Ostanimo u kontaktu
AKCIJA! Dalmata Jura shop LPG Narona
GAZ Benz 1200x400px

MODERNO ŠKOLSTVO

Na jesen kreće eksperimentalna faza kurikularne reforme za 6000 djece

Objavljeno prije

Foto: ilustracija

Foto: ilustracija

Više od šest tisuća učenika, oko 1300 učitelja i nastavnika u najviše 80 osnovnih i srednjih škola – to je kapacitet s kojim bismo od jeseni i nove školske 2018./2019. godine trebali početi eksperimentalnu fazu kurikularne reforme, najavljeno je u Ministarstvu znanosti i obrazovanja.

Sveznalica 7400xXpx

Resorna ministrica Blaženka Divjak i njezina pomoćnica Lidija Kralj izvijestile su da je upravo objavljen javni poziv školama za podnošenjem zahtjeva za izvođenje eksperimentalnog programa Škola za život, koji je otvoren do 15. ožujka. Sve osnovne i srednje škole koje su zainteresirane od jeseni eksperimentalno krenuti s novim kurikulumima prijave mogu poslati u elektroničkom obliku na adresu kurikulum@mzo.hr, objavljenome na mrežnim stranicama MZO-a.

U utrku tako mogu ući sve osnovne škole s redovitim programom, kao i srednje škole s četverogodišnjim programima, kako gimnazije tako i strukovne, a minimalni uvjet je da se na temelju vrednovanja digitalne zrelosti nalaze barem na razini 2 ili više – dakle, da su najmanje digitalne početnice. Podsjetimo, prema istraživanjima, na skali digitalne zrelosti od 1 (digitalno neosviještene) do 5 (digitalno zrele škole) čak 82 posto naših škola nalazi se na razini 2.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Ministarstvu je cilj da najmanje jedna škola u svakoj županiji, a idealno bi bilo barem tri, bude na koncu izabrana i krene eksperimentalno u kurikularnu reformu te da su podjednako zastupljene one u urbanim i ruralnim sredinama, pa će tako jedan od kriterija izbora biti geografska zastupljenost. Na koncu bi, prema riječima ministrice Divjak, od ukupnoga broja škola koje će biti odabrane dvije trećine (ili oko 50) trebale biti osnovne, a trećina (ili najviše 30-ak) srednje škole. Škole koje budu konkurirale trebat će poslati i motivacijsko pismo o tome kako vide budućnost svoje ustanove, najavljuje Lidija Kralj.

Skromna opremljenost škola digitalnih početnica ne bi trebala biti prepreka uspješnom provođenju ove prve faze reforme obrazovanja.

– Ministarstvo je osiguralo 200 milijuna kuna za kurikularnu reformu ove godine, pa će školama koje budu odabrane za eksperimentalnu provedbu, zajedno s nadležnim agencijama, osigurati stručnu i financijsku potporu u pogledu nastavnih materijala i edukacije odgojno-obrazovnih radnika te dodatnog opremanja škola – najavljuje ministrica Divjak.

Poručila je i da je MZO u kontaktu s nakladnicima udžbenika, a dogovara se izrada novih tiskanih i digitalnih materijala u skladu s novim kurikulumima za djecu, koja će ući u eksperimentalnu fazu reforme. No, za roditelje to neće značiti i novi trošak, najavljuje ministrica, jer će sav materijal iz kojega će djeca učiti biti osiguran novcem namijenjenim kurikularnoj reformi. Ono što je intencija nove škole i po čemu bi se trebala razlikovati od postojeće, ministrica je objasnila riječima:

– Vrijeme je da naše škole budu škole za život 21. stoljeća, svijet digitalne revolucije i četvrte industrijske revolucije. To trebaju biti škole u kojima će djeca znati rješavati probleme, kritički razmišljati a ne da se obrazovanje temelji na bubanju činjenica. To će značiti i lakše školske torbe, ali i zadovoljnije učenike, nastavnike i roditelje – ističe Divjak.

Kao što je najavljeno, kurikularna reforma u eksperimentalnoj fazi kreće u svim predmetima prvoga i petog razreda osnovne škole, u prirodoslovnim predmetima (biologija, kemija i fizika) u sedmim razredima osnovne škole, dok će se u srednjim školama provoditi u svim predmetima prvih razreda gimnazija te samo u općeobrazovnim predmetima prvih razreda 4-godišnjih strukovnih škola.

Ranije je već najavljeno da je u svakome od novih kurikuluma obujam sadržaja i pojmova smanjen između 20 i 30 posto, i da je temelj moderne škole poticanje kritičkog promišljanja učenika, razvijanje stavova i vještina, istraživačka i projektna nastava, nastava u kojoj je u središtu učenik. Iako je bilo najavljeno da će se u prvom i drugom razredu osnovne škole izbaciti brojčano ocjenjivanje, u Ministarstvu doznajemo da se prvašiće koji se od jeseni uključe u eksperimentalnu provedbu ipak neće samo opisno ocjenjivati. 

– U eksperimentalnom programu nećemo ukidati niti jedan postojeći oblik vrednovanja, ali ćemo eksperimentalno uvesti i nove metode i oblike vrednovanja za sve predmete i razrede koji su dio eksperimentalnog programa – odgovorili su iz MZO-a na naš upit. To znači da za učenike prvih razreda osnovne škole, ali i sve ostale koji uđu u eksperimentalnu fazu, ostaje brojčano ocjenjivanje, ali će se njihov rad dodatno vrednovati i kroz, primjerice, takozvano kvalitativno ocjenjivanje.

Ranije je najavljeno da će ono biti na skali – učeniku je potrebna podrška u svladavanju nekog ishoda, ishod je svladao u skladu s očekivanjem, iznimno je ostvario neki ishod. Neće se još uvijek ukidati ni opći uspjeh u svim ostalim razredima. Doznajemo također da prvašići iz eksperimentalnih razreda neće pisana, rukopisna slova, kao dosad, učiti u prvom, nego tek u drugom razredu osnovne škole.


A sad ovako…

PRVI RAZRED OSNOVNE: Čitanje, pop i rock, računanje u kunama
Prvašići će pisana slova učiti u drugom, a ne prvom razredu osnovne škole, poticat će se čitanje; na prirodi i društvu radit će eksperimente; u glazbenoj kulturi upoznat će se s tradicijskom, pop i rock glazbom, klasikom, jazz glazbom, filmskom glazbom; u matematiku se uvodi primijenjena statistika, prvašići će, na primjer, raditi grafički prikaz onog što jedu; uvodi se financijska pismenost (računat će u kunama).

PETI RAZRED: Geografija kreće od Hrvatske, povijest bez štrebanja godina
Na hrvatskom jeziku proučavat će, uz ostalo, tekstove koji nisu isključivo književna djela; razvijat će se medijska i informacijska pismenost; u povijesti se reducira broj pojmova, imena i godina, na primjer, neće se morati detaljno znati sve civilizacije Starog istoka, primjenjuje se tematsko-kronološki pristup, u sklopu učenja o antičkim ratovima moći će se raditi poveznica sa suvremenim ratovima, pa i Domovinskim; u geografiji se uči od lokalnog prema širem području i prvi put se kreće od Hrvatske;

SEDMI RAZRED: Nema više učenja građe virusa i vrsta leukocita
Više praktične i istraživačke nastave, digitalni sadržaji u nastavi, pokusi; broj pojmova u biologiji značajno smanjen, djeca neće više učiti, primjerice, referentne vrijednosti krvnog nalaza, vrste leukocita, građu virusa, žučne kamence;

PRVI RAZRED SREDNJE: Komunikacijske vještine i jezični bonton
U hrvatskom jeziku težište na razvijanju komunikacijskih vještina, primjeni jezičnih i književnih znanja u svakodnevnoj komunikaciji te jezičnog bontona, razvoj strategije slušanja; čitat će osam cjelovitih književnih tekstova (lektira) godišnje, od kojih četiri obavezna; tematski pristup u nastavi povijesti (izbačen kronološki), nastavnici povijesti moći će u svakoj godini samostalno oblikovati teme za obradu;


Divjak: Na polugodištu neće biti brojčanih ocjena

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak izjavila je u ponedjeljak u razgovoru za HRT kako prema novom Zakonu o odgoju i obrazovanju na polugodištu neće biti brojčanih ocjena istaknuvši kako je odluka o tome donesena na temelju javne rasprave u kojoj su sudjelovali roditelja i stručnjaci.

– Ipak ćemo ostati na opisnim ocjenama odnosno davanju informacija roditeljima na način da se pokuša dati savjet kako unaprijediti učenje kod djece, a to je rezultat javne rasprave u kojoj je sudjelovalo jako puno učitelja, jako puno stručnjaka i oko toga gotovo da je postignut konsenzus – kazala je Divjak.

Uvjerena je da će provesti reformu te je iznijela podatke prema kojima 73 posto roditelja smatra da se treba ući u eksperimentalnu provedbu kurikuralne reforme, a 80 posto roditelja smatra da je potrebna obavezna informatika u osnovnim školama.

– To su vrlo visoki postoci, jedna od rijetkih situacija gdje imamo ovako visoko suglasje među roditeljima vezano uz reforme – rekla je Divjak.

Ministrica je rekla i kako će u eksperimentalnoj provedbi u školama biti novi udžbenici i eksperimentalni materijali. Kaže kako su u kontaktu s nakladnicima, dok se određeni obrazovni materijali pripremaju preko stručnih radnih skupina koje su radile na izradi kurikula.

Na pitanje hoće li biti zakinute škole koje nisu u eksperimentalnoj fazi, ministrica Divjak odgovara kako neće, jer će dio materijala koji se priprema za eksperimentalne škole biti dostupan i ostalima. Pritom će edukacije za učitelje i opremanje škola biti više fokusirani na eksperimentalne škole.

Hina


Piše: Marijana Cvrtila

preneseno s slobodnadalmacija.hr

 

SJETIMO SE S PIJETETOM

Poštovani čitatelji sretan Vam Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja

Objavljeno prije

Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja slavi se u Hrvatskoj 5. kolovoza svake godine kao spomen na pobjedu u Domovinskom ratu. Na taj dan 1995. Hrvatska vojska je oslobodila okupirani grad Knin u vojno-redarstvenoj operaciji Oluja.

Nakon četverogodišnje okupacije gotovo trećine hrvatskog teritorija, života u izbjeglištvu i u strahu od neprijateljskih napada na izložene hrvatske gradove, a nakon brojnih neuspješnih pregovora i mirovnih inicijativa, Republici Hrvatskoj ništa drugo nije preostalo nego vlastitom oružanom silom osloboditi hrvatski teritorij. U svitanje 4. kolovoza 1995. započela je Operacija Oluja.

Sveznalica 7400xXpx

Nakon početnog djelovanja snaga HRZ-a te topničke pripreme po vojnim ciljevima hrvatske snage krenule su u akciju istodobno iz 30 pravaca na bojišnici dugoj 700 kilometara. Udarnu snagu na glavnim pravcima napada činile su gardijske brigade, potpomognute specijalnom policijom MUP-a i Hrvatskim gardijskim zdrugom te domobranskim i pričuvnim postrojbama. Glavni smjerovi napada bili su s Dinare i Velebita u pravcu Knina. Već u operaciji Ljeto 95 stvoreni su preduvjeti da s vrhova Dinare prema Kninu krenu 4. i 7. gardijska brigada. S druge strane s Velebita preko Svetog Roka su u pravcu Knina prodirale Specijalne postrojbe MUP-a.

Oslobađanjem Knina, središta neprijateljske pobune u Hrvatskoj, ostvaren je najvažniji strateško-politički i vojni cilj operacije Oluja i cijelog Domovinskog rata. Samo nekoliko dana poslije i na sjevernom dijelu bojišnice neprijateljske snage 21. kordunskog korpusa prisiljene su potpisati predaju.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Operacijom je vraćen u hrvatski ustavno-pravni poredak cijeli okupirani teritorij, osim istočne Slavonije. Oluja je uz Bljesak ključna akcija koja je dovela do kraja Domovinskog rata. U operaciji je oslobođeno 10.400 četvornih kilometara ili 18,4 posto ukupne površine Hrvatske. Uspješna operacija Oluja dovela je i do mirne reintegracije Hrvatskog podunavlja te je značajno doprinijela skorom kraju rata u BiH.

Nakon oslobođenja omogućen je povratak 210.592 Hrvatskih prognanika: s područja oslobođenih “Bljeskom” i “Olujom” 126.909 a iz iz hrvatskog Podunavlja 83.683 osoba.

Praznik se u početku zvao Dan domovinske zahvalnosti. Nazivu je kasnije dodan i “Dan pobjede”, a od 2008. i “Dan hrvatskih branitelja”. Zbog dugog punog naziva, kojem se često dodaje i “obljetnica VRO ‘Oluja'”, u medijima i neformalnoj komunikaciji često se naziva samo “Dan pobjede”.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Jastučići s čokoladom 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije