Ostanimo u kontaktu

HOĆE LI BITI DRUGOG VALA?

Virus nije oslabio, zaraženih sve više

Objavljeno prije

Nitko pouzdano ne može odgovoriti je li pri kraju prvi val korona virusa, počinje li drugi val, je li virus mutirao, treba li uvesti drastičnije mjere zaštite odjednom ili parcijalno, a poznato je da lijeka za bolest COVID-19 još uvijek nema.

Epidemilozi i drugi zdravstveni djelatnici među kojima su i brojni znanstvenici savjetuju nošenje zaštitnih maski i rukavica, držanje razmaka, izbjegavanje boravka u zatvorenom prostoru, konatke dulje od 15 minuta i niz drugih mjera, a o novim koracima razgovara se na svim razinama.

U Hrvatskoj je sa simtpomima virusa sve više osoba a mnogi su su se zarazili boravkom u noćnim klubovima,na svadbama, obiteljskim druženjima, i na druge načine.

Ministar zdravstva Vili Beroš ističe da za sada neće biti zabrane vjenčanja, iako su sve opcije otvorene, a prema riječima Krunoslava Capaka i ona o zatvaranju granice sa Srbijom i Bosnom Hercegovinom.

Slovenski infektolog dr.sc. Andrej Trampuž koji radi u Berlinu u bolnici  „Charite“ izjavio je da u Njemačkoj nisu dozvoljena nikakva druženja u zatvorenom prostoru bez zaštitinih maski, odgađaju se vjenčanja, a za nenošenje maski u zatvorenom prostoru naplaćuju se visoke kazne, između 300 i 400 eura za one koji maske ne nose.

Taj stručnjak tvrdi da virus nije oslabio te da je i dalje među nama, jer primjerice,u Njemačkoj jedan do dva posto od svih zaraženih umire od bolesti COVID-19.

Dr.sc. Marijo Parčina, hrvatski klinički mikrobiolog i epidemiolog, voditelj mikrobiološke dijagnostike Sveučilišne bolnice u Bonnu i koji se bavi novim koronavirusom SARC-CoV-2 koji uzrokuje COVID-19, ljuti se na brojne znanstvenike pa i kolege, koji jedan dana govore jedno, a drugi dan drugo.

On ističe da ne postoje dokazi da je virus oslabio te da redovito doživljava mutacije,i dvoji o tomu hoće li SARS-CoV-2 uopće podleći zakonima sezonalnosti. Virus, prema Parčini, može potpuno nestati iz populacije istisnut nekim drugim pandemijskim visrusom.

Pojavom španjolske gripe 1918. godine, H1N1 je bio jedini tip influenca virusa koji je cirkzlirao u populaciji sve do 1957.godine, a tada je nestao pojavom virusa azijske gripe H2N2 koji je kružio do 1968.godine, a onda je istisnut virusom gripe H3N2 koji se u našoj populaciji zadržao do danas.

Hrvatski stručnjak napominje da svi moraju nositi maske, a na samo bolesni, posebno u zatvorenim prostorima, a porast broja obiljelih dovodi u svezu s naglog i prijevremenog popuštanja epidemioloških mjera. Smatra da je trebalo zabraniti sva veća okupljanja na kojima je praktično nemoguće zadržati distancu.  Parčina smatra da će se na jesen pojaviti sve više simptomatskih infekcija sličnih COVID-19, pa do tada treba izgraditi testne kapacitete i prilagoditi dijagnostičke algoritme, paziti na rano otkrivanje novih žarišta i providiti epidemiološke mjere.

Inače, Međunarodna grupa od 239 znanstvenika pozvala je Svjetsku zdravstvenu organizaciju (WHO) i druge badležne da priznaju da se koronavirus može širiti u zraku znatno dulje od dva metra i da u skladu s tim promijene smjernice za perevenciju. Smatraju  da virusi pa i koronavirusi mogu putovati kroz zrak desecima metara.

U zemljama Jugoistočne Europe virus se ne prestaje širiti, a posebno je teško stanje u Bosni i Hercegovini i u Srbiji. Prošle noći nakon što je šef države Vučić najavio ponovno uvođenje policijskog sata došlo je sukoba između policije i stotina prosvjednika, ispred skupštine u Beogradu.

Hrvatski stožer prati stanje u okruženju i poduzimat će potrebite mjere.

Daljnji razvoj događaja uvelike će ovisiti i o nama samima.

REPRESIJA

Ne nosite masku, na licu mjesta policija će izdavati kazne: ‘One neće biti male!‘

Kako doznajemo, radi se na tome da nacrt izmjene zakona bude spreman za sljedeću sjednicu Vlade

Objavljeno prije

Nošenje maske za lice kao protuepidemijska mjera više neće biti prepušteno savjesti i dobroj volji građana. Iako je maska na početku bila tek preporuka, a poslije već neko vrijeme i obveza, pojedincima koji se nisu pridržavali odluka Nacionalnog stožera civilne zaštite zapravo se moglo samo dati usmeno upozorenje jer sankcija nema.

U sklopu paketa restriktivnijih mjera premijer Plenković najavio je uvođenje kazni za takve prekršitelje, ali da bi se mogle odrediti kazne, a potom i naplaćivati, nužno je izmijeniti Zakon o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, piše Jutarnji.hr.

Kako bi se što prije stvorio zakonski okvir, već u petak sastalo se povjerenstvo koje bi do ponedjeljka trebalo napraviti nacrt. Kako doznajemo, radi se na tome da dokument bude spreman za sljedeću sjednicu Vlade, u četvrtak, a nakon toga po hitnom postupku ide na izglasavanje u Sabor.

Sugestije policije

Što se tiče same visine kazne, od sudionika povjerenstva doznajemo da nije određena, ali trebala bi biti u skladu sa srodnim europskim zemljama.

– U cilju nam je da prikupimo sve relevantne podatke drugih zemalja te na osnovi toga odlučimo. Novčana kazna trebala bi biti u skladu s našim standardom, no, ipak, sigurno neće biti mala jer onda ne bi imalo smisla i ne bi se postigao cilj, a to je prvenstveno smanjenje broja oboljelih, uz jednu od najvažnijih mjera, a to je pravilno nošenje maske, kaže jedan član povjerenstva.

Također doznajemo da slušaju i sugestije policije koja je uključena u povjerenstvo jer imaju najviše iskustva s prekršajnim kaznama. Plan je i mandatno kažnjavanje, odnosno slično kao s prometnim prekršajima. To znači da se kazna izdaje na licu mjesta, a prekršitelj ima pravo platiti odmah pola cijene ili kasnije punu kaznu.

Što se tiče samog povjerenstva, riječ je o desetak osoba koje dolaze iz Ministarstva zdravstva, koji su i nositelji ovog zakona, HZJZ-a, policije, Stožera civilne zaštite i Inspektorata. Uglavnom je riječ o pravnoj struci, ali uključena je i zdravstvena struka, epidemiolog.

– Budući da je riječ o hitnom postupku, zadali smo si dva-tri dana da dovršimo dokument i da se napravi nacrt. Očekujemo da će u ponedjeljak dokument biti spreman – rekao nam je član povjerenstva o izmjeni zakona.

Postojeći zakon predviđa novčane kazne za fizičke osobe u nekoliko slučajeva. One iznose od osam do 15 tisuća kuna, i to ako se osoba ne pridržava sigurnosne mjere, odnosno izolacije ili samoizolacije u vlastitom domu ili nekom drugom odgovarajućem prostoru, ili ako se osoba ne pridržava sigurnosne mjere karantene. Fizička osoba može biti kažnjena i ako ne prijavi zaraznu bolest.

Dakle, ako je netko pozitivan na covid-19 i to ne prijavi, dobit će kaznu. U ovaj zakon ugrađena je i kazna od dvije tisuće kuna za roditelje koji ne cijepe djecu protiv zaraznih bolesti, stoga preostaje vidjeti hoće li biti novih izmjena kada dođe cjepivo protiv novog koronavirusa.

Manjina stvara problem

Da su kazne u pripremi, potvrdio je i ministar unutarnjih poslova te šef Nacionalnog stožera Davor Božinović. – Što se tiče izmjene zakona, danas je sastanak radne skupine za izmjenu Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti s jednom temom, a to je kažnjavanje. Htjeli smo to izbjeći, velik dio građana je to prihvatio, ali zbog manjine koja stvara problem vjerojatno ćemo uskoro promijeniti taj dio zakona.

O kaznama se raspravlja, sigurno će to biti malo strože kazne koje bi, po mom sudu, trebale biti mandatne, tj. da se izriču na licu mjesta. Sankcija će biti, ali sad ne mogu biti konkretan pa da me onda radna skupina sutra demantira. O izmjeni zakona odluku donosi Hrvatski sabor – izjavio je Božinović.

Dodao je kako Stožer već devet mjeseci nastoji javnosti objasniti da prihvate najjednostavnije mjere. Sličnog je stava bio i sam premijer koji je rekao kako su izbjegavali kazne, ali se mora napraviti nešto zbog odgovornih, pri čemu je spomenuo liječnike koji riskiraju svoje zdravlje i život za druge.

Kazne za kršenje mjera u Europi od 250 do 1000 eura

Kad je Europu zahvatio prvi val covida-19, većina je poštovala lockdown i restrikcije, uglavnom zbog straha od nepoznatog virusa. Sada dok je drugi val preplavio Stari kontinent, građanska poslušnost je oslabjela. Zbog toga vlade oštrije reagiraju.

Belgija je rekla da više neće izdavati upozorenja, već će odmah početi kažnjavati s 250 eura. Italija je povisila kazne za nenošenje maski na javnim prostorima s 400 na 1000 eura. U Francuskoj je početna kazna 135 eura, a oni koji opetovano krše ovu mjeru platit će i do 3750 eura.  (I. Badanjak)

Iznos kazni po državama

Velika Britanija
850 kuna, udvostručuje se ako se ponovi prekršaj sve do 27.000 kuna. Između lipnja i rujna izrečeno je 89 novčanih kazni

Italija
od 3000 do   7500 kuna

Bosna i Hercegovina
385 kuna, u Sarajevu 2000 kuna

Mađarska
160 kuna u Budimpešti

Austrija
375 kuna

Francuska
1000 kuna

Srbija
320 kuna

Njemačka
375 kuna

Češka
do 2800 kuna

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Reklama14 300×250
Svadbeni salon Dalmata 300×250

Najčitanije