Ostanimo u kontaktu

HOĆE LI BITI DRUGOG VALA?

Virus nije oslabio, zaraženih sve više

Objavljeno prije

Nitko pouzdano ne može odgovoriti je li pri kraju prvi val korona virusa, počinje li drugi val, je li virus mutirao, treba li uvesti drastičnije mjere zaštite odjednom ili parcijalno, a poznato je da lijeka za bolest COVID-19 još uvijek nema.

Epidemilozi i drugi zdravstveni djelatnici među kojima su i brojni znanstvenici savjetuju nošenje zaštitnih maski i rukavica, držanje razmaka, izbjegavanje boravka u zatvorenom prostoru, konatke dulje od 15 minuta i niz drugih mjera, a o novim koracima razgovara se na svim razinama.

U Hrvatskoj je sa simtpomima virusa sve više osoba a mnogi su su se zarazili boravkom u noćnim klubovima,na svadbama, obiteljskim druženjima, i na druge načine.

Ministar zdravstva Vili Beroš ističe da za sada neće biti zabrane vjenčanja, iako su sve opcije otvorene, a prema riječima Krunoslava Capaka i ona o zatvaranju granice sa Srbijom i Bosnom Hercegovinom.

Slovenski infektolog dr.sc. Andrej Trampuž koji radi u Berlinu u bolnici  „Charite“ izjavio je da u Njemačkoj nisu dozvoljena nikakva druženja u zatvorenom prostoru bez zaštitinih maski, odgađaju se vjenčanja, a za nenošenje maski u zatvorenom prostoru naplaćuju se visoke kazne, između 300 i 400 eura za one koji maske ne nose.

Taj stručnjak tvrdi da virus nije oslabio te da je i dalje među nama, jer primjerice,u Njemačkoj jedan do dva posto od svih zaraženih umire od bolesti COVID-19.

Dr.sc. Marijo Parčina, hrvatski klinički mikrobiolog i epidemiolog, voditelj mikrobiološke dijagnostike Sveučilišne bolnice u Bonnu i koji se bavi novim koronavirusom SARC-CoV-2 koji uzrokuje COVID-19, ljuti se na brojne znanstvenike pa i kolege, koji jedan dana govore jedno, a drugi dan drugo.

On ističe da ne postoje dokazi da je virus oslabio te da redovito doživljava mutacije,i dvoji o tomu hoće li SARS-CoV-2 uopće podleći zakonima sezonalnosti. Virus, prema Parčini, može potpuno nestati iz populacije istisnut nekim drugim pandemijskim visrusom.

Pojavom španjolske gripe 1918. godine, H1N1 je bio jedini tip influenca virusa koji je cirkzlirao u populaciji sve do 1957.godine, a tada je nestao pojavom virusa azijske gripe H2N2 koji je kružio do 1968.godine, a onda je istisnut virusom gripe H3N2 koji se u našoj populaciji zadržao do danas.

Hrvatski stručnjak napominje da svi moraju nositi maske, a na samo bolesni, posebno u zatvorenim prostorima, a porast broja obiljelih dovodi u svezu s naglog i prijevremenog popuštanja epidemioloških mjera. Smatra da je trebalo zabraniti sva veća okupljanja na kojima je praktično nemoguće zadržati distancu.  Parčina smatra da će se na jesen pojaviti sve više simptomatskih infekcija sličnih COVID-19, pa do tada treba izgraditi testne kapacitete i prilagoditi dijagnostičke algoritme, paziti na rano otkrivanje novih žarišta i providiti epidemiološke mjere.

Inače, Međunarodna grupa od 239 znanstvenika pozvala je Svjetsku zdravstvenu organizaciju (WHO) i druge badležne da priznaju da se koronavirus može širiti u zraku znatno dulje od dva metra i da u skladu s tim promijene smjernice za perevenciju. Smatraju  da virusi pa i koronavirusi mogu putovati kroz zrak desecima metara.

U zemljama Jugoistočne Europe virus se ne prestaje širiti, a posebno je teško stanje u Bosni i Hercegovini i u Srbiji. Prošle noći nakon što je šef države Vučić najavio ponovno uvođenje policijskog sata došlo je sukoba između policije i stotina prosvjednika, ispred skupštine u Beogradu.

Hrvatski stožer prati stanje u okruženju i poduzimat će potrebite mjere.

Daljnji razvoj događaja uvelike će ovisiti i o nama samima.

OBAVIJEST IZ HEP-a

Jadranska ulica u utorak ujutro nakratko bez el. energije

Objavljeno prije

Obavještavaju se potrošači električne energije da zbog rekonstrukcije na mreži u GTS 10(20)/0,4 kV Metković 48, u utorak ujutro od 8 do 9 sati bez električne energije bit će potrošači u Jadranskoj ulici

NAPOMENA: U slučaju prijevremenog završetka radova, napon će biti pušten ranije.

Nastavi čitati
NEXTBIKE 300x250px
Pekarstvo Metkovka – Reklama10 300×250

Najčitanije