Ostanimo u kontaktu

PROBLEMI VOĆARA U DOLINI NERETVE

Zagarantirana cijena otkupa mandarine je mogla biti tri kune, a nije! – ističe Jambo te pojašnjava i kako

Objavljeno prije

Stipe Gabrić Jambo, mandarine

Stipo Gabrić Jambo se odlučio osvrnuti na problem koji muči svakog čovjeka u Dolini Neretve, a to je prodaja mandarina. U svom priopćenju, koje prenosimo u cijelosti nadalje ističe; ne tako davno, otkupna cijena mandarine je bila 3 kune i Neretva je bila po prihodima među prvima u državi. Danas smo pred rekordnom berbom mandarina od otprilike 100 tisuća tona i nijedan otkupljivač nije napravio nijedan ugovor za otkup mandarina nego će ih otkupljivati po potrebi.

Inače, mandarina je jedina voćarska kultura koje se proizvede puno više nego što je potreba hrvatskog tržišta. Preko 85% proizvodnje moralo bi ići u izvoz.

Od 1. siječnja 2016. godine, sve članice europske unije od svoje omotnice za poljoprivredu mogu 13% dati za direktne poticaje. Naša omotnica je negdje preko 3 milijarde kuna i točno 435 milijuna kuna moglo se podijeliti i poticati konkretne proizvodnje. Da smo imali sposobnu osobu iz Doline Neretve, ove rekordne 2016. godine smo mogli imati zagarantiranu cijenu mandarine od 3 kune. Sada ću nabrojiti u što su ministar Romić i potpredsjednik vlade Božo Petrov podijelili novce.

Izravna plaćanja – PROIZVODNO VEZANA POTPORA 2015.-2019.

  • krave u proizvodnji mlijeka – 124,7 milijuna kuna
  • tov goveda – 80,3 milijuna kuna
  • krave dojilje – 42,3 milijuna kuna
  • ovce i koze – 31,3 milijuna kuna
  • povrće – 12,5 milijuna kuna
  • voće – 13,2 milijuna kuna
  • šećerna repa – 40,1 milijun kuna
  • krmni proteinski usjevi (lucerka) – 53 milijuna kuna.

Sramotno je da povrće i voće u Republici Hrvatskoj dobije 25 milijuna kuna dok istovremeno površine zasijane djetelinom lucerkom ili raznim drugim krmno proteinskim usjevima dobiju 53 milijuna kuna.

Napominjem da je tih 435 milijuna kuna moglo biti raspoređeno sasvim drugačije. Na primjer, mandarina je mogla dobiti 80 milijuna kuna poticaja s tim da zagarantirana otkupna cijena bude 3 kune. U razgovoru sa čelnicima Narodne Koalicije imam čvrsto obećanje da će mandarina imati poseban status u hrvatskoj poljoprivredi i da će Ministarstvo poljoprivrede ubuduće voditi računa o voćarskoj kulturi.

Za 7 dana su izbori, a glas za Stipu Gabrića je glas za zagarantiranu cijenu mandarina od 3 kune. Kada sam bio u 5. sazivu Sabora, moj prioritet je bila Neretva, projekti u Dolini Neretve i zaštitna cijena mandarine. Tada su Neretvani lijepo živjeli, školovali djecu, kupovali stanove, kupovali nova auta, a zadnje dvije godine ne postoji nijedan čovjek u Dolini Neretve koji se može pohvaliti da je nešto zaradio na mandarini.

Zato, dragi Neretvani, nemojte se navući. Nemojte da ponovno budete prevareni jer MOST je magla. U tri i pol godine za Metković je napravljeno jedno veliko ništa.

Žalosno je da mladi, školovani Neretvani čiji su roditelji živjeli dobro od svoga rada sada idu konobariti ili brati gljive u inozemstvo pored najplodnije doline na Mediteranu.

Srdačno Vas pozdravljam i pozivam da u nedjelju 11. rujna izađete na izbore, tražite listu broj 12 i zaokružite broj 8.

S poštovanjem,
Stipo Gabrić Jambo

VIDEO KONFERENCIJA

Župan Dobroslavić na sastanku s gospodarstvenicima Dubrovačko-neretvanske županije

Objavljeno prije

Župan Nikola Dobroslavić održao je  sastanak putem video konferencije s predstavnicima gospodarskog sektora na području Dubrovačko-neretvanske županije.

Sastanak je podijeljen u tri grupe prema sektorskim granama gospodarstva na način da su prvu grupu činili predstavnici hotelijera s područja Županije  i to:  Željko Miletić, Vlado Lučić, Đuro Capor,  Ivana Hatvalić, Tomislav Dumančić te Vladimir Bakić, direktor Turističke zajednice Dubrovačko-neretvanske županije. U drugoj grupi putem video konferencije kao predstavnici ugostiteljskih objekata i turističkih agencija sudjelovali su Nikolina Farcic, Ante Vlašić, Luko Musladin, Boro Aleksić i Stanko Ljubić, te u trećoj grupi predstavnici proizvodnog i poljoprivrednog sektora, Jerko Andrijić, Davor Martinović, Marina Kapor, Robert Doko i Hrvoje Livaja iz luke Ploče. Također konferencijama su nazočili predsjednica Županijske komore Dubrovnik Nikolina Trojić i Ivo Klaić, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i more.

Kako je župan uvodno naveo, nesporno je da pandemija uzrokovana virusom Covid-19 donosi znatne štete cjelokupnom gospodarstvu, a čija će razina ovisiti o trajanju ovakvog stanja. Također, župan je istaknuo da je Vlada Republike Hrvatske u ovom razdoblju donijela dva paketa mjera pomoći gospodarstvu te da će Županija u potpunosti u okviru svoje nadležnosti sudjelovati u provedbi istih, te također predlagati mjere pomoći iz svoje izravne nadležnosti.

Uz opće mišljenje svih sudionika dosadašnje Vladine mjere ocijenjene su izuzetno kvalitetnim, osobito u vidu brze reakcije i izravnog učinka poglavito u pogledu zadržavanja zaposlenih djelatnika u krizom najpogođenijim sektorima.

Kako su predstavnici hotelski kuća naveli, u ovom razdoblju zadržani su svi djelatnici čemu su doprinijele i mjere Vlade. Prave razmjere krize te njeno trajanje u ovom trenutku teško je predvidjeti. Kako su naveli iz svih hotelskih kuća, razmatra se više scenarija prateći dinamiku krize, a što će biti od utjecaja na daljnje aktivnosti hotelskih kuća. Trenutno stanje je takvo da prihodi tvrtki nisu smanjeni nego oni praktično ne postoje niti u jednom dijelu. Također, svi su hoteli uglavnom bili spremni za ovosezonsko otvaranje te će i ostati na razini spremnosti kako bi isti krenuli s poslovanjem u slučaju povoljnog razvoja ili okončanja pandemije. Ocjenjeno je da je hotelski sektor među najpogođenijim ovom krizom uvažavajući činjenicu da  su hotelski kapaciteti potpuno onemogućeni u radu dok je sam njihov hladni pogon iznimno zahtjevan i obiman u financijskom smislu te se generiraju dnevni gubitci. Naveli su i potrebu potpunog ili djelomičnog otpisa dijela troškova koji se odnose na pojedina davanja osobito u smislu naknada, spomeničkih renti, naknada za koncesije, komunalnih doprinosa itd.

Predstavnici ugostiteljskog i agencijskog sektora istaknuli su također da prihodi ne postoje dok su obveze konstantne. Također, zahvaljujući mjerama zadržani su zaposlenici, međutim kao i kod hotela zaposlenje sezonskih radnika u ovoj situaciji nije moguće, što predstavlja značajan problem za djelatnike koji su očekivali posao već u ovim mjesecima. Osnovni problem ugostiteljima predstavljaju stalni troškovi po pitanju najmova, renti i dr. Kako su naveli predstavnici turističkih agenicija, situacija u našoj zemlji po pitanju prihoda od turizma ista je kao u ostatku Europe. Već sad vidljive su odgode svih aranžmana do lipnja što ostavlja također nadu za eventualnu centralnu sezonu odnosno post sezonu u slučaju povoljne epidemiološke situacije. Također je navedeno da su prema procjenama daleke destinacije uglavnom izgubljene za ovu godinu.

Predstavnici proizvodnih i poljoprivrednih djelatnosti trenutno su manje izloženi utjecajima ove krize od ugostitelja i hotelijera, međutim zbog međuovisnosti svih sektora pravi gubitci tek slijede. Naime, poljoprivredna proizvodnja, vina i drugih proizvoda u slučaja neplasmana u tijeku turističke sezone stvorit će značajne rezerve te će doći u pitanje prihvat novih sirovina na obradu, u svrhu čega predlažu razmatranje visine stope poreza na dodanu vrijednost kako bi domaća proizvodnja bila konkuretna u domaćoj potrošnji.

U ovoj izuzetno teškoj gospodarskoj situaciji pozitivan je primjer da su poljoprivredne površine obrađene u skladu s dinamikom te i dalje mogu nesmetano biti u obradi. Također, proizvodni pogoni brodogradilišta Radež u ovom trenutku nesmetano rade s 310 zaposelnih te 50 kooperanata, a poslovanje zasad zadržavaju i Poljopromet i Luka Ploče s tim da za budućnost postoje mnoge nepoznanice. Istaknut je kao primjer problem konačne isporuke proizvoda zbog situacije u europskim odredištima ovih proizvoda, Grčke, Italije, Francuske i drugih. Situacija za poslovanje trajektne luke Ploče također se u ovom trenutku može ocjeniti zadovoljavajućom. Mjere Vlade također su bile pravovremene u ovom sektoru.

Predsjednica Županijske komore Dubrovnik, pojasnila je i niz novih mjera osobito u smislu održavanja zaposlenosti te naglasila kako se sukladno Vladinim mjerama uz sufinanciranje moguće vratiti na posao i zaposlene kojima je zbog krize prestao radni odnos tijekom ožujka ove godine. Ti djelatnici imat će ista prava kao i djelatnici kod kojih nije došlo do raskida radnog odnosa. Također je naglasila da će se sve zaključeno predlagati  i provoditi i putem platformi Hrvatske gospodarske komore.

Zaključak sudionika je da su mjere Vlade uvom trenutku doista doprinijele očuvanju prvenstveno radnih mjesta i gospodarskih subjekata, te će biti potrebno nastaviti s istim u narednom razdoblju kako bi se očuvala financijska stabilnost ovih sektora.

Kako je župan naglasio, Županija je u okviru mogućnosti reagirala odmah nakon proglašenja pandemije, osobito u smislu izravnih uplata zdravstvenom sektoru, odgode plaćanja dospjelih naknada i drugih. Također, nastavno na izlaganje nazočnih, Župan je naveo da teret ove zdravstveno gospodarske krize trebaju podnijeti svi dijelovi društva, te da se očekuje solidarnost i pomoć uz Županije i državnih poduzeća, jedinica lokalne uprave i samouprave, banaka, trgovačkih lanaca. Kao zaključci ovog sastanka definirat će se sljedeće incijative: posebnih mjesta domaćih proizvoda na tržištu i na policama trgovina posebno vinima, otpisu naknada za korištenje pomorskog dobra za određena razdoblja, prilagodba korištenja europskih fondova naročito kroz povećanje predujma, smanjenje ili oslobađanje zakupnina prostora i komunalnih davanja, oslobođenja plaćanja ZAMP-a, TV pretplate, naknada javnim poduzećima, spomeničkih renti te fleksibilnosti u kreditiranju od strane banaka.

Također, prema razvoju zdravstvene situacije te primjeni mjera i dalje će se održavati sastanci s predstavnicima gospodarskog sektora kako bi se pravovremeno reagiralo, predlagalo određene mjere te donosile odluke u svrhu prevladavanja ovog teškog gospodarskog razdoblja koje ćemo zasigurno zajedničkim snagama uspješno prebroditi.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Akcija Sl8 Banner 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije