Ostanimo u kontaktu

POŽARI U NERETVI

Zar se treba dogoditi veće zlo da bi se ovome stalo u kraj

Objavljeno prije

Požari u Neretvi

Svjedocima smo, nekome možda bezazlenih požara koji su proteklih dana buktili sa svih strana grada Metkovića, koji su za sobom ostavili materijalnu štetu, a narušen je i močvarni vegetativni sustav. Na nemile događaje osvrnuo se i predsjednik Ornitološkog društva ‘Brkata sjenica’, Bariša Ilić, čiji apel, objavljen na fb stranicama tog Društva, prenosimo u cijelosti.

– Prošlo je vrijeme blagdana, stišale su se emocije pa da se vratimo na događanja od prije tjedan dana, na događanja vezana uz požare u Neretvi. Većina nas koji smo blagdane proveli u Neretvi znamo budući smo vidjeli koliko je tih dana gorjelo u Neretvi. Mnogi od naših sugrađana strepili su za svoju imovinu, neki od nas imali su više, a neki manje štete. Stradali su vinogradi, voćnjaci, plastenici, plastični kontejneri, trupa itd. Stradala je priroda, ptice i biljke, mnoga staništa za ptice postala su crna pustinja. Mnoge ptice koje imaju stanište u gustom sklopu močvarne vegetacije nisu mogle pobjeći od vatrene stihije i stradale su u požaru.Štete su tim veće ako znamo da neke vrste ptica ne gnijezde u novom šašu treba im višegodišnji stari šaš što znači da u proljeće imamo puno manje gnijezda..

Požari u Neretvi

Obilaskom terena miješala se ljutnja i nemoć, ljutnja na „ljude“ koji nam ovo rade, a nemoć kada vidiš da ne možeš ništa napraviti uz sva nastojanja, oko toga da manjina ne bi trebala ovo raditi većini. Moramo se zapitati zar se treba desiti zlo, da netko ostane u toj stihiji i strada pa da se stane na kraj tim „ljudima“, i onemogući ih se u stvaranju nesigurnosti bilo za okoliš, imovinu, a na kraju i sigurnost sviju nas.Razgovarajući sa našim sugrađanima nisam susreo nikoga tko podržava ovakav vid dokazivanja ili ne znam ni sam kako ovo nazvati,vandalizam ili namjerno nanošenje štete drugome.

Apelirao bih na sugrađane da se ostave vatre da ne pale nekontrolirano pogotovo za vrijeme kad je jak vjetar. Staviti ću samo dvije fotografije kao posjetnik na onih nekoliko dana kad je gorjelo na sve strane. Evo na kraju emocijama nisam mogao pobjeći pa molim većinu koja razumije problem da me razumiju i pomognu bilo edukacijom bilo svojim primjerom da pokažemo što znači priroda za Neretvu i zaštitimo ljepotu koju Neretva ima.

Bariša Ilić
Ornitološko društvo ‘Brkata sjenica’

ZAVRŠENO ASFALTIRANJE VIDA

Završetak radova na uređenju prometnica u Vidu gradonačelnik Milan prokomentirao: ‘Obećano – ispunjeno!’

Objavljeno prije

U utorak, 4. lipnja, završeni su radovi na uređenju prometnica u prigradskom naselju Vid, vrijedni gotovo pola milijuna kuna.

Završetak radova gradonačelnik Dalibor Milan je prokomentirao:

– Gotovi su radovi na pojačanom održavanju cesta u naselju Vid. U Ulicama Hrvatskih mučenika, Strana i Gradina izvršili smo pripremne radove, proširili i rekonstruirali asfaltni sloj ceste, sveukupno u dužini od otprilike 700 metara.
Vrijednost radova iznosi oko 450.000,00 kuna s PDV-om i prvo je veće ulaganje u ceste u Vidu nakon niza godina i lažnih obećanja.
Obećano – ispunjeno, – rekao je Milan putem svoje fb stranice.

Nastavi čitati
NEXTBIKE 300x250px
Pekarstvo Metkovka – Reklama10 300×250

Najčitanije