Ostanimo u kontaktu
Dalmata Jura shop LPG Narona
GAZ Benz 1200x400px

HOĆE LI OVE GODINE PROIZVOĐAČI MANDARINA IPAK BITI ZADOVOLJNIJI?

Golema ulaganja u proizvodnju voća i povrća u dolini Neretve

Objavljeno prije

Godinama se govorilo da će proizvodnja mandarina u dolini Neretve narasti na 100 tisuća tona, kao i to da će se povećavati broj hektara i broj stabala.

Prema svim relevantnim pokazateljima ove bi se godine moglo ubrati tek oko 40 tisuća tona, što je daleko manje od prognoza.

Jesu li prognoze bile utemeljene ili nisu moraju odgovoriti oni koji su ih objavili.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Bez obzira na prognoze poznato je da su ograničavajući faktori u proizvodnji mandarina vremenske neprilike, slanost tla, usitnjeni posjedi, nestabilno tržište, često niske otkupne cijene, vrlo sporo udruživanje malih uzgajivača te niz drugih čimbenika, poput gospodarenja i raspodjele državnog zemljišta.

Nedavno je u Opuzenu održan sastanak na kojemu su bili ministrica poljoprivrede Marija Vučković, župan Nikla Dobroslavić, predstavnici  agencija i uprava za poljoprivredu, predstavnici zajednica i udruga, koji su razgovarali o stanju proizvodnje i tržišta, o Zakon o poljoprivrednom zemljištu, udruživanju voćara i drugim temama.

Ipak, najvažnija je informacija da će država kroz razne oblike u razvoj logistike, proizvodnje i tržišta do 2026.godine uložiti 616 milijuna kuna. Cilj je toga snaženje položaja proizvođača u sustavu opskrbe, udruživanju, o održivosti proizvodnje i aktivnijem pristupu širokom tržištu.

Još je rečeno da su proizvođači  mandarina na ime teškoća zbog COVID-a dobili šest milijuna kuna, da je ugovoreno 236 projekata s potporama od 95 milijuna kuna te da je kroz programe ruralnog razvoja ugovoreno 304 milijuna kuna.

Da udruživanje proizvođača ide dosta sporo i teško, potvrdili su ministrica Vučković i župan Dobroslavić.

Naime, za udruživanje su potrebni zemljište i čisti zemljišni odnosi, a bez toga nema ni udruživanja proizvođača.

Kako će uskoro berba mandarina, već se govori o cijenama, stručnjaci i neki proizvođači drže da da je  niska otkupna cijena mandarina posljedica gubitka ruskog tržišta zbog sankcija EU.

Stoga se neodložno nameće potreba traženja novih tržišta za neretvanske mandarine. Inače, smatra se da bi prihvatljiva otkupna cijena morala iznositi 3,5 do 4 kune po kilogramu, ali  i da prosječna cijena ne bi trebala biti niža od 2,5 kune u vrijeme intenzivne berbe.

Hoće li pregovori proizvođača s kupcima iz susjednih zemalja  i cijele Europe o direktnoj prodaji , pomoći neretvanskim proizvođačima mandarina, tek će se vidjeti.

PROGRAM MANIFESTACIJE

Dani Neretvanske kneževine od četvrtka u Gradskome parku

Objavljeno prije

Od četvrtka, 11. kolovoza pa do subote, 13. kolovoza u Metkoviću će se održati manifestacija Dani Neretvanske kneževine.

U petak, 12. kolovoza u 21 sat će Metkovsko amatersko kazalište na Neretvi i prostoru Velike rive izvesti uprizorenje „O Metkoviću prvi put“ – Dekonstrukcija: Prema tužbi carinika Stanka Sladinovića zabilježeno u knjizi tužbi izvani dana 30. siječnja 1422., Državni  arhiv u Dubrovniku. Scenarij i režiju potpisuje Radovan Marčić, a sudjeluju još članovi KUD-a Metković, te UL Veterani IV. gardijske brigade DNŽ.

U sklopu manifestacije, a povodom 600. obljetnice od prvoga pisanoga spomena grada Metkovića, kroz izložbu “CORONA (lat. corona: vijenac, kruna) u povijesti Metkovića” prikazuje se i prošlost na području današnjeg Metkovića. Kroz ovu izložbu postavljenu u Gradskom parku možete saznati nešto o prošlosti Metkovića, fotografirati se kao jedan od vladara i ponijeti fotosuvenir.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Program

četvrtak, 11. kolovoza, od 20 sati

Srednjovjekovna predstava
Turnir streličarstva (uključujući publiku)
Streličarstvo za djecu
Srednjovjekovna kuhinja (pojedi što uloviš)
Vuča konopa (vitezovi vs. Publika)
Druženje s vitezovima
Večernja bitka
Sudjeluju: Vitezovi hercega Stjepana Kosače (Stolac, BiH), Kliški uskoci (Klis), Gradska straža Šibenik (Šibenik)

petak, 12. kolovoza

Festival tradicija – Đakovo na Neretvi, od 18 sati
Uprizorenje prvoga pisanoga spomena Metkovića u izvedbi Metkovskoga amaterskog kazališta, redatelj i scenarist: Radovan Marčić, od 21 sat do 21:35
subota, 13. kolovoza

Srednjovjekovni sajam – od 10 sati
Start Maratona lađa – 17 sati
Jerkovačka fešta – 21 sat
Manifestaciju Dani Neretvanske kneževine organizira Turistička zajednica grada Metkovića.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Jastučići s čokoladom 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije