Ostanimo u kontaktu
Dalmata Jura shop LPG Narona
GAZ Benz 1200x400px

PLOČE

Uz 27. obljetnicu HRM-a svečano otvorena Vojarna ‘116. brigade HV’

Objavljeno prije

x-3

Župan Nikola Dobroslavić danas je u Pločama nazočio obilježavanju 27. obljetnice Hrvatske ratne mornarice, a u sklopu svečanosti otvorena je vojarna 116. brigade HV i postrojavanje Satnije mornaričko-desantnog pješaštva, koja će biti smještena u vojarni.

Otvaranje vojarne održano je prije središnje svečanosti u Pločama, a nazočili su mu predsjednica Republike Hrvatske i vrhovna zapovjednica OS RH Kolinda Grabar-Kitarović, potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane, a ujedno i izaslanik predsjednika Vlade RH Damir Krstičević, načelnik Glavnog stožera OS RH general zbora Mirko Šundov, zapovjednik Hrvatske ratne mornarice komodor Ivo Raffanelli, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, saborski zastupnik Branko Bačić, ministar zdravstva Milan Kujundžić, gradonačelnik grada Ploča Mišo Krstičević te načelnici i gradonačelnici s područja Neretve, brojni predstavnici MORH-a i OS RH, kao i bivši pripadnici 116. brigade.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Ploču s natpisom novoimenovane vojarne su otkrili prvi zapovjednik 116. brigade HV brigadni general u miru Nedjeljko Obradović i njegovi nasljednici brigadni general Ivan Beneta te brigadir Joško Dragović, a potom je vojarnu blagoslovio blagoslovio vojni ordinarij mons. Jure Bogdan.

Prilikom svog obraćanja župan Nikola Dobroslavić je istaknuo kako je danas veliki dan za Dubrovačko-neretvansku županiju. – Čestitam Vladi Republike Hrvatske i Ministarstvu obrane Republike Hrvatske na odluci da se vojska vrati u Ploče. Čestitam također na odluci da se vojarna nazove po legendarnoj 116. brigadi na koju smo veoma ponosni, kao što smo ponosni na sve druge ratne postrojbe u ovoj Županiji. Danas se prisjećamo i akcije ‘Zelena tabla-Mala bara’, na koju smo također izuzetno ponosni, a koja je donijela Hrvatskoj vojsci golemu količinu naoružanja, toliko potrebnog u onom času kad smo bili žrtve agresije – istaknuo je župan.

Dodao je i kako je vraćanje vojske u Ploče i otvaranje ove vojarne samo jedan korak u novom opredijeljenju Vlade i Ministarstva obrane da vrate dostojanstvo hrvatskom vojniku i hrvatskoj vojsci, a čemu je dokaz i razmještaj vojske po Hrvatskoj, bolje opremanje oružanih snaga i nabavka novih borbenih zrakoplova F-16. – Vojnici, dočasnici, časnici dobrodošli u Dubrovačko-neretvansku županiju, ovdje će bit vaš ugodan dom – zaključio je župan.

Ministar obrane RH i potpredsjednik Vlade RH Damir Krstičević naglasio je kako imenovanjem vojarne po legendarnoj 116. brigadi Hrvatske vojske odajemo počast i zahvalnost svim pripadnicima te brigade koji su dali ogroman doprinos u obrani naše Domovine, a Satnija mornaričko-desantnog pješaštva i vojarna 116. brigade Hrvatske vojske izvor su novih sposobnosti Hrvatske ratne mornarice. – Svečanim činom dodjele beretki u vojarni 116. brigade Hrvatske vojske postali ste dio obitelji Hrvatske ratne mornarice i nasljednici slavne hrvatske pomorske tradicije, tradicije očuvane i u najtežim danima Domovinskog rata – kazao je ministar Krstičević.

U svom obraćanju Predsjednica RH i vrhovna zapovjednica OS RH Kolinda Grabar-Kitarović  je naglasila kako je važan povratak Hrvatske vojske u Ploče, značajnu luku čija će važnost u budućnosti biti sve veća.

– Činom povratka Hrvatske vojske na ovo područje ispravljena je pogrešna odluka o njezinom preseljenju jer su Ploče za Hrvatsku ratnu mornaricu gravitacijsko središte. Također, ovime će i Grad Ploče prosperirati u gospodarskom, ekonomskom i demografskom smislu – istaknula je Predsjednica.

Prilikom svečanosti održana je i metodsko-pokazna vježba, a uzvanici supotom obišli smještajne objekte u kojima će boraviti novoustrojena postrojba.

U Gradskoj luci u Pločama je održana središnja svečanost obilježavanja 27. obljetnice Hrvatske ratne mornarice, a nakon pregleda svečanog postroja u svojim obraćanjima čestitke pripadnicima HRM-a su uputili Predsjednica RH i vrhovna zapovjednica OS RH Kolinda Grabar-Kitarović, ministar obrane Damir Krstičević, načelnik GS OS RH general Mirko Šundov i zapovjednik HRM-a komodor Ivo Raffanelli.

Na svečanosti su ujedno uručene i odluke o promaknućima, pohvalama i nagradama te pehar pobjedniku regate kutera, pomorskoj bazi Split, a za građane su na Putničkoj obali gdje su bili na vezu svoja vrata otvorili brodovi HRM-a. Time je završeno dvodnevno obilježavanje ove značajne obljetnice, koje je započelo još jučer budnicom Orkestra HRM-a ulicama grada Ploča, odavanjem počasti svim poginulim pripadnicima HRM-a i Svetom misom zadušnicom koju je predvodio vojni ordinarij mons. Jure Bogdan te koncertom Mi smo hrvatski mornari u izvođenju klape Sveti Juraj, Orkestra HRM-a i Mješovitog pjevačkog zbora HRM-a.

ZA OSOBNE POTREBE

17-godišnji mladić uzgajao indijsku konoplju

Objavljeno prije

Policijski službenici Policijske postaje Ploče su jučer, 13. srpnja, u poslijepodnevnim satima, držeći prismotru na brdu iznad mjesta Peračko Blato u Pločama, u zalijevanju manjeg nasada indijske konoplje zatekli 17-godišnjeg mladića.

Biljke su, svaka za sebe, bile posađene u kantama sa zemljom koje su se nalazile na djelomično kultiviranom zemljištu.

Kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno da je maloljetnik indijsku konoplju uzgajao za osobne potrebe, ali i za dalju prodaju zbog čega je kazneno prijavljen za kazneno djelo neovlaštene proizvodnje i promet drogama.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Policijska uprava dubrovačko-neretvanska

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Jastučići s čokoladom 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije