Ostanimo u kontaktu
Dalmata Jura shop LPG Narona
GAZ Benz 1200x400px

TEMATSKA SJEDNICA O CGO LUČINO RAZDOLJE

Župan Dobroslavić: Ovo politikanstvo je nedopustivo!

Objavljeno prije

U utorak je u Dubrovniku održana tematska sjednica Županijske skupštine na temu donošenja Odluke o provođenju dopunskoga geološkog i hidrogeološkog istraživanja i to trasiranjem na cjelokupnome lokalitetu planiranoga Centra za gospodarenje otpadom Lučino Razdolje kod Trnovice.

Riječ je sjednici koju su inicirali vijećnici Srđ je Grad navodeći kako je trasiranje nužno jer, smatraju njihovi županijski vijećnici, ”CGO Lučino razdolje gradit će se na pogrešnoj lokaciji i ugrozit će Malostonski zaljev”.

U raspravi na sjednici župan Dobroslavić je istaknuo kako se projekt razvija više od 12 godina i ima za cilj spriječiti noćnu moru naših sugrađana i napuljski scenarij.
”Lokacija je odabrana temeljem nalaza struke, u prostorni plan Dubrovačko-neretvanske županije Centar je uvršten 2010. godine, a u prostorni plan Dubrovačkog primorja 2012. godine. Studija utjecaja na okoliš završena je 2013. godine i odrađena je transparentno. U njoj se obuhvatilo i trasiranje iz 2008. i 2013. godine, a nažalost oko tih postupaka postoje brojne dezinformacije. U trećoj zoni vodozaštite moguće je raditi Centar za gospodarenje otpadom uz poštivanje svih propisa. Kao kruna nadzora nad zaštitom imamo Rješenje o objedinjenim okolišnim uvjetima izdano 2014. godine. Nakon ministrice Holy koja je zaustavila projekt, ministar Zmajlović je dopustio drugo trasiranje i izdano je to rješenje. Protiv njega je podnesena upravna tužba na sudu od strane udruga Sunce i Zelene Akcije i ona je odbijena 2018. godine”, rekao je župan Dobroslavić.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

”Studija izvodljivosti koju je kontrolirao JASPERS završena je 2019. godine, lokacijska dozvola je izdana 2019. godine i nije bilo žalbi. Ugovor o financiranju potpisan je 2020. godine, financiranje ide sredstvima EU, Fonda za zaštitu okoliša i DNŽ. U tijeku je natječaj za izvođenje radova. Želim reći i kada se radila Studija utjecaja na okoliša pozvao sam sve udruge koje se bave zaštitom okoliša na sastanak u Ranjini, na kojem je izrađivač predstavio Studiju. Još tada je rečeno kako je riječ o sustavu koji je zatvoren i nijedna kap s prostora Centra neće ući u podzemlje. Naravno da prolaze tokovi prema Malostonskom zaljevu i drugim dijelovima priobalja, ali ako se Centar napravi onako kako je Studija utjecaja na okoliš ograničila treba prestati svaka rezerva prema tom projektu”, rekao je župan te dodao kako nema potrebe za novim trasiranjem nakon već dva uspješna trasiranja jer je riječ o bespotrebnom ponavljanju nečega što je uredno napravljeno i za što postoje rješenja mjerodavnih tijela.

”Dobili smo rješenje Ministarstva i nećemo ponavljati trasiranje.  Vi vašim traženjem poručujete da institucije hrvatske države ne vrijede ništa. To vam nećemo dopustiti. Ovo je politikanstvo i populizam, to je nedopustivo i srozava ugled ovog predstavničkog tijela. Mi smo dobili povjerenje od naših sugrađana i moramo čuvati ugled ovog tijela. Neprihvatljivo je traženje novog trasiranja i nećemo zaustavljati projekt koji ima sve potrebne dozvole”, rekao je župan.

Predsjednica Županijske skupštine Terezina Orlić istaknula je kako podupire projekt te kako je za Dubrovačko-neretvansku županiju opasnost u odlaganju otpada na način na koji se to sada radi, a ne u izgradnji Centra.

”To je potpuno zatvoreni sustav. Mi nemamo izbora, moramo odvajati otpad, a ostatak će biti zbrinut u Centru”, rekla je ona.

Odluka nije usvojena s 15 glasova ZA i 20 PROTIV.

GRADSKI PARK

Započeli Dani Neretvanske kneževine

Objavljeno prije

U organizaciji Turističke zajednice grada Metkovića u Gradskome parku u četvrtak je započela manifestacija Dani Neretvanske kneževine, koja traje do subote, 13. kolovoza.

U današnjem dijelu programa na rasporedu je bila srednjovjekovna predstava, kuhala se srednjovjekovna hrana, a najmlađi su se okušali u streličarstvu. Osim druženja s vitezovima, publika je s njima odmjerila snage i u vuči konopa, a za kraj je održana i bitka vitezova. U programu su sudjelovali Vitezovi hercega Stjepana Kosače (Stolac, BiH) te Gradska straža Šibenik.

Manifestacija se nastavlja i sutra. Metkovsko amatersko kazalište će na Neretvi i prostoru Velike rive izvesti uprizorenje „O Metkoviću prvi put“ – Dekonstrukcija: Prema tužbi carinika Stanka Sladinovića, zabilježeno u knjizi tužbi izvani dana 30. siječnja 1422., Državni  arhiv u Dubrovniku. Scenarij i režiju potpisuje Radovan Marčić, a sudjeluju još članovi KUD-a Metković te UL Veterani IV. gardijske brigade DNŽ.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

U sklopu manifestacije, a povodom 600. obljetnice od prvoga pisanoga spomena grada Metkovića, U Gradskome parku postavljena je i izložba ‘CORONA (lat. corona: vijenac, kruna) u povijesti Metkovića”. Kroz ovu izložbu postavljenu u Gradskom parku možete saznati nešto o prošlosti Metkovića, fotografirati se kao jedan od vladara i ponijeti fotosuvenir.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Jastučići s čokoladom 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije