Ostanimo u kontaktu

UČENICIMA SVE TEŽE, A I NASTAVNICIMA

Jesu li zbog korona virusa dvije školske godine posve upropaštene

Objavljeno prije

Korona je zaprijetila svijetu prošle godine. Tako i Hrvatskoj. Milijuni oboljelih, stotine tisuća umrlih. Bolnice u kolapsu, cjepiva nema dovoljno, treći val je u tijeku. Epidemiološke mjere se čas popuštaju, a potom donose odluke o novima.

Umiru članovi obitelji, prijatelji, kumovi, poznanici…

Nastavu u učionicama počesto zamjenjuje nastava na daljinu, odnosno Model-C.

Virus učenicima osnovnih i srednjih škola nije dopustio pohađanje nastave u učionicama, a nastava na daljinu bila je jedino moguće rješenje.

Međutim, učenici su ostali ne samo bez nastave u učionicama već i bez brojnih nastavnih i izvannastavnih aktivnosti, i bez druženja s vršnjacima u slobodno vrijeme. Kako je njima ali i roditeljima, znamo svi, a oni najviše.

Izostale su učeničke ekskurzije i izleti i brojna natjecanja učenika koji su ostali određenih oblika socijalizacije, kontakata i lijepih uspomena.

Korona virus nanio je golemu štetu učiteljima i nastavnicima koji se moraju snalaziti u zadanim okolnostima o kojoj ranije nisu puno znali, kao ni svi ostali.

Opterećeni su preko svake mjere i oni i ravnatelji škola kojima nije lako uspostaviti nove procese nastave u odnosu na nove okolnosti.

Najteža je spoznaja da su tijekom već dvije školske godine učenici ostali bez mogućnosti usvajanja svih programskih sadržaja, pa i bez potrebnog broja nastavnih sati.

Stoga poznati stručnjaci savjetuju nastavnicima da odustanu od tradicionalne organizacije nastavnog sata te da uvodni dio sata traje 30 minuta, a preostalih 15 minuta za obradu novog gradiva, što znači da se u prvih 30 minuta sata radi ponavljanje gradiva što je i prilika da se nadoknadi izgubljeni dio sadržaja.

”Rudarski” posao nastavnika postaje sve teži, pa i zbog približavanja kraja školske godine, a bit će još teži ukoliko ne prestane širenje opake bolesti koja uništava i stanovništvo i gospodarstvo na svim meridijanima i paralelama.

STOŽER CIVILNE ZAŠTITE DNŽ

U posljednja 24 sata zabilježeno je 14 novih slučaja zaraze koronavirusom, 7 osoba iz Metkovića

Objavljeno prije

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u posljednja 24 sata zabilježeno je 14 novih slučaja zaraze koronavirusom (četiri utvrđena brzim antigenskim testom). Riječ je o sedam osoba iz Metkovića, tri iz Dubrovnika, dvije iz Župe dubrovačke te jednoj iz Blata i Slivnog.

Ukupno je zaraženo devet osoba muškog spola i pet osoba ženskog spola, a osam ima utvrđenu epidemiološku vezu.

Preminula je jedna ženska osoba iz Dubrovnika (rođ. 1933. g.).

Izliječeno je 37 osoba: osam iz Metkovića, sedam iz Dubrovnika i Vele Luke, tri iz Blata i Stona, dvije iz Orebića te jedna iz Dubrovačkog primorja, Konavala, Opuzena, Ploča. Slivnog, Smokvice i Župe dubrovačke.

U posljednja 24 sata obrađeno je 360 uzoraka, a od početka pandemije analizirano je ukupno 69 942 uzorka.

U OB Dubrovnik hospitalizirano je 26 osoba pozitivnih na koronavirus. Tri pacijenta zahtijevaju intenzivnu skrb i svi su na invazivnoj ventilaciji.

U samoizolaciji su 374 osobe, a u posljednja 24 sata nije zabilježeno kršenje mjere samoizolacije. Od početka pandemije zabilježeno je ukupno 714 kršenja mjere samoizolacije.
Stožer CZ DNŽ i dalje apelira na građane da se drže svih propisanih mjera od strane Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Stožera civilne zaštite RH.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Akcija Sl7 Banner 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije