Ostanimo u kontaktu

ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA

Usvojen rebalans proračuna: Županija kupuje radne bilježnice za osnovnoškolce, bolnici novi dijagnostički uređaji

Objavljeno prije

Na Županijskoj skupštini održanoj u ponedjeljak u Dubrovniku usvojen je rebalans proračuna Dubrovačko-neretvanske županije pa umjesto dosadašnjih 698,9 milijuna kuna on sada iznosi 757 milijuna kuna. Povećanje iznosi  58,1 milijuna kuna od čega je 20,3 milijuna kuna iz izvornog proračuna, a 37,8 su proračunski korisnici koji su evidencijski uključeni u županijski proračun.

Pročelnica UO za financije Dragica Stanić istaknula je uvodno kako je povećanje izvornog proračuna prvenstveno povećanje prihoda od županijskih poreza 2,2 milijuna kuna, potom sredstva iz EU fondova 2,1 milijun kuna, sredstva iz državnog proračun 4,2 milijuna od čega su 3,9 milijuna kuna sredstva Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU za projekte koji se financiraju iz fondova EU. Također,  prenesen je i višak iz prošle godine od 10 milijuna kuna.

Županija kupuje radne bilježnice za osnovne škole

Župan Dobroslavić je istaknuo kako se ovim rebalansom otvaraju mogućnosti za nove projekte i inicijative.

”U Županijskom proračunu u sklopu ovog rebalansa predviđena je kupnja radnih bilježnica za sve učenike osnovih škole kojima je osnivač Dubrovačko-neretvanska županija. To je iznos od 2.4 milijuna kuna. Vlada je prihvatila doniranje udžbenika, a mi ćemo ostalo tako da roditelji nemaju troškove na tom području. Osim toga ovim rebalansom osigurat će se i kupnja dva suvremena dijagnostička uređaja za Opću bolnicu Dubrovnik. Riječ je o ultrazvučnom radiološkom uređaju i digitalnom radiološkom uređaju ukupne vrijednosti 2,5 milijuna kuna”, rekao je župan Dobroslavić.

”Nastavljamo naše korištenje EU sredstava, ali moramo imati osigurana sredstva za predfinanciranje i sufinanciranje i tu stavku povećavamo na 9,5 milijuna kuna. Imat ćemo velike zahtjeve za Centar za gospodarenje otpadom Lučino razdolje, a tu je i projekt prekogranične suradnje Interreg s Italijom vrijedan 36 milijuna kuna”, rekao je župan te istaknuo kako u proračunu ostaju stavke koje su bile prvotno predviđene.

”Nabrojat ću samo neke,  tu je učenički dom na Korčuli sa 1,5 milijuna kuna, brana za sanaciju onečišćenja na moru 0.9 milijuna kuna, umirovljenički standard 2 milijuna kuna, produženi boravak u školama 0.7  milijuna kuna, stipendiranje 0.8 milijuna kuna itd.”, kazao je župan te zaključio kako je rebalans napravljen promišljeno i odgovorno.

Novi uređaji za bolnicu

Na sjednici je prihvaćen i Prijedlog Strategije osobe sa invaliditetom, prihvaćene su izmjene i dopune financijskog plana ŽUC-a, te Odluka o raspodjeli iskazane dobiti Zdravstvene ustanove Ljekarna Dubrovnik. Naime, Zdravstvena ustanova Ljekarna Dubrovnik iskazala je višak sredstava od 3,1 milijuna kuna od čega će dva milijuna kuna prebaciti osnivaču – Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Preostalih pola milijuna kuna potrebnih za uređaje osigurala je Županija u svom proračunu.

Predsjednica Županijske skupštine Vilma Kosović pohvalila je ovu odluku.

”Nabava ovakvih uređaja je potvrda da svi naši sugrađani i gosti da imaju zdravstvenu skrb kao i svugdje u Europi. Osim kvalitetnog kadra neophodno je imati ovakve dijagnostičke uređaje za postizanje adekvatne dijagnoze. Ono što je sada neophodno je rješavanje pitanja liječničkog kadra. Potrebno je hitno iznaći zemljište za izgradnju stanova liječnicima kako bi se podigla razina zdravstvene zaštite odnosno zadržao liječnički kadar”, rekla je Kosović.

Koncesije

Na sjednici je dodijeljeno i nekoliko koncesija za obavljanje djelatnosti akvakulture u Malostonskom zaljevu, a prihvaćeni su i prijedlozi Odluka o namjeri davanja koncesije na pomorskom dobru za gospodarsko korištenje dijela pomorskog dobra ”Velika plaža” – istok, i ”Velika plaža” – zapad u naselju Saplunara na otoku Mljetu.

Na Skupštini su imenovani i članovi Stručnog povjerenstva za koncesije na pomorskom dobru.

Za predsjednicu je imenovana Nikolina Kraljević, članovi su Nikola Beusan, Marina Oreb, Ante Pejić, Stane Đivanović, Darko Knežević te Blaž Pezo. Tajnik je Ivo Klaić.

Inače, na Skupštini je u vijećničke klupe umjesto Gordane Mustapić prisegnula zastupnica Made Mrčela.

Vila Rašica

U sklopu rasprave o pravu prvokupa Vile Rašice, odlučeno je da će se prekinuti sjednica bez usvajanja zaključka kako se ne bi konzumirao rok od 60 dana u kojem se potrebno očitovati za ovaj zahtjev privatnih vlasnika, a sve dok okolnosti eventualne kupnje ove nekretnine (sva stručna mišljenja, mišljenje DORH-a, ostala dokumentacija, izvadci itd.) ne budu potpuno jasne. Rasprava će se nastaviti na sljedećoj sjednici Županijske skupštine.

SVJETSKI DAN JE SVJESNOSTI O AUTIZMU

Kao primjer dobre prakse RA Jerkovac ističe svoju članicu Emu!

Objavljeno prije

U sportskoj selekciji RA Jerkovac Metković svoje mjesto zauzela je jedna prekrasna djevojčica Ema. Ema trenira pod paskom trenerice Martina Nikolić te iz mjeseca u mjesec strelovito napreduje. Na prvim treninzima Ema je vođena za ruku jer drugačije nije mogla izvršavati zadatke. Slikovitim primjerom, velikim zalaganjem trenerice te starijih suigračica, Ema danas sama pretrčava preko klupe, radi koordinacijske ljestvice i vodi loptu što je veliki uspjeh.

Moramo naglasiti da Ema ima veliku podršku svoje obitelji. Njeni roditelji koji su je učlanili prije nepunih pet mjeseci ne kriju oduševljenje:

– Presretni smo, prihvaćena je odlično, s nestrpljenjem čeka svaki trening. Vidi se pomak i u školi, a na tjelesnom je samostalno preskočila kozlić što je u školi bilo veliko otkriće, – ponosno će roditelji

Trenerica Martina ističe da su kod nas sva djeca ista, a na svoj način posebna.

– Nekome treba malo više nekome malo manje vremena. Presretni što je djevojčica poput Eme dio nas, prihvaćena je odlično. Iz dana u dan sve je bolja a pohvale idu i njenoj obitelji koji ju podupiru i vesele se njezinom napretku. Naravno, ne smijem zaboraviti ni ostalu djecu koja su uvijek spremna pomoći bilo Emi ili nekom drugom, – ističe trenerica Nikolić.

Djeci s autizmom je potrebna potpuna ili djelomična integracija, no mi Vas pozivamo, kao društvo i kao ljudska bića, da se i mi djelomično integriramo u njihov svijet. A za to su vam potrebni samo otvoren um i otvoreno srce. #WorldAutismAwarenessDay

RA Jerkovac Metković

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Reklama1 300×250
Grey&Pardino Pub Kviz 300px

Najčitanije