Ostanimo u kontaktu
GALA HOME 1200px

HOĆE LI OVE GODINE PROIZVOĐAČI MANDARINA IPAK BITI ZADOVOLJNIJI?

Golema ulaganja u proizvodnju voća i povrća u dolini Neretve

Objavljeno prije

Godinama se govorilo da će proizvodnja mandarina u dolini Neretve narasti na 100 tisuća tona, kao i to da će se povećavati broj hektara i broj stabala.

Prema svim relevantnim pokazateljima ove bi se godine moglo ubrati tek oko 40 tisuća tona, što je daleko manje od prognoza.

Jesu li prognoze bile utemeljene ili nisu moraju odgovoriti oni koji su ih objavili.

Bez obzira na prognoze poznato je da su ograničavajući faktori u proizvodnji mandarina vremenske neprilike, slanost tla, usitnjeni posjedi, nestabilno tržište, često niske otkupne cijene, vrlo sporo udruživanje malih uzgajivača te niz drugih čimbenika, poput gospodarenja i raspodjele državnog zemljišta.

Nedavno je u Opuzenu održan sastanak na kojemu su bili ministrica poljoprivrede Marija Vučković, župan Nikla Dobroslavić, predstavnici  agencija i uprava za poljoprivredu, predstavnici zajednica i udruga, koji su razgovarali o stanju proizvodnje i tržišta, o Zakon o poljoprivrednom zemljištu, udruživanju voćara i drugim temama.

Ipak, najvažnija je informacija da će država kroz razne oblike u razvoj logistike, proizvodnje i tržišta do 2026.godine uložiti 616 milijuna kuna. Cilj je toga snaženje položaja proizvođača u sustavu opskrbe, udruživanju, o održivosti proizvodnje i aktivnijem pristupu širokom tržištu.

Još je rečeno da su proizvođači  mandarina na ime teškoća zbog COVID-a dobili šest milijuna kuna, da je ugovoreno 236 projekata s potporama od 95 milijuna kuna te da je kroz programe ruralnog razvoja ugovoreno 304 milijuna kuna.

Da udruživanje proizvođača ide dosta sporo i teško, potvrdili su ministrica Vučković i župan Dobroslavić.

Naime, za udruživanje su potrebni zemljište i čisti zemljišni odnosi, a bez toga nema ni udruživanja proizvođača.

Kako će uskoro berba mandarina, već se govori o cijenama, stručnjaci i neki proizvođači drže da da je  niska otkupna cijena mandarina posljedica gubitka ruskog tržišta zbog sankcija EU.

Stoga se neodložno nameće potreba traženja novih tržišta za neretvanske mandarine. Inače, smatra se da bi prihvatljiva otkupna cijena morala iznositi 3,5 do 4 kune po kilogramu, ali  i da prosječna cijena ne bi trebala biti niža od 2,5 kune u vrijeme intenzivne berbe.

Hoće li pregovori proizvođača s kupcima iz susjednih zemalja  i cijele Europe o direktnoj prodaji , pomoći neretvanskim proizvođačima mandarina, tek će se vidjeti.

DUNEA

Predstavljena radna verzija dokumenta Prijedlog politika za sektor kreativnih i kulturnih industrija

Objavljeno prije

Regionalna agencija DUNEA, u sklopu EU projekta „Promocija kreativnog turizma kroz uspostavu iskustvenih i održivih ruta – CREATURES“, 21. rujna organizirala je online predstavljanje nacrta preporuka za unapređenje politika za poticanje suradnje kreativnih i kulturnih industrija u kreiranju održivih turističkih proizvoda inspiriranih kulturnom baštinom.

Nacrt dokumenta izrađen je u suradnji sa Sveučilištem u Ateni te Institutom za razvoj i međunarodne odnose (IRMO) s namjerom utvrđivanja zajedničkih politika za cijeli prostor ADRION regije, koju, osim Hrvatske, čine i Italija, Slovenija, Bosna i Hercegovina, Albanija i Grčka.

Autorica dokumenta koji na razini Europske unije prvi put povezuje kreativne i kulturne industrije sa zaštitom prirodne i kulturne baštine i održivim turizmom je dr. sc. Ana Žuvela, stručnjakinja za kulturnu politiku, nove modele i procese upravljanja koji obuhvaćaju i područje kulturnih i kreativnih industrija. Uz preporuke politika, Regionalna agencija DUNEA je u suradnji s timom iz IRMO-a, izradila i pravne preporuke te niz inovativnih pokazatelja kojima se može pratiti razvoj sektora.

Prijedlozi politika su predstavljeni projektnim partnerima iz Autonomne regije Friuli Venezia Giulia (IT), Instituta za urbano planiranje Republike Slovenije (SI), Znanstvenog parka Patras (GR), Ekonomskog fakulteta u Ateni (GR), Regionalnog direktorata za kulturu Vlöre (AL), Ekonomskog fakulteta u Sarajevu (BA) kako bi i sami, svojim komentarima i prijedlozima, imali mogućnost sudjelovati u izradi dokumenta. Prezentaciju i predstavljanje procesa izrade Preporuka politika koji vodi Regionalna agencija DUNEA, održala je koordinatorica projekta Olja Ljubišić. Naglasila je važnost participativnog pristupa u izradi strateških dokumenata, te najavila predstavljanje prijedloga politika u studenome 2021. u Dubrovniku.

Prijedlozi politika će se primijeniti na lokalnoj razini izradom akcijskog plana koji će između ostalog, uključit osmišljavanje dvije nove kreativne rute.

Proračun Regionalne agencije DUNEA za provedbu je 1,6 milijuna kuna dok je ukupan proračun projekta 13,9 milijuna kuna. Projekt je ugovoren kroz Jadransko-jonski program transnacionalne suradnje INTERREG ADRION i sufinanciran je 85 posto sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj. CREATURES se provodi od ožujka 2020. do kolovoza 2022. godine.

Novosti projekta mogu se pratiti na Facebook stranici projekta.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Akcija S21 Banner 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije