Ostanimo u kontaktu
LPG Narona MAXMART Opuzen
JURA SHOP – AKCIJA Vikend Sl2
JURA SHOP – AKCIJA Vikend Sl1
GAZ Benz 1200x400px
PIVAC 1200×300
PIVAC 2 1200×300
ICE PRO 1200
POLIKLINIKA MEDICOR MM 1200×400

PLIN VS. UGLJEN

Predsjednik GV Ploča, Davor Mihaljević, obrušio se na vlast u Metkoviću

Objavljeno prije

ploce-luka

Moguća gradnja termoelektrane u Pločama posljednjih dana glavna je tema na krajnjem jugu a u samim Pločama poprilično uzburkala duhove. Priopćenjem za javnost Pločanima se obratio i predsjednik Gradskog vijeća Davor Mihaljević.

– Poštovani građani Ploča, moja je obveza obratiti Vam se kao predsjednik Gradskog vijeća Grada Ploča. Poštivali me ili ne, bili desni ili lijevi, svjestan sam kao i drugi gradski vijećnici odgovornosti kod donošenja odluka na Gradskom vijeću kako jučer, tako i danas, pa i sutra.

ULTIMATE SPORTS GYM Grupni trening – 740

Aktualna tema o inicijativi Ministarstva gospodarstva i Luka Ploče energije o izmjeni i dopuni prostornog plana DNŽ-a pobudila je kod dijela građana razumljivu zabrinutost i negodovanje. Na sam spomen termoelektrane na ugljen, njenog utjecaja na okoliš i zdravlje ljudi, normalno je da se otvara široka rasprava i postavljaju mnoga pitanja.

Možda nas opet jedan dio građana neće razumjeti ili to u samom startu, iz političkih ili kakvih drugih interesnih razloga ne želi, ali na ovakav način, transparentnom i javnom raspravom želimo omogućiti svim građanima sudjelovanje i stvaranje vlastitoga stava o izgradnji termoelektrane.

RENT-A-CAR M 740

Ponavljam da razumijem sve zabrinute građane! Posebno razumijevanje i poštovanje izražavam prema onima koji su u svojoj obitelji proživljavali ili proživljavaju kalvariju zbog bolesti svojih najmilijih. Međutim, nikako mi nije jasno i ne prihvaćam stav pojedinih koji proklinju, prijete i zastrašuju gradske vijećnike kod donošenja odluka. Etiketiranjem i nazivanjem gradskih vijećnika plaćenicima, a sutra krivcima, osuđujem kao osoba, kao građanin i kao predsjednik gradskog vijeća Grada Ploča, jer svi mi živimo u ovom gradu kao i drugi, naša djeca će tu ostati i pokušati pronaći svoj posao i osigurati si egzistenciju. Kao gradski vijećnici nismo privilegirana vrsta, ali i nismo maloumnici i beskičmenjaci, kako nas pojedinici prozivaju.

Svakoj potencijalnoj inicijativi u gospodarstvu na području Grada Ploča otvorit ćemo mogućnost da nas sve zajedno informira kako je i na koji način ta investicija ekološki i ekonomski prihvatljiva. Isto tako, ovoj inicijativi koja je usput rečeno godinama aktualna, otvaramo mogućnost pokretanja izrade studija na zaštitu okoliša, zdravlja ljudi, na tehnologiju koju bi se koristila i ekonomsku dobit za lokalnu zajednicu. Obveza i odgovornost svakog vijećnika jest upoznavanje i rasprava o bilo kakvoj inicijativi mogućeg gospodarskog napretka grada, ali i omogućiti svojim građanima, koji su ih i izabrali, mogućnost informiranja i relevantnih činjenica i podataka (onih ZA i onih  PROTIV).

Gradski vijećnici Ploča u petak na sjednici Gradskog vijeća neće odlučivati o izgradnji termoelektrane, već će pokrenuti inicijativu i provedbu javnih rasprava. U toj proceduri želimo aktivno sudjelovati kao jedinica lokalne samouprave, kao ekološke udruge, građani zajedno s inicijatorima Lukom Ploče energija i Ministarstvom gospodarstva. Odmah bi se krenulo u javnu raspravu po svim mjestima, gdje bi potencijalni investitor svima nama odgovarao na sva postavljena pitanja i dileme.

Odgovorno tvrdim da nakon ove legitimne procedure, građanima Grada Ploča neće biti potrebno skupljat bilo kakve potpise za referendum. Ovlašteni predlagatelj na ovoj sjednici predložit će i prijedlog zaključka da GRAĐANI GRADA PLOČA REFERENDUMOM DONOSE ODLUKU ZA ILI PROTIV IZGRADNJE TERMOELEKTRANE, koji bi se raspisao sredinom 7. mjeseca 2014. godine.

Ovo Gradsko vijeće neće dopustiti da se mimo volje građana dogodi situacija kao sa trafostanicom, branom na Neretvi i drugim povijesnim greškama „printera“ kod donošenja prostornog plana. Demokratsko uređenje države nije i ne smije bit anarhija, a donošenje nekog zakona voljom većine u Hrvatskom saboru neće nas osloboditi odgovornosti neznanja.

TERMOELEKTRANA U METKOVIĆU PROLAZI ?! POVIJESNI TRENUTAK 

Dopustite mi da se osvrnem na naše susjede koji licemjernom politikom stvaraju kaos i paniku u našem gradu, pod našim prozorom, dok su svojim građanima prešutili ovakvu inicijativu i objeručke ju prihvatili. Dana 20.12.2013 god. Na sjednici G.V. Grada Metkovića donešen je zaključak kojim se zahtijeva izmjena prostornog plana DNŽ i uvrštavanje PROJEKTA TERMOELEKTRANE NA PLIN u Metkoviću i to U PARKU PRIRODE. Gdje su tada bili ekolozi, neretvanski i pločanski, zašto se o tom šuti, gdje su mediji i za koga rade, zbog čega nisu javno na ovakav način pisali, govorili i reagirali na ovu temu?

Što ste Vi to predvidjeli izgradnju tvornice za PROIZVODNJU SLATKIH PAHULJICA ili to ima štetan utjecaj na zdravlje ljudi i okoliš i na GRAĐANE GRADA PLOČA? Zar se to nas Pločane ne tiče?

Preko noći ste postali stručnjaci za sve, pa i za termoelektrane na ugljen, plin i nuklearke? Stručnost u jednom Vam, istina dragi susjedi, ne možemo sporiti, a to je medijska moć i promidžba u kojoj Vam opet pomažu neki drugi, svojim interesom vođeni, lobiji.

U svom obrazloženju navodite kako vam se pruža prilika da ostvarite povijesni zahvat, temeljen na najsuvremenijim spoznajama i tehnologiji, kao početak nečega što će osigurati Gradu Metkoviću onu važnost, koju je u ovom dijelu naše hrvatske domovine imao od pamtivijeka… Da, uz gradnju brane na Neretvi iznad Komina i termoelektrane u Metkoviću GRAD PLOČE BI TREBAO POSTAT SEOSKI OPG, a Metković Kalifornija !!!! Što kažu vaši građani Metkovića o tom povijesnom zahvatu a što građani Ploča ???

Braniti transparentnost u Pločama bilo kakve inicijative, a što je u Metkoviću već odrađena stvar, nije ništa drugo doli opasno licemjerje.

Nećemo čekati susjedne snove niti dopuštati da se, ionako oslabljenim narodom, koristi u kojekakve interese, te stvara kaos i nered u gradu iz kojeg su licemjerni političari godinama odvlačili sve službe, ustanove i investicije u svoje i druge susjedne gradove.

Građani Grada Ploča mogu slobodno govoriti, raspravljati i protestirati ako i kad treba i to im pravo nitko neće zabraniti. Građani Ploča ovaj će  put sami odlučiti o svom razvoju, posebno na ovu temu o mogućoj izgradnji termoelektrane… PUTEM REFERENDUMA.

Nakon ovog ne mislim odgovarati ni na bilo kakve daljnje reakcije ili uvrede pojedinaca, kako na mene osobno, tako i na gradske vijećnike Grada Ploča. Bili smo u svemu prvi i ostat ćemo bez obzira što smo tako mlad grad, ali kod nas je demokracija i transparentnost stoljetna – stoji u priopćenju predsjednika Gradskog vijeća Grada Ploča Davora Mihaljevića koje prenosi dubrovacki.hr.

ŽUPANIJSKI CENTAR 112

Obavezna zimska oprema! Donosimo dnevno izvješće za područje Dubrovačko-neretvanske županije

Objavljeno prije

Snijeg na cesti, zimski uvjeti

Sukladno informacijama koje smo zaprimili i koje su nam dostupne, dostavljamo vam dnevno izviješće o posebno izdvojenim događajima za područje Dubrovačko-neretvanske županije za protekla 24 sata  i to kako slijedi:

Obavezna je zimska oprema na motornim vozilima, a promet je zabranjen za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama na cestama:

ULTIMATE SPORTS GYM Grupni trening – 740
 • A1 između čvora Prgomet i naplate Karamatići
 • A10 između čvora Ploče i naplate Čarapine
 • DC8 Gradac-čvor Čeveljuša-Opuzen-GP Klek
 • DC9 GP Metković-Opuzen-DC8
 • DC62 Veliki Prolog-Metković
 • DC425 čvor Karamatići (A1)-čvorište Čeveljuša
 • ŽC5203 Dobroselo-Brotnja-Otrić
 • županijske ceste na području Metkovića (ŽC6220 Ploče A1, Žc 6279 Klek Badžula, Žc 6208 Vrgorac – Staševica, Žc 6276 Mali prolog-Karamatići –Ploče)

Snijega ima na području Pelješca i dijela Konavala. Dubrovnik ceste javljaju da su sve  ceste posute i prohodne.

METEOROLOŠKE PRILIKE:

RENT-A-CAR M 740

Upozorenje

Na južnom i manjem dijelu srednjeg Jadrana ujutro mjestimični udari SE i S, a noću posvuda NE i N vjetra, 35-45 čvorova. Mjestimice nevere.

Stanje

Ciklonalno polje nad Jadranom i srednjem Sredozemljem sporo će se popunjavati.

Vremenska prognoza za sljedeća 24 sata, vrijedi do: 10.01.2019 u 06 sati

Južni Jadran

Vjetar SE i S, ponegdje uz obalu E, 10-20, prijepodne mjestimice do 28 čvorova, poslijepodne će postupno okretati na NE i NW 10-20 čvorova. More 3-4. Vidljivost 10-20 km. Oblačno, ponegdje kiša ili pljusak, uz obalu i snijeg, a navečer djelomično razvedravanje.

PROMET  

CESTOVNI PROMET

Privremena prometna regulacija:

 • zbog radova na graničnom prijelazu Gornji Brgat (DC223) vozi se jednim trakom, naizmjence uz semafore;
  uz privremenu regulaciju prometa vozi se na Jadranskoj magistrali (DC8):
 • jednim prometnim trakom naizmjenično uz regulaciju semafora kod Slanog, te zračna luka Čilipi gdje se četri puta tjedno u vremenu od 12:00-16:00 sati po deset minuta biti zatvorena cesta osim i uoči nedjelje i blagdana.
 • zbog uređenja raskrižja Banja i Majkovi u mjestu Slano;
 • na 26+100 do 26+400, dionica 27 zbog nastavka radova na kolnom prilazu državne ceste DC8 Štikovica od 07.siječnja do 30. travnja 2019. Povremeno postavljanje semafora radi regulacije prometa.
 • do 31.01.2019.god od 07-16 sati zbog radova na Jadranskoj magistrali (DC8) na dionici Petlja Ilijina glavica-Orsula-Dubac vozit će se uz privremenu regulaciju semaforima.

GRANIČNI PRIJELAZI

– Za sav promet zatvoren je granični prijelaz Vitaljina (zbog radova);

– Na graničnom prijelazu Gornji Brgat (DC223) vozi se jednim trakom, naizmjence, uz regulaciju semaforima (zbog radova). Do 30.04.2019. dva puta tjedno, od 13:00 do 17:00 sati (na 20 minuta) prekidat će se promet zbog građevinskog miniranja;

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Bakin Kruh
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije