Ostanimo u kontaktu
GALA HOME 1200px

PROMOCIJA KNJIGA

Žene koje ne smijemo zaboraviti

Objavljeno prije

Zahvaljujući našoj metkovki Matiji Maši Vekić, sinoć su nakratko u GKS-u u Metkoviću oživljena dva vrlo značajna za našu kulturnu baštinu ženska lika, dvije umjetnice i kiparice Mila Wod i njezina učenica Alojzija Ulman.

Sama autorica Matija Maša Vekić je samostalna novinarka, urednica i nakladnica koja živi i radi u Zagrebu. Diplomirala je opću lingvistiku i indologiju na Filozofskome fakultetu, a teologiju i kršćansku duhovnost na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Zanimljivo je to da je surađivala s HRT- om i Japanskom nacionalnom televizijom, te na projektu Jezici u kontaktu u Americi i Kanadi, a za Jadranfilm je radila u propagandi i na snimanju američkog filma Crosswinds.

Do sada je objavila tridesetak knjiga s područja kulture i duhovnosti, a posebno mjesto u njezinom stvaralačkom opusu zauzima knjiga Stopama oca Ante Gabrića objavljena u dva izdanja i prevedena na engleski i bengalski jezik.

Ova vrsna žena koja ne da prošlosti da odnese u zaborav naše vrijednosti bavi se također i slikarstvom kao članica Likovne udruge Miron Makanec i do sada je imala pet samostalnih i dvanaest skupnih izložbi u Zagrebu, Metkoviću, Velikoj Gorici, Zaprešiću, Zelini i Salzburgu.

O dvjema njezinim najnovijim knjigama govorila je sinoć dr. Ružica Martinović – Vlahović, rođena u Kominu, a živi u Slavonskom Brodu, majka petorice odraslih sinova.

Dodatni ugođaj je za uzvanike priredio naš glazbeni umjetnik, profesor glazbene umjetnosti i šansonijer, naš Metkovac koji živi i radi u Splitu Darko Matičević. Odabrao je svoje dvije uglazbljene pjesme koje nas sve vežu za djetinjstvo i mladost; More, Josip Pupačić, i Volio bih da me voliš, Jure Kaštelan.

Dakle autorica M. M. Vekić osim što opisuje život ovih dviju velikih umjetnica i velikih žena, koji se može iščitati iz njihovih pisama i dnevnika koji su također priloženi u ovim knjigama, iscrpno i popraćeno ilustracijama donosi važne činjenice njihovog djelovanja i njihovih djela. Osim što je bila kiparica Mila Wod također izdaje zbirku pjesama Lieder (Pjesme) pisanih na njemačkom jeziku, a u knjizi su donesene u izvorniku, ali i u prijevodu na hrvatski jezik za koji su se pobrinule dr.med. Tatjana Vrga i Svjetlana Bebić prof. izvrsna savjetnica za njemački i ruski jezik i književnost, majka osmero djece.

Toplo preporučamo pročitati ove dvije knjige koje će Vas oduševiti i otkriti Vam što možda niste znali, a s time ste živjeli cijeli život. Možda nekoliko kurioziteta koji će Vam zagolicati radoznalost;   Maska blaženog Alojzija Stepinca u  Zagrebačkoj Katedrali, Zavjetni oltar Srca Isusova Kralja i detalj u župnoj crkvi sv. Ilije u Metkoviću, krstionica u župskoj crkvi sv. Ilije u Metkoviću,Križni put u Rijeci na Vežici, jaslice za crkve širom Hrvatske i Slovenije…

Ovim se putem još jednom zahvaljujemo neumornoj autorici Matiji Maši Vekić što svojim radom nesebično ističe i sve one koji su nas zadužili svojim djelom.

Informacije i narudžbe knjiga: 01 6526108 ili 091 55 77 981

DUNEA

Predstavljena radna verzija dokumenta Prijedlog politika za sektor kreativnih i kulturnih industrija

Objavljeno prije

Regionalna agencija DUNEA, u sklopu EU projekta „Promocija kreativnog turizma kroz uspostavu iskustvenih i održivih ruta – CREATURES“, 21. rujna organizirala je online predstavljanje nacrta preporuka za unapređenje politika za poticanje suradnje kreativnih i kulturnih industrija u kreiranju održivih turističkih proizvoda inspiriranih kulturnom baštinom.

Nacrt dokumenta izrađen je u suradnji sa Sveučilištem u Ateni te Institutom za razvoj i međunarodne odnose (IRMO) s namjerom utvrđivanja zajedničkih politika za cijeli prostor ADRION regije, koju, osim Hrvatske, čine i Italija, Slovenija, Bosna i Hercegovina, Albanija i Grčka.

Autorica dokumenta koji na razini Europske unije prvi put povezuje kreativne i kulturne industrije sa zaštitom prirodne i kulturne baštine i održivim turizmom je dr. sc. Ana Žuvela, stručnjakinja za kulturnu politiku, nove modele i procese upravljanja koji obuhvaćaju i područje kulturnih i kreativnih industrija. Uz preporuke politika, Regionalna agencija DUNEA je u suradnji s timom iz IRMO-a, izradila i pravne preporuke te niz inovativnih pokazatelja kojima se može pratiti razvoj sektora.

Prijedlozi politika su predstavljeni projektnim partnerima iz Autonomne regije Friuli Venezia Giulia (IT), Instituta za urbano planiranje Republike Slovenije (SI), Znanstvenog parka Patras (GR), Ekonomskog fakulteta u Ateni (GR), Regionalnog direktorata za kulturu Vlöre (AL), Ekonomskog fakulteta u Sarajevu (BA) kako bi i sami, svojim komentarima i prijedlozima, imali mogućnost sudjelovati u izradi dokumenta. Prezentaciju i predstavljanje procesa izrade Preporuka politika koji vodi Regionalna agencija DUNEA, održala je koordinatorica projekta Olja Ljubišić. Naglasila je važnost participativnog pristupa u izradi strateških dokumenata, te najavila predstavljanje prijedloga politika u studenome 2021. u Dubrovniku.

Prijedlozi politika će se primijeniti na lokalnoj razini izradom akcijskog plana koji će između ostalog, uključit osmišljavanje dvije nove kreativne rute.

Proračun Regionalne agencije DUNEA za provedbu je 1,6 milijuna kuna dok je ukupan proračun projekta 13,9 milijuna kuna. Projekt je ugovoren kroz Jadransko-jonski program transnacionalne suradnje INTERREG ADRION i sufinanciran je 85 posto sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj. CREATURES se provodi od ožujka 2020. do kolovoza 2022. godine.

Novosti projekta mogu se pratiti na Facebook stranici projekta.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Akcija S21 Banner 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije