Ostanimo u kontaktu

FOTOGRAFIJA

Zamjenica župana Žaklina Marević otvorila izložbu ”Volim svoju županiju”

Objavljeno prije

izlozba-volim-svoju-zupaniju-(8)

Zamjenica župana Žaklina Marević otvorila je u petak u Luži izložbu fotografija Volim svoju županiju.

Riječ je o postavu koji sadrži ukupno 22 fotografije na platnu (75×50 cm) – iz svake županije po jednu plus fotografija koja je osvojila najviše glasova na Facebooku. Cilj ove izložbe je promocija ljepota svih hrvatskih županija, posebice u novim medijima, zbog čega je tijekom natječaja uvedena kategorija glasovanja na Facebooku.

– U ovom prekrasnom zdanju, među prelijepim fotografijama, sve vas pozdravljam u ime župana, Dubrovačko-neretvanske županije te svoje osobno ime. Već treću godinu zaredom u organizaciji Hrvatske zajednice županija kroz foto natječaj „Volim svoju županiju“ šaljemo pozitivnu sliku o odličnoj međužupanijskoj suradnji koja se osim kroz ovakve aktivnosti očituje i u nizu drugih projekata, koji doprinose ravnomjernom regionalnom razvoju. Stoga veliko hvala predsjedniku HZŽ gospodinu Pauku i njegovim suradnicama i suradnicima na aktivnom radu. Današnjom izložbom kroz niz prekrasnih fotografiji putujemo i otkrivamo ljepote naše Domovine. No ono što je najvažnije, u ovaj natječaj uključeni su svi osnovnoškolci i srednjoškolci kako bi se potaknula njihova kreativnost te ih se kroz zajedničko razgledavanje fotografija upoznalo s prirodnim kulturnim ljepotama svoje zemlje.

Cilj ovog natječaja je potaknuti sve mlade umjetnike i kreativce da objektivima uhvate posebnosti svojih krajeva, zabilježe zanimljive detalje, prirodne ljepote, kulturnu i prirodnu baštinu te pokazati regionalni identitet i osigurati prepoznatljivost svake hrvatske županije.

Drago mi je da je interes za ovaj natječaj svake godine sve veći, što govori podatak da je na natječaj pristiglo 2835 fotografija, profesionalnih i amaterskih fotografa, što je u odnosu na prethodne dvije godine i pet puta više. Zahvaljujem Hrvatskoj zajednici županija na svim projektima koje radi, vjerujem da ćete i ubuduće nastaviti ovako kvalitetno spajati i promovirati hrvatske krajeve i naravno hvala što se odabrali Dubrovnik za postav ove izložbe – rekla je uvodno zamjenica Marević.

Fotografi su se ove godine natjecali u dvije kategorije: najbolja fotografija prema broju glasova publike i najbolja fotografija prema odluci stručnog žirija. U kategoriji glasova publike, više od 5000 glasača, čak dvanaest puta više glasova nego onih za prošlogodišnju pobjedničku fotografiju, odlučilo je kako je najbolja fotografija natječaja ona Ivana Knezovića, koja prikazuje poznatu buru u Ražancu. Što se nagrada žirija tiče, treće mjesto osvojila je fotografija Igora Lulića, predstavnika Brodsko-posavske županije, drugo mjesto prema odluci žirija osvojila je fotografija Višnje Bolf, s prikazom Primorsko-goranske županije, dok je najbolja fotografija pristigla na ovogodišnji natječaj ona Lucijana Španića iz Ličko-senjske županije.

Iz naše županije prijavljeno je 120 radova, a najbolja je ona Matka Sutona koja prikazuje svu silu prirode nad dolinom Neretve.

Matko Suton, Dolina Neretve_oluja

Matko se fotografijom bavi već više od šest godina, a sudjelovao je na različitim natječajima, tako da ova naša izložba nije prva u sklopu koje je izložben Markov rad. Fotografija munja nad dolinom Neretve nastala je kao plod dobre pripreme. Naime, Matko je unaprijed namjestio postavke na aparatu i pratio vrijeme. Kako sam kaže, drago mi je da se dobro pripremio, budući da je fotografija nastala unutar prvih par minuta boravka na lokaciji. Nakon što je ulovio munje, započela je jaka kiša, tako da uvjeti za fotografiranje i nisu bili najbolji.

Izložba ostaje otvorena do 22. lipnja, a prethodne dvije godine najbolji radovi postavljani su u Šibeniku, Zadru, Gospiću, Rijeci, Karlovcu, Čakovcu, Tuhelju, Zagrebu, Virovitici, Sisku.

ŽUPANIJSKI CENTAR 112

Obavezna zimska oprema! Donosimo dnevno izvješće za područje Dubrovačko-neretvanske županije

Objavljeno prije

Snijeg na cesti, zimski uvjeti

Sukladno informacijama koje smo zaprimili i koje su nam dostupne, dostavljamo vam dnevno izviješće o posebno izdvojenim događajima za područje Dubrovačko-neretvanske županije za protekla 24 sata  i to kako slijedi:

Obavezna je zimska oprema na motornim vozilima, a promet je zabranjen za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama na cestama:

 • A1 između čvora Prgomet i naplate Karamatići
 • A10 između čvora Ploče i naplate Čarapine
 • DC8 Gradac-čvor Čeveljuša-Opuzen-GP Klek
 • DC9 GP Metković-Opuzen-DC8
 • DC62 Veliki Prolog-Metković
 • DC425 čvor Karamatići (A1)-čvorište Čeveljuša
 • ŽC5203 Dobroselo-Brotnja-Otrić
 • županijske ceste na području Metkovića (ŽC6220 Ploče A1, Žc 6279 Klek Badžula, Žc 6208 Vrgorac – Staševica, Žc 6276 Mali prolog-Karamatići –Ploče)

Snijega ima na području Pelješca i dijela Konavala. Dubrovnik ceste javljaju da su sve  ceste posute i prohodne.

METEOROLOŠKE PRILIKE:

Upozorenje

Na južnom i manjem dijelu srednjeg Jadrana ujutro mjestimični udari SE i S, a noću posvuda NE i N vjetra, 35-45 čvorova. Mjestimice nevere.

Stanje

Ciklonalno polje nad Jadranom i srednjem Sredozemljem sporo će se popunjavati.

Vremenska prognoza za sljedeća 24 sata, vrijedi do: 10.01.2019 u 06 sati

Južni Jadran

Vjetar SE i S, ponegdje uz obalu E, 10-20, prijepodne mjestimice do 28 čvorova, poslijepodne će postupno okretati na NE i NW 10-20 čvorova. More 3-4. Vidljivost 10-20 km. Oblačno, ponegdje kiša ili pljusak, uz obalu i snijeg, a navečer djelomično razvedravanje.

PROMET  

CESTOVNI PROMET

Privremena prometna regulacija:

 • zbog radova na graničnom prijelazu Gornji Brgat (DC223) vozi se jednim trakom, naizmjence uz semafore;
  uz privremenu regulaciju prometa vozi se na Jadranskoj magistrali (DC8):
 • jednim prometnim trakom naizmjenično uz regulaciju semafora kod Slanog, te zračna luka Čilipi gdje se četri puta tjedno u vremenu od 12:00-16:00 sati po deset minuta biti zatvorena cesta osim i uoči nedjelje i blagdana.
 • zbog uređenja raskrižja Banja i Majkovi u mjestu Slano;
 • na 26+100 do 26+400, dionica 27 zbog nastavka radova na kolnom prilazu državne ceste DC8 Štikovica od 07.siječnja do 30. travnja 2019. Povremeno postavljanje semafora radi regulacije prometa.
 • do 31.01.2019.god od 07-16 sati zbog radova na Jadranskoj magistrali (DC8) na dionici Petlja Ilijina glavica-Orsula-Dubac vozit će se uz privremenu regulaciju semaforima.

GRANIČNI PRIJELAZI

– Za sav promet zatvoren je granični prijelaz Vitaljina (zbog radova);

– Na graničnom prijelazu Gornji Brgat (DC223) vozi se jednim trakom, naizmjence, uz regulaciju semaforima (zbog radova). Do 30.04.2019. dva puta tjedno, od 13:00 do 17:00 sati (na 20 minuta) prekidat će se promet zbog građevinskog miniranja;

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Akcija Sl7 Banner 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije