizacija projekata navodnjavanja  će, po meni, u najvećoj mjeri povećati konkurentost naših proizvođača i, naravno, uredno korištenje zemljišta koje će donijeti potpunu mogućnost korištenja izravnih strukturnih potpora – rekla je Vučković.

Također je rekla da je resorni ministar Tomislav Tolušić na inicijativu Hrvatske voćarske zajednice započeo razgovore o plaćanju doprinosa na sezonsku radnu snagu i pozvala je poljiprivrednije da joj, o primanju radne snage iz drugih zemalja daju sažetu podlogu kako bi se moglo reagirati i kod Ministarstva rada.

Sezona berbe mandarina počinje kroz mjesec dana te se očekuje da će se cilj sastanka u Opzuzenu, brži, kvalitetniji i održiviji put neretvanskih mandarina od proizvođača do kupca, i ispuniti.

Tekst/foto: Metković NEWS

ŽUPANIJSKI CENTAR 112

Obavezna zimska oprema! Donosimo dnevno izvješće za područje Dubrovačko-neretvanske županije

Objavljeno prije

Snijeg na cesti, zimski uvjeti

Sukladno informacijama koje smo zaprimili i koje su nam dostupne, dostavljamo vam dnevno izviješće o posebno izdvojenim događajima za područje Dubrovačko-neretvanske županije za protekla 24 sata  i to kako slijedi:

Obavezna je zimska oprema na motornim vozilima, a promet je zabranjen za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama na cestama:

 • A1 između čvora Prgomet i naplate Karamatići
 • A10 između čvora Ploče i naplate Čarapine
 • DC8 Gradac-čvor Čeveljuša-Opuzen-GP Klek
 • DC9 GP Metković-Opuzen-DC8
 • DC62 Veliki Prolog-Metković
 • DC425 čvor Karamatići (A1)-čvorište Čeveljuša
 • ŽC5203 Dobroselo-Brotnja-Otrić
 • županijske ceste na području Metkovića (ŽC6220 Ploče A1, Žc 6279 Klek Badžula, Žc 6208 Vrgorac – Staševica, Žc 6276 Mali prolog-Karamatići –Ploče)

Snijega ima na području Pelješca i dijela Konavala. Dubrovnik ceste javljaju da su sve  ceste posute i prohodne.

METEOROLOŠKE PRILIKE:

Upozorenje

Na južnom i manjem dijelu srednjeg Jadrana ujutro mjestimični udari SE i S, a noću posvuda NE i N vjetra, 35-45 čvorova. Mjestimice nevere.

Stanje

Ciklonalno polje nad Jadranom i srednjem Sredozemljem sporo će se popunjavati.

Vremenska prognoza za sljedeća 24 sata, vrijedi do: 10.01.2019 u 06 sati

Južni Jadran

Vjetar SE i S, ponegdje uz obalu E, 10-20, prijepodne mjestimice do 28 čvorova, poslijepodne će postupno okretati na NE i NW 10-20 čvorova. More 3-4. Vidljivost 10-20 km. Oblačno, ponegdje kiša ili pljusak, uz obalu i snijeg, a navečer djelomično razvedravanje.

PROMET  

CESTOVNI PROMET

Privremena prometna regulacija:

 • zbog radova na graničnom prijelazu Gornji Brgat (DC223) vozi se jednim trakom, naizmjence uz semafore;
  uz privremenu regulaciju prometa vozi se na Jadranskoj magistrali (DC8):
 • jednim prometnim trakom naizmjenično uz regulaciju semafora kod Slanog, te zračna luka Čilipi gdje se četri puta tjedno u vremenu od 12:00-16:00 sati po deset minuta biti zatvorena cesta osim i uoči nedjelje i blagdana.
 • zbog uređenja raskrižja Banja i Majkovi u mjestu Slano;
 • na 26+100 do 26+400, dionica 27 zbog nastavka radova na kolnom prilazu državne ceste DC8 Štikovica od 07.siječnja do 30. travnja 2019. Povremeno postavljanje semafora radi regulacije prometa.
 • do 31.01.2019.god od 07-16 sati zbog radova na Jadranskoj magistrali (DC8) na dionici Petlja Ilijina glavica-Orsula-Dubac vozit će se uz privremenu regulaciju semaforima.

GRANIČNI PRIJELAZI

– Za sav promet zatvoren je granični prijelaz Vitaljina (zbog radova);

– Na graničnom prijelazu Gornji Brgat (DC223) vozi se jednim trakom, naizmjence, uz regulaciju semaforima (zbog radova). Do 30.04.2019. dva puta tjedno, od 13:00 do 17:00 sati (na 20 minuta) prekidat će se promet zbog građevinskog miniranja;

Nastavi čitati
NEXTBIKE 300x250px
Pekarstvo Metkovka – Reklama10 300×250

Najčitanije