Ostanimo u kontaktu
Dalmata Jura shop LPG Narona
GAZ Benz 1200x400px

NE TREBAMO SE BOJATI ZA BUDUĆNOST

Učenici u Metkoviću mogu biti primjer mnogima

Objavljeno prije

Dan kruha 2017 OŠ Stjepana Radića (43)

Osim uspjeha u svakodnvenim odgojno-obrazovnim aktivnostima u svojim osnovnim i srednjim školama, učenici iz Metkovića ističu se i u brojnim natjecanjima u znanju i vještinama na razinama grada, županije, regije i države, te u sportskim aktivnostima, primjerice, u rukometu, atletici i malom nogometu, sudjeluju u brojnim lokalnim i međunarodnim projektima i aktivno sudjeluju u projektima za očuvanje tradicijskih lokalnih, odnosno, zavičajnih vrijednosti, u zaštiti okoliša i drugim aktivnostima u zajedništvu s svojim nastavnicima i roditeljima.

Međutim, razlog ovom osvrtu je informacija iz OŠ Stjepana Radića u kojoj kažu da su učenici povodom Dana kruha na školskom igralištu od prodaje raznih proizvoda za liječenje svoje učenice Manuele uspjeli prikupiti 32 tisuće kuna, iako sam iznos nije toliko ni bitan.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Bitna je spoznaja da učenici svih škola u Metkoviću uz sve svoje aktivnosti i odrastanje posjeduju goleme količine empatijskog poriva, što znači želja i odlučnosti da uvijek pomažu potrebitima. S obzirom na humanitarne aktivnosti ne samo tijekom ove školske godine, slobodni smo naglasiti da oni spadaju u sam vrh hrvatskog odgojno-obrazovnog sustava u tim aktivnostima, u odnosu na njihov broj i na broj stanovnika u gradu Metkoviću. U humanitarnim djelima ne ističu se samo povodom Dana kruha i zahvalnosti za plodove zemlje, već to čine tijekom cijele školske godine na razne načine i, što je zanimljivo, put od ideje do realizacije traje vrlo kratko. Naši učenici  sudjeluju i u brojnim akcijama Caritasa i Crvenog križa, pomažu siromašnijim vršnjacima u nabavi udžbenika i školskog pribora, solidarno nekima pokrivaju troškove izleta ili ekskurzije, same škole omogućuju socijalno ugroženima dobivanje besplatnih obroka i tako redom.

Udruge u Gradu Metkoviću koje i same okupljaju osobe s invaliditetom i drugim teškoćama nastoje tim osobama život učiniti podnošljivijim. Puno je učinjeno na planu lakšeg kretanja osoba s invaliditetom gradskim ulicama i za lakši pristup ustanovama ili trgovačkim objektima. Te su udruge realizirale brojne potrebe za asistentima u nastavi i drugdje.

Naši učenici prikupljaju sredstva i za pomoć učenicima u nekim zemljama Afrike i Azije, primjerice, obnovili su školu za 300 učenika u indijskom gradu Kulpi gdje je djelovao otac Ante Gabrić. Sportske škole u Metkoviću oslobađaju članarine polaznike iz obitelji s više djece a isto čine i u Dječjem vrtiću.

Naši učenici i njihovi roditelji i nastavnici neumorno pomažu svojim vršnjacima i ne samo njima. Oni u tomu ne žele zastajati ni u vremenima ekonomskih kriza i recesije, slabijeg uroda voća i povrća pa ni zbog vlastitih teškoća s kojima se suočavaju. Grad koji ima takve mlade generacije ne treba strahovati za svoju budućnost.

Pero Jakić

POZIV ŽUPANIJE ULJEPŠAO IM LJETO

Župan Dobroslavić i pročelnica Marević pozdravili ukrajinsku djecu koja borave u Dubrovniku

Objavljeno prije

Župan Nikola Dobroslavić s pročelnicom Žaklinom Marević pozdravio je u utorak ukrajinske školarce koji borave u Učeničkom domu Dubrovnik kao rezultat ranijeg dogovora župana i ukrajinskog veleposlanika Vasilja Kiriliča.

Župan Dobroslavić ovom je prilikom pozdravio djecu, njih 27 i njihove pratitelje, a u ulozi neformalnog prevoditelja našao se četrnaestogodišnji Vladyslav Trehub.

Poželio im je dobrodošlicu u naš Grad i Republiku Hrvatsku te izrazio nadu da će im se svidjeti naše more, ali i brojni kulturni spomenici i sadržaj koji Dubrovnik nudi. Svoje kratko obraćanje župan je zaključio pozdravom ”Slava Ukrajini”, na što su djeca u isti glas odgovorila ”Heroyam slava” (Herojima slava)!

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

“Posjetili smo 27 učenika i tri njihove pratiteljice iz Ukrajine koje smo ugostili u Dubrovniku, a u sklopu iskazivanja solidarnosti između Hrvatske i Ukrajine. S veleposlanstvom Ukrajine, dogovorili smo primiti u našu županiju 30 osoba na 14 dana i to smo uradili. To su osnovnoškolci koji su zadovoljni boravkom ovdje, mogu vidjeti naše kulturne spomenike, drago im je okupati se u našem čistom i lijepom moru. Vjerujem da će im i ostatak boravka ovdje biti ugodan kao što želimo”, rekao je župan Dobroslavić te istaknuo kako Hrvatska ima poseban osjećaj solidarnosti prema Ukrajini i ukrajinskom narodu.

“U ovoj situaciji jedne grube agresije Rusije na Ukrajinu, posebno zbog toga što smo i sami bili žrtva velikosrpske agresije,na neki način možda i bolje od drugih osjećamo tu empatiju prema našim prijateljima iz Ukrajine, a to smo pokazali i na ovaj način”, rekao je župan.

Ravnateljica Učeničkog doma Dubrovnik, Sandra Merdžan, istaknula je kako su svi jako sretni što su imali priliku ugostiti ukrajinsku djecu ovog ljeta.

“Već su se upoznali s Dubrovnikom i našim plažama i udomaćili su se. Koliko god smo se mi potrudili njima malo uljepšati ljeto, s druge strane, moram reći i da su toliko oni nama uljepšali ljeto. Naša djeca su na praznicima, a sada opet čujemo dječji smjeh kroz hodnike, a naravno imamo i neke aktivnosti planirane za njih”, rekla je ravnateljica Merdžan.

Mladi Ukrajinci su većinom iz zapadnog dijela te zemlje, točnije Lavova i okolice, a do Dubrovnika su putovali dva dana autobusom, otkrio je mladi Vladyslav Trehub.

“Imam 14 godina i zaista mi se sviđa Hrvatska i Dubrovnik. Jako mi se sviđa more, nije hladno pa smo često na plaži”, rekao je on.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Jastučići s čokoladom 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije