Ostanimo u kontaktu

ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA

Usvojen rebalans proračuna: Županija kupuje radne bilježnice za osnovnoškolce, bolnici novi dijagnostički uređaji

Objavljeno prije

Na Županijskoj skupštini održanoj u ponedjeljak u Dubrovniku usvojen je rebalans proračuna Dubrovačko-neretvanske županije pa umjesto dosadašnjih 698,9 milijuna kuna on sada iznosi 757 milijuna kuna. Povećanje iznosi  58,1 milijuna kuna od čega je 20,3 milijuna kuna iz izvornog proračuna, a 37,8 su proračunski korisnici koji su evidencijski uključeni u županijski proračun.

Pročelnica UO za financije Dragica Stanić istaknula je uvodno kako je povećanje izvornog proračuna prvenstveno povećanje prihoda od županijskih poreza 2,2 milijuna kuna, potom sredstva iz EU fondova 2,1 milijun kuna, sredstva iz državnog proračun 4,2 milijuna od čega su 3,9 milijuna kuna sredstva Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU za projekte koji se financiraju iz fondova EU. Također,  prenesen je i višak iz prošle godine od 10 milijuna kuna.

Županija kupuje radne bilježnice za osnovne škole

Župan Dobroslavić je istaknuo kako se ovim rebalansom otvaraju mogućnosti za nove projekte i inicijative.

”U Županijskom proračunu u sklopu ovog rebalansa predviđena je kupnja radnih bilježnica za sve učenike osnovih škole kojima je osnivač Dubrovačko-neretvanska županija. To je iznos od 2.4 milijuna kuna. Vlada je prihvatila doniranje udžbenika, a mi ćemo ostalo tako da roditelji nemaju troškove na tom području. Osim toga ovim rebalansom osigurat će se i kupnja dva suvremena dijagnostička uređaja za Opću bolnicu Dubrovnik. Riječ je o ultrazvučnom radiološkom uređaju i digitalnom radiološkom uređaju ukupne vrijednosti 2,5 milijuna kuna”, rekao je župan Dobroslavić.

”Nastavljamo naše korištenje EU sredstava, ali moramo imati osigurana sredstva za predfinanciranje i sufinanciranje i tu stavku povećavamo na 9,5 milijuna kuna. Imat ćemo velike zahtjeve za Centar za gospodarenje otpadom Lučino razdolje, a tu je i projekt prekogranične suradnje Interreg s Italijom vrijedan 36 milijuna kuna”, rekao je župan te istaknuo kako u proračunu ostaju stavke koje su bile prvotno predviđene.

”Nabrojat ću samo neke,  tu je učenički dom na Korčuli sa 1,5 milijuna kuna, brana za sanaciju onečišćenja na moru 0.9 milijuna kuna, umirovljenički standard 2 milijuna kuna, produženi boravak u školama 0.7  milijuna kuna, stipendiranje 0.8 milijuna kuna itd.”, kazao je župan te zaključio kako je rebalans napravljen promišljeno i odgovorno.

Novi uređaji za bolnicu

Na sjednici je prihvaćen i Prijedlog Strategije osobe sa invaliditetom, prihvaćene su izmjene i dopune financijskog plana ŽUC-a, te Odluka o raspodjeli iskazane dobiti Zdravstvene ustanove Ljekarna Dubrovnik. Naime, Zdravstvena ustanova Ljekarna Dubrovnik iskazala je višak sredstava od 3,1 milijuna kuna od čega će dva milijuna kuna prebaciti osnivaču – Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Preostalih pola milijuna kuna potrebnih za uređaje osigurala je Županija u svom proračunu.

Predsjednica Županijske skupštine Vilma Kosović pohvalila je ovu odluku.

”Nabava ovakvih uređaja je potvrda da svi naši sugrađani i gosti da imaju zdravstvenu skrb kao i svugdje u Europi. Osim kvalitetnog kadra neophodno je imati ovakve dijagnostičke uređaje za postizanje adekvatne dijagnoze. Ono što je sada neophodno je rješavanje pitanja liječničkog kadra. Potrebno je hitno iznaći zemljište za izgradnju stanova liječnicima kako bi se podigla razina zdravstvene zaštite odnosno zadržao liječnički kadar”, rekla je Kosović.

Koncesije

Na sjednici je dodijeljeno i nekoliko koncesija za obavljanje djelatnosti akvakulture u Malostonskom zaljevu, a prihvaćeni su i prijedlozi Odluka o namjeri davanja koncesije na pomorskom dobru za gospodarsko korištenje dijela pomorskog dobra ”Velika plaža” – istok, i ”Velika plaža” – zapad u naselju Saplunara na otoku Mljetu.

Na Skupštini su imenovani i članovi Stručnog povjerenstva za koncesije na pomorskom dobru.

Za predsjednicu je imenovana Nikolina Kraljević, članovi su Nikola Beusan, Marina Oreb, Ante Pejić, Stane Đivanović, Darko Knežević te Blaž Pezo. Tajnik je Ivo Klaić.

Inače, na Skupštini je u vijećničke klupe umjesto Gordane Mustapić prisegnula zastupnica Made Mrčela.

Vila Rašica

U sklopu rasprave o pravu prvokupa Vile Rašice, odlučeno je da će se prekinuti sjednica bez usvajanja zaključka kako se ne bi konzumirao rok od 60 dana u kojem se potrebno očitovati za ovaj zahtjev privatnih vlasnika, a sve dok okolnosti eventualne kupnje ove nekretnine (sva stručna mišljenja, mišljenje DORH-a, ostala dokumentacija, izvadci itd.) ne budu potpuno jasne. Rasprava će se nastaviti na sljedećoj sjednici Županijske skupštine.

NA SAJMU I IZLAGAČI IZ DOLINE NERETVE

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković otvorio najveći međunarodni poljoprivredni sajam Zeleni tjedan u Berlinu

Objavljeno prije

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković otvorio je Zeleni tjedan u Berlinu, vodeću desetodnevnu međunarodnu poljoprivrednu manifestaciju, a kojoj je ovogodišnja zemlja partner upravo Hrvatska. Na svečanoj ceremoniji otvaranja više od 3000 gostiju iz cijeloga svijeta obratio se predsjednik Vlade RH Plenković, a sajam je i službeno započeo sutradan, 17. siječnja 2020., obilaskom hrvatske hale od strane njemačke i hrvatske delegacije na čelu s predsjednikom Vlade Plenkovićem i ministricom poljoprivrede Marijom Vučković.

U berlinskom City Cube-u otvaranju 85. Zelenog tjedna nazočili su brojni visoki dužnosnici iz Hrvatske i svijeta, a Hrvatsku su predstavljali hrvatski tenor svjetskog glasa Đani Stipaničev te istaknuta kazališna glumica i pjevačica Renata Sabljak te mlada plesno – pjevačka skupina „Folklorelektro“. Tom prilikom predsjednik Vlade RH Andrej Plenković je istaknuo: „Hrvatska se pozicionira kao važan partner i sugovornik u svim važnim temama na razini Europske unije, a osobito nam je drago da je to slučaj i u poljoprivredi. Kao što znate, nakon samo sedam godina u članstvu Europske unije Hrvatska ima zadaću, čast i odgovornost predsjedati Vijećem Europske unije. Isto se osjećamo i kao zemlja partner Zelenog tjedna – tu smo gdje trebamo biti i dijelimo zajedničke vrijednosti i ciljeve.“

Sutradan u hrvatskoj hali partnerstvo dviju zemalja u organizaciji ove poljoprivredne manifestacije i početak sajma su simbolično obilježeni predajom osamdesetogodišnje masline gradu Berlinu u ime Hrvatske – zemlje partner, uz nazočnost njemačke ministrice poljoprivrede Julije Klöckner.  Maslinu je osobno uručio predsjednik Vlade RH Andrej Plenković te obišao hrvatske izlagače u pratnji organizatora hrvatskog sudjelovanja na Zelenom tjednu, ministrice poljoprivrede Marije Vučković i predsjednika Hrvatske gospodarske komore Luke Burilovića.

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je tom prilikom naglasila: „Ovo je jedva od najvećih svjetskih poljoprivrednih pozornica gdje ćemo pred svjetlom reflektora više od 60 zemalja svijeta predstaviti ono što Hrvatska ima, bogatu tradiciju proizvodnje i pripreme različitih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda koji se odlikuju posebnom kvalitetom i tradicionalnim načinom proizvodnje.  Iako najmlađa država članica Europske unije, Hrvatska ima 24 poljoprivredna i prehrambena proizvoda čiji naziv je zaštićen oznakom izvornosti ili zemljopisnog podrijetla na razini Europske unije.“

Hrvatsku će u hali 10.2 zemlje partner tijekom cijelog trajanja sajma predstavljati pedesetak izlagača, velikih i malih poljoprivredno-prehrambenih tvrtki i obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava. Posjetitelji sajma imat će jedinstvenu priliku uživati u prepoznatljivim hrvatskim tradicionalnim jelima pripremanima od hrvatskih namirnica koje će za njih pripremati hrvatski kuhari u nacionalnom hrvatskom restoranu na berlinskoj adresi.

”Trenutno izvozimo poljoprivrednih proizvoda u vrijednosti od 2 milijarde eura, a možemo i trebamo puno više. Zeleni tjedan je odlična platforma za povećanje te brojke. Ovdje će prodefilirati više od pola milijuna ljudi iz cijelog svijeta i svima njima želimo pokazati da naše turističke ljepote prati i kvalitetna gastronomija i da naša poljoprivreda ima dugu tradiciju ali i veliki potencijal.”, naglasio je Luka Burilović, predsjednik Hrvatske gospodarske komore.

Na sajmu i izlagači iz doline Neretve

Na Zelenom tjednu u Berlinu sudjeluju i izlagači iz doline Neretve, točnije OPG Klaudia Krstičević sa svojim proizvodima od citrusa.

OPG Klaudia Krstičević

Zeleni tjedan

Osnovan 1926. godine, Zeleni tjedan je vodeći međunarodni sajam poljoprivrede, hortikulture i prehrambene industrije koji okuplja proizvođače, stručnjake i posjetitelje iz svih krajeva svijeta. Jubilarni 85. Zeleni tjedan održava se od 17. do 26. siječnja 2020. godine u Berlinu. O važnosti ovog sajma za europsku i svjetsku poljoprivredu te odnose među zemljama najbolje govore zaista impresivne brojke – 61 država sudionica, 1 800 domaćih i stranih izlagača, 100 000 proizvoda iz cijelog svijeta, 400 000 posjetitelja i 118 200 m2 izložbenog prostora.

Hrvatsku na sajmu Zeleni tjedan u Berlinu predstavljaju: Podravka, Atlantic grupa, Badel, Sardina, Dukat, Cromaris, Kraš, Dalmacijavino, Fortenova grupa, Pivac, Gavrilović, Žito, Vindija, Koestlin, Kutjevo, Ravlić, Ferbežar, Đanić obrt, Kuća meda Županja, OPG Kalić Zvonimir, PP Orahovica, Udruga Graševina Croatica OPG Vučković, Udruga proizvođača Paškog sira, Klaster hrvatskog pršuta, Blato d.d. OPG Klaudia Krstičević, Dalmatia VINA CROATIA vina mosaica, Stella Croatica, TerraMarascae, Mišlov, Zigante tartufi, Vinistra, S.I.C. prerada i trgovina ribom, Kampanjola, p.z. Vrbnik, Udruga prozvođača bučinog ulja Hrvtaske, Tvrtka Grbić, Promes Cvanciger, Obrt Ma Cherie, Naše klasje, OPG Šaričević Ilija, Jabuka HR, San Antonio, HAIMMU, DR. Andrija Štampar, Hrvatske šume.

Sve informacije o Zelenom tjednu pronađite na poveznicama https://zelenitjedan2020.hr/about/  i https://www.gruenewoche.de/en/.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Reklama10 300×250

Najčitanije