Ostanimo u kontaktu

ZAKLJUČENA TRIOLOGIJA O BISKUPIMA

Dr. don Mile Vidović predstavio svoju treću knjigu ‘Mons. Ćiril Banić – Biskup Šibenski 1951-1961, u raljama UDBE’

Objavljeno prije

Sinoć je u galeriji GKS-a u Metkoviću, u organizaciji ogranaka Matice Hrvatske u Metkoviću predstavljanja knjiga Mons. Ćiril Banić- Biskup Šibenski 1951-1961, u raljama UDBE autora dr. don Mile Vidovića.

Inače bilo je ovo premijerno predstavljanje knjige koju su zajednički izdali metkovski ogranak Matice Hrvatske i teološki časopis Crkva u svijetu. O samoj knjizi, organizator ovog skupa, predsjednik ogranka u Metkoviću, Božidar Lovrić je rekao kako je predstavljanje ovakvih djela zapravo nastavak aktivnog djelovanja Ogranka Matice Hrvatske u Metkoviću koji nastoji njegovati djela vezana uz lokalnu baštinu, ali isto tako i za Hrvatsku i hrvatsku povijest te nadodao:

– Djela don. Mila Vidovića su osobito važna za našu baštinu. Vrhunac tih djela je bila knjiga Crkva u Hrvata, a onda i posljednja dijela koja se bave biskupima neposredno prije i nakon Drugog svjetskog rata, a nakon dubrovačkog i splitskog biskupa došao je na red i šibenski čime je završena jedna trilogija biskupa koji su djelovali u iznimno teškim okolnostima za tadašnju katoličku Crkvu. Vjerujem da ćemo nastaviti na tom tragu iako djelujemo, u duhu vremena, u otežanim financijskim uvjetima u kojima nam pomažu Grad, županija i najviše sponzori, – rekao je profesor Lovrić.

Sam autor, don. Mile Vidović knjigu nam je predstavio ovim riječima:

– Knjiga ima realan naziv jer sam istraživanjem došao do brojke od 25 ‘UDBAša’ koji su radili, pratili i istraživali Biskupa Banića gdje je god bio i pratili su ga u stopu. Kada je išao u Zagreb oni su ga i fotografirali kako bi pokazali kako vjerno vrše svoju službu. To je zapravo knjiga o UDBI, njezinim zločinima i lažima, podmetanjima kojima se služila da bi Biskupa oklevetala i pred narodom ga prikazala kao neprijatelja naroda i režima što je neistina kako i knjiga pokazuje. Ova knjiga koju je , možemo reći, UDBA sama napisala najbolja optužba samoga režima, same UDBE, jer se očito vidi što je ona pokušala činiti da njega okleveće i dokrajči, ali istina je izašla na vidjelo i laži su otkrivene i ja bi rekao dotučene – zaključio je don Vidović.

Mi Vas samo možemo savjetovati da svakakvo svi, a osobito oni kojima su bliske teme povijesti i političke, totalitarne tematike, zločinačkog komunističkog režima i djelovanja njegovih tajnih službi, što prije nabavite ovu sjajnu knjigu koja će, sudeći po ispunjenoj galeriji GKS-a, svakako imati svoje čitateljstvo.

PROMETNA NESREĆA NA DUVRATU

Ozlijeđeni biciklist preminuo u mostarskoj bolnici

Objavljeno prije

U prometnoj nesreći koja se jučer, 7. prosinca, nešto iza 17 sati, dogodila na D-62 koja povezuje Metković i Kulu Norinsku, smrtno je stradao 49-godišnji državljanin RH koji ima prebivalište u BiH.

Do prometne nesreće je došlo kada je 59-godišnji vozač osobnog vozila dubrovačkih registarskih oznaka, krećući se iz pravca Metkovića u pravcu Kule Norinske, udario u spomenutog 49-godišnjaka koji se u istom pravcu kretao biciklom, noseći na sebi reflektirajući prsluk. Od siline udara, biciklist je odbačen na travnatu površinu izvan ruba kolnika, pri čemu je zadobio teške tjelesne ozljede opasne po život.

Nakon ukazane liječničke pomoći biciklist je prevezen u Sveučilišnu kliničku bolnicu Mostar gdje je od zadobivenih ozljeda, na žalost, preminuo.

Policijska uprava dubrovačko-neretvanska

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Akcija Sl8 Banner 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije