Ostanimo u kontaktu
GALA HOME 1200px

TEMATSKA SJEDNICA O CGO LUČINO RAZDOLJE

Župan Dobroslavić: Ovo politikanstvo je nedopustivo!

Objavljeno prije

U utorak je u Dubrovniku održana tematska sjednica Županijske skupštine na temu donošenja Odluke o provođenju dopunskoga geološkog i hidrogeološkog istraživanja i to trasiranjem na cjelokupnome lokalitetu planiranoga Centra za gospodarenje otpadom Lučino Razdolje kod Trnovice.

Riječ je sjednici koju su inicirali vijećnici Srđ je Grad navodeći kako je trasiranje nužno jer, smatraju njihovi županijski vijećnici, ”CGO Lučino razdolje gradit će se na pogrešnoj lokaciji i ugrozit će Malostonski zaljev”.

U raspravi na sjednici župan Dobroslavić je istaknuo kako se projekt razvija više od 12 godina i ima za cilj spriječiti noćnu moru naših sugrađana i napuljski scenarij.
”Lokacija je odabrana temeljem nalaza struke, u prostorni plan Dubrovačko-neretvanske županije Centar je uvršten 2010. godine, a u prostorni plan Dubrovačkog primorja 2012. godine. Studija utjecaja na okoliš završena je 2013. godine i odrađena je transparentno. U njoj se obuhvatilo i trasiranje iz 2008. i 2013. godine, a nažalost oko tih postupaka postoje brojne dezinformacije. U trećoj zoni vodozaštite moguće je raditi Centar za gospodarenje otpadom uz poštivanje svih propisa. Kao kruna nadzora nad zaštitom imamo Rješenje o objedinjenim okolišnim uvjetima izdano 2014. godine. Nakon ministrice Holy koja je zaustavila projekt, ministar Zmajlović je dopustio drugo trasiranje i izdano je to rješenje. Protiv njega je podnesena upravna tužba na sudu od strane udruga Sunce i Zelene Akcije i ona je odbijena 2018. godine”, rekao je župan Dobroslavić.

”Studija izvodljivosti koju je kontrolirao JASPERS završena je 2019. godine, lokacijska dozvola je izdana 2019. godine i nije bilo žalbi. Ugovor o financiranju potpisan je 2020. godine, financiranje ide sredstvima EU, Fonda za zaštitu okoliša i DNŽ. U tijeku je natječaj za izvođenje radova. Želim reći i kada se radila Studija utjecaja na okoliša pozvao sam sve udruge koje se bave zaštitom okoliša na sastanak u Ranjini, na kojem je izrađivač predstavio Studiju. Još tada je rečeno kako je riječ o sustavu koji je zatvoren i nijedna kap s prostora Centra neće ući u podzemlje. Naravno da prolaze tokovi prema Malostonskom zaljevu i drugim dijelovima priobalja, ali ako se Centar napravi onako kako je Studija utjecaja na okoliš ograničila treba prestati svaka rezerva prema tom projektu”, rekao je župan te dodao kako nema potrebe za novim trasiranjem nakon već dva uspješna trasiranja jer je riječ o bespotrebnom ponavljanju nečega što je uredno napravljeno i za što postoje rješenja mjerodavnih tijela.

”Dobili smo rješenje Ministarstva i nećemo ponavljati trasiranje.  Vi vašim traženjem poručujete da institucije hrvatske države ne vrijede ništa. To vam nećemo dopustiti. Ovo je politikanstvo i populizam, to je nedopustivo i srozava ugled ovog predstavničkog tijela. Mi smo dobili povjerenje od naših sugrađana i moramo čuvati ugled ovog tijela. Neprihvatljivo je traženje novog trasiranja i nećemo zaustavljati projekt koji ima sve potrebne dozvole”, rekao je župan.

Predsjednica Županijske skupštine Terezina Orlić istaknula je kako podupire projekt te kako je za Dubrovačko-neretvansku županiju opasnost u odlaganju otpada na način na koji se to sada radi, a ne u izgradnji Centra.

”To je potpuno zatvoreni sustav. Mi nemamo izbora, moramo odvajati otpad, a ostatak će biti zbrinut u Centru”, rekla je ona.

Odluka nije usvojena s 15 glasova ZA i 20 PROTIV.

DUNEA

Predstavljena radna verzija dokumenta Prijedlog politika za sektor kreativnih i kulturnih industrija

Objavljeno prije

Regionalna agencija DUNEA, u sklopu EU projekta „Promocija kreativnog turizma kroz uspostavu iskustvenih i održivih ruta – CREATURES“, 21. rujna organizirala je online predstavljanje nacrta preporuka za unapređenje politika za poticanje suradnje kreativnih i kulturnih industrija u kreiranju održivih turističkih proizvoda inspiriranih kulturnom baštinom.

Nacrt dokumenta izrađen je u suradnji sa Sveučilištem u Ateni te Institutom za razvoj i međunarodne odnose (IRMO) s namjerom utvrđivanja zajedničkih politika za cijeli prostor ADRION regije, koju, osim Hrvatske, čine i Italija, Slovenija, Bosna i Hercegovina, Albanija i Grčka.

Autorica dokumenta koji na razini Europske unije prvi put povezuje kreativne i kulturne industrije sa zaštitom prirodne i kulturne baštine i održivim turizmom je dr. sc. Ana Žuvela, stručnjakinja za kulturnu politiku, nove modele i procese upravljanja koji obuhvaćaju i područje kulturnih i kreativnih industrija. Uz preporuke politika, Regionalna agencija DUNEA je u suradnji s timom iz IRMO-a, izradila i pravne preporuke te niz inovativnih pokazatelja kojima se može pratiti razvoj sektora.

Prijedlozi politika su predstavljeni projektnim partnerima iz Autonomne regije Friuli Venezia Giulia (IT), Instituta za urbano planiranje Republike Slovenije (SI), Znanstvenog parka Patras (GR), Ekonomskog fakulteta u Ateni (GR), Regionalnog direktorata za kulturu Vlöre (AL), Ekonomskog fakulteta u Sarajevu (BA) kako bi i sami, svojim komentarima i prijedlozima, imali mogućnost sudjelovati u izradi dokumenta. Prezentaciju i predstavljanje procesa izrade Preporuka politika koji vodi Regionalna agencija DUNEA, održala je koordinatorica projekta Olja Ljubišić. Naglasila je važnost participativnog pristupa u izradi strateških dokumenata, te najavila predstavljanje prijedloga politika u studenome 2021. u Dubrovniku.

Prijedlozi politika će se primijeniti na lokalnoj razini izradom akcijskog plana koji će između ostalog, uključit osmišljavanje dvije nove kreativne rute.

Proračun Regionalne agencije DUNEA za provedbu je 1,6 milijuna kuna dok je ukupan proračun projekta 13,9 milijuna kuna. Projekt je ugovoren kroz Jadransko-jonski program transnacionalne suradnje INTERREG ADRION i sufinanciran je 85 posto sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj. CREATURES se provodi od ožujka 2020. do kolovoza 2022. godine.

Novosti projekta mogu se pratiti na Facebook stranici projekta.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Akcija S21 Banner 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije