Ostanimo u kontaktu
JURA SHOP – AKCIJA Vikend

ŽIVOT S KORONOM

Hoćemo li se i kada vratiti normalnim životnim aktivnostima

Objavljeno prije

Prošla je godina od prvog potvrđenog slučaja zaraze korona virusom u Hrvatskoj, zemlji koja je već prošla dva vala epidemije.

Na početku je epidemiološka situacija u Hrvatskoj postala povoljnija nego u većini europskih zemalja, ali su brojke nakon turističke sezone prošle godine počele rasti.

Drugi val dobio je zalet krajem rujna prošle godine, a do kraja studenog brojke su narasle do preko 3000 oboljelih.

Nastale su goleme gospodarske štete, BDP je u Hrvatskoj pao za 9,6 posto. Najveća tragedija odnosi se na broj umrlih. Izgubljeni su mnogi životi, od najmlađih do starijih.

Vlada RH, Nacionalni i lokalni stožeri poduzimali su sve moguće aktivnosti kako bi se spriječilo širenje korona virusa. Nažalost, ljudi su obolijevali i umirali, brojne obitelji ostajale su bez svojih najmilijih. Uvedene su brojne epidemiološke mjere za okupljanja, sprovode, druženja, proslave… Škole, ugostiteljski objekti, i mnogi drugi nisu radili. Život djece i odraslih sveo se na boravak u kući. Psiholozi i psihijatri ističu da da su posljedice ”zatvaranja” dalekosežne, pa je stoga i njihova pomoć više nego nužna.

Među mjerama koje su uvedene (opravdano) svaka ima svoju težinu. Tako je ograničen i broj prisutnih na sprovodima. Zbog poštivanja epidemioloških mjera mnogi nisu odlazili na sprovode svojim rođacima, kumovima ili prijateljima. Ta spoznaja da se ne možete oprostiti s prijateljima, rodbinom i poznanicima s kojima ste živjeli, razgovarali, radovali se i tugovali, najgore je moguće stanje za svih.

Trenutačno, prema spoznajama naših stručnjaka po broju zaraženih smo među najboljima u Europi na 100 tisuća stanovnika, ali iznova taj broj raste, posebice u Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

Cjepiva su dostupna prema ugovorima, međutim nema ih dovoljno ili ne stižu u količinama koje su ugovorene, bez obzira o kojim se proizvođačima radi.

O procijepljenosti postoje planovi i vremenska razdoblja za sve kategorije stanovništva.

Razni proizvođači cjepiva hvale svoje proizvode, a stručnjaci drže da su sva cjepiva učinkovita.

Cjepivo protiv južnoafričkog soja virusa napravila je Moderna, ali se čekaju rezultati kliničkog ispitivanja.

Izvjesno je da ćemo se morati naučiti životu s COVID-19, kao i s gripom i sa svim sezonskim bolestima.

Posljedice korona virusa  su dramatične, u to nema sumnji. I razvijene i nerazvijene zemlje traže načine i rješenja za nastale probleme. Zrakoplovi više ne lete kao nekada, zemaljski promet značajno je smanjen, nastava u školama se održava po modelima (A,B,C), rodbina ne može posjećivati svoje u domovima za starije i nemoćne, za preglede u bolnicama treba čekati, a maske su obvezatne . Gospodarstvo je na izdisaju (jedino Njemačka bilježi pluseve u prošloj godini) i treba ga na neki način oporaviti. Turizam je jedna od glavnih gospodarskih grana u Hrvatskoj. Ukoliko stanje zaraze u Europi i kod nas bude eskaliralo ni od ove sezone ne treba puno očekivati.

PROGRAMU POTPORA U POLJOPRIVREDI

Metkovskim poljoprivrednicima u četvrtak isplata potpora u vrijednosti 600 tisuća kuna

Objavljeno prije

Gradonačelnik Dalibor Milan potpisao je 139 Zaključaka o dodjeli potpore male vrijednosti na području grada Metkovića u 2021. godini za ulaganja u poljoprivredi koji će danas biti poslani poštom na adrese korisnika potpora.

Riječ je o Programu potpora u poljoprivredi, putem 5 mjera s kojima Grad Metković već četvrtu godinu za redom dodjeljuje potpore, a ove godine u iznosu od 600.000,00 kn, što je za 100.000,00 kn više u odnosu na prethodnu godinu.

– Slijedeće godine povećat ćemo iznos sredstava koja dodjeljujemo jer se mjera pokazala uistinu dobra i interes poljoprivrednika je sve veći, a cilj nam je da svi zainteresirani poljoprivrednici dobiju potporu. Dodijeljena sredstva poljoprivrednicima bit će isplaćena ovaj četvrtak, 22. travnja 2021. godine, – istaknu je Milan.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Akcija Sl5 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije