Ostanimo u kontaktu
Dalmata - Jura Shop Vas časti niskim cijenama! LPG Narona
GAZ Benz 1200x400px

NAJOZBILJNIJA TEMA, IAKO METKOVIĆ DOBRO STOJI

Za 30 godina u Hrvatskoj bi moglo živjeti oko 3 milijuna stanovnika

Objavljeno prije

Demografi smatraju da u Hrvatskoj uoči najavljenog popisa stanovništva živi samo 3.800.000 građana.

Pojedini misle da bi taj broj mogao biti i manji jer mnogi praktično žive u inozemstvu a nisu odjavljeni s mjesta stanovanja u Hrvatskoj.

Naš poznati stručnjak za demografiju, dr. Stjepan Šterc, nedavno je izjavio da nam ne prijeti demografski slom nego da je on već na djelu. Naime, ni u korona-krizi poslodavci ne mogu do radne snage jer su mnogi iz Dalmacije, Like, Banovine ili Slavonije odselili za poslom u inozemstvo. Šterc upozorava da godinama nitko nije slušao demografe pa tek sada neki postaju svjesni što nam se sprema. U Hrvatskoj godišnje umre 20 tisuća ljudi više nego ih se rodi, a za samo godinu dana odnos umrlih i rođenih se rapidno pogoršao.

Pa kako onda dalje, pitamo se?

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Postoje, doduše, mjere za stimuliranje rađanja, a urode li one plodom do aktivne radne snage možemo doći tek za 20 ili 25 godina. Bez obzira na to s tim mjerama treba nastaviti ali država (vlast) mora tražiti i neke druge mogućnosti, kao što je useljavanje radno aktivnog stanovništva s obzirom da naša nacija odumire.

Pojedini stručnjaci drže da bi bilo logično rješenje useljenje Hrvata iz Južne Amerike jer kod njih još postoji i živi hrvatski identitet.

To useljavanje treba osmisliti, jer nam nitko neće doći na lijepe riječi. Za to su potrebne određene mjere poput oslobađanja od poreza na dohodak i rješavanje stambenih pitanja. S druge strane, te i takve mjere mogle su donositi i ranije za stanovnike Hrvatske pa danas ne bi govorili o dramatičnosti demografskih prilika.

Novi demografski problem u Hrvata je činjenica da nam je stanovništvo sve starije. Broj emigranata je prije četiri godine bio 6,3 puta veći nego deset godina prije toga, a najviše se povećao broj odseljenih u zemlje EU, čak za 30 puta, najviše u Njemačku i Irsku.

‘Crne prognoze’ stručnjaka kazuju da bi u Hrvatskoj 2051. godine moglo živjeti tek nešto više od tri milijuna ljudi, što znači da bi se broj stanovnika za 30 godina smanjio za četvrtinu.

CENTAR ZA PODUZETNIŠTVO DNŽ

Prijavite se na besplatnu radionicu ‘Kako postati poduzetnik’

Objavljeno prije

Centar za poduzetništvo Dubrovačko-neretvanske županije u suradnji s  Hrvatskim zavodom za zapošljavanje (HZZ) poziva sve zainteresirane na besplatnu radionicu “Kako postati poduzetnik” koja će se održati u 09.02.2023., s početkom u 10.00 sati u Poduzetničkom inkubatoru Ploče.

Radionica se održava za sve zainteresirane buduće poduzetnike koji planiraju pokrenuti poslovanje i ostvariti Potporu za samozapošljavanje HZZ-a. Budući da većina početnika ne raspolaže osnovnim informacijama o poduzetništvu, cilj radionice je i toj skupini omogućiti besplatne informacije i savjete iz sfere poduzetništva.

Polaznici će na radionici imati priliku dobiti informacije vezane za osnivanje pravnog subjekta, informacije o poreznim i računovodstvenim obvezama poduzetnika, dostupnim edukacijama, aktualnim natječajima za bespovratna sredstva i poduzetničkim kreditima s povoljnim i subvencioniranim kamatnim stopama.

Predstavnik HZZ-a će prezentirati mjere za samozapošljavanje i zapošljavanje.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Mjesto održavanja: Poduzetnički inkubator Ploče, Crna Rika 7a, Ploče

Predviđeno trajanje radionice: 3 sata.

Budući da je broj polaznika ograničen, molimo sve zainteresirane poduzetnike da se prijave putem:

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Krafne 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije