Ostanimo u kontaktu
LPG Narona MAXMART Opuzen
JURA SHOP – AKCIJA Vikend Sl1
JURA SHOP – AKCIJA Vikend Sl2
ICE PRO 1200
GAZ Benz 1200x400px
PIVAC 2 1200×300
PIVAC 1200×300

DRŽAVNI ZAVOD ZA STATISTIKU

Metković među četiri grada u Hrvatskoj sa pozitivnim prirodnim prirastom

Objavljeno prije

Samo četiri hrvatska grada – Solin, Metković, Vrgorac i Dugo Selo, u prošloj su godini imali pozitivan prirodni prirast, odnosno više rođenih nego umrlih, pokazuju ovih dana objavljeni podaci Državnog  zavoda za statistiku.

Prošle je godine u Hrvatskoj rođeno 663 beba više nego 2020. ali je umrlo čak 5.689 osoba više nego godinu ranije. Prirodni prirast je bio negativan  u svim županijama, a tek u 25 gradova i općina pozitivan, i tu najbolje stoje gradovi i općine iz Splitsko-dalmatinske županije. Najmanji minus bilježi Međimurska županija koja ima i najbolji vitalni indeks.

Što se gradova tiče, trend je i dalje silazan i označava daljnji pad u  odnosu na 2020. godinu kad je pozitivni prirast bilježilo sedam gradova. Za razliku od 2020., kad je troznamenkastu negativnu brojku prirodnog prirasta imalo 28 gradova, prošle ih je godine bilo čak 37.

ULTIMATE SPORTS GYM Grupni trening – 740

Solin i Dugo Selo jedina su dva grada koja su uspjela održati prošlogodišnju razinu i razliku u broju rođenih i umrlih – Solin je u 2020. godini imao su 55 rođenih više nego umrlih, a prošle godine – 56. Dugo Selo ostalo je, pak, na brojki od 6 više rođenih nego umrlih.

Za razliku od 2020. u kojoj su imali 46 više rođenih nego umrlih, u Metkoviću su prošle godine imali tek 9 više rođenih nego umrlih, dok je Vrgorac napravio skok i iz minusa od 32 više umrlih nego rođenih u 2020. preskočio u plus od 7 više rođenih nego umrlih u prošloj godini.

RENT-A-CAR M 740

“Izuzetno nam je drago što je Metković i ove godine među gradovima koji su ostvarili pozitivan prirodni prirast. Poznato je kako od početka prvoga mandata kontinuirano radimo na demografskom razvoju, a u skladu s tim uveli smo niz mjera, programa i aktivnosti kojima ga potičemo. Osim mjera pronatalitetne politike, provodimo i različite projekte kojima želimo izravno utjecati na povećanje kvalitete života svih naših sugrađana, pa tako i mladih obitelji. Najnoviji podatci Državnoga zavoda za statistiku o broju novorođenih beba u 2021. te prirodnome prirastu pokazuju nam kako u tome i uspijevamo. Ti podatci svakako su nam i motivacija za daljnji rad. Ulaganje u djecu i mlade svakako je najbolja investicija u našu budućnost te ćemo nastaviti težiti kvalitetnim programima i projektima pomoću kojih će Metković ostati na listi gradova s pozitivnim trendovima po pitanju demografske politike’, istaknuo je gradonačelnik Dalibor Milan za portal gradonačelnik.hr.

Metković je, tako, apsolutni rekorder među gradovima po povećanju naknada za bebe u proteklom mandatu – izdvajanja za bebe su povećali za gotovo 20 puta.

U 2017. Grad Metković nije isplaćivao naknade za bebe osim za treće i četvrto, odnosno svako iduće dijete u obitelji, po 800 i 1.200 kuna. Nova gradska uprava uvela je naknade za bebe i za 1. i 2. dijete, te povećala postojeće pa su roditeljima od 1.siječnja 2018. počeli isplaćivati po 1.000 kuna za prvo, 1.200 za drugo, 1.400 za treće i po 2.000 za četvrto i svako iduće dijete u obitelji, a naknade su ponovo povećane prošle godine, pa mladi roditelji u Metkoviću danas dobivaju po 2.500 za prvo, 3.500 za drugo, 4.500 za treće, po 5.500 za četvrto i svako iduće dijete u obitelji, te za peto i svako sljedeće dijete 15.000 kuna. Proračunu u 2021. za bebe je osigurao povećanje od impozantnih – 1.829 posto u odnosu na iznos iz 2017.- odnosno sa 32.800 na 600 tisuća kuna.

Slična je priča i sa stipendijama – tu povećanje u istom razdoblju iznosi 724,64 posto, ili konkretno u 2017. za studente je bilo isplaćeno 55.200 kuna, a ove godine se planira 400.000 kuna. Prije četiri godine Metković je dijelio i samo osam stipendija po 400 kuna mjesečno, a danas dijeli 34 mjesečne stipendije po 1.200 kuna, što je jedan od većih iznosa u RH. Imaju i kategoriju stipendija za studente s invaliditetom, pri čemu broj stipendija odgovara broju prijavljenih studenata. Među rijetkima su i koji dodjeljuju novčane nagrade najboljim učenicima za posebna postignuća, za što izdvajaju 30 tisuća kuna godišnje, a pokrivaju im i trošak dvije povratne karte ili 4 jednosmjerne do mjesta studiranja. Povećali su i broj korisnika prava na sufinanciranje prijevoza učenika.

Veliku olakšicu mladim obiteljima donijelo je i smanjenje učešća roditelja u cijeni vrtića. Još 2018. smanjili su cijenu za otprilike 20 posto, a kao rezultat su u odnosu na razdoblje prije četiri godine dobili stotinjak upisane djece više. Uz pojačan interes za upise u vrtić, pojavila se i potreba za dodatnim smještajnim kapacitetima, pa su se nakon adaptacije boravišnih prostorija i izgradnje sustava oborinske odvodnje na igralištu, u Središnjem dječjem vrtiću, odlučili na dogradnju DV ‘Radost’, te na uređenje Područnoga vrtića u prigradskom naselju Vid.

Trudili su se osigurati i kvalitetan program u obrazovanju najmlađih. U tom pogledu, postali su jedan od vodećih gradova u zemlji po visini povučenih EU sredstava za unaprjeđenje rada vrtića. Uveli su niz novih programa, zaposlili 22 djelatnika i nabavili opremu u vrijednosti blizu 1.000.000 kuna. Nadalje, osim što je Grad Metković dodijelio znatna sredstva za opremanje školskih ustanova te time i povećanja standarda u obrazovanju, uveli su i različite olakšice učenicima osnovnih i srednjih škola. U 2018./2019. učenicima od 2. do 4. razreda osnovnih škola financirali su nabavku školskih udžbenika, a od pretprošle školske godine sufinanciraju nabavu školskoga pribora i dodatnog materijala, u iznosu od 300 kn po djetetu, za što su osigurali – 400.000 kuna.

„Svjesni smo kako je ulaganje u djecu i mlade zapravo najbolja investicija u našu budućnost i gospodarski razvoj i stoga ćemo iz našega proračuna u novom mandatu izdvojiti dodatna sredstva za neke nove mjere pomoću kojih će Metković ostati na listi gradova s pozitivnim trendovima po pitanju demografske politike“, kaže gradonačelnik Metkovića Dalibor Milan za portal Gradonačelnik.hr

GIMNAZIJA METKOVIĆ

Ivano Palinić među 20 učenika s najboljim prosjekom riješenosti na državnoj maturi

Objavljeno prije

Foto: Privatni album

Maturant Gimnazije Metković Ivano Palinić među učenicima je s najboljim prosjekom na državnoj maturi, a za uspjeh je dobio i nagradu Ministarstva znanosti, obrazovanja i mladih.

Naime, u Ministarstvu je održana dodjela Nagrade Marin Soljačić, Nagrade dr. Ante Žužul, Nagrade za informatiku i nagrada Ministarstva znanosti, obrazovanja i mladih maturantima koji su ostvarili izniman uspjeh na državnoj maturi u školskoj godini 2023./2024. Ministarstvo će tako ove godine novčanim iznosom od 350,00 eura te posebnim priznanjima nagraditi najbolje maturante prema kriteriju – učenici koji su ostvarili najbolji rezultat na obveznim ispitima državne mature (najbolji prosjek riješenosti obveznih ispita na višoj, A razini), učenici strukovnih škola koji su ostvarili 100% na nekom od ispita, uz uvjet da su položili sve obvezne ispite te učenici koji su dva ispita riješili 100%, a nisu ni u jednoj od spomenutih kategorija.

Prema ukupnim ostvarenim rezultatima na državnoj maturi najbolji je Vid Šarić, maturant Gimnazije Pula. Maturant prirodoslovno-matematičkog smjera Gimnazije Metković Ivano Palinić našao se među 20 učenika s najboljim prosjekom riješenosti obveznih predmeta na maturi! Također, Ivano je ispit iz Fizike riješio s impresivnih 98,33 %.

ULTIMATE SPORTS GYM Grupni trening – 740

Popis svih dobitnika nagrada Ministarstva pogledajte ovdje.

RENT-A-CAR M 740
Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Bakin Kruh
SNJEŽANA ĆUŽE Biseri 300px

Najčitanije