Ostanimo u kontaktu
Dalmata - Jura Shop Vas časti niskim cijenama! LPG Narona
GAZ Benz 1200x400px

Gradonačelnik primio učenike

Učenici OŠ Stjepana Radića ostvarili zavidne rezultate na školskim natjecanjima

Objavljeno prije

skola_srUčenici OŠ Stjepana Radića polučili su najbolje rezultate na školskim natjecanjima, kako na županijskoj, tako i na državnoj razini, te svoju školu promovirali u najuspješniju Osnovnu školu u Županiji.

Tim povodom gradonačelnik Gabrić, danas je upriličio prijem za najuspješnije učenike i njihove mentore, te im uručio prigodne poklone.

Ovo je veliki uspjeh grada, veliki uspjeh škole, ovo je veliki uspjeh djece i njihovih roditelja zajedno sa nastavnicima i profesorima koji su ih doveli do toga. Malom nagradom smo im dali poticaj da uče, te im poručujem “bolje da u mladosti uče, nego da se u starosti muče!” – kazao je gradonačelnik Gabrić.

Sveznalica 7400xXpx

Poslušajte tonski zapis izjave:
[su_audio url=”https://metkovic-news.com/wp-content/uploads/2013/04/1504_Jambo.mp3″ width=”640″]

 

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Ponosna na postignute rezultate učenika svoje škole, svakako je bila ravnateljica Božena Nikoletić.

Kao ravnateljica OŠ Stjepana Radića zaista mogu reći da sam sretna i zadovoljna, jer je i ove godine pokazatelj na natjecanjima da su djeca zaista uspješna, da su potvrdili uspjeh od prošlih godina, ove godine još i više. Dakle, to je pokazatelj da imamo i dobru i vrijednu djecu, al’ naravno i kvalitetne i vrijedne učitelje koji s njima rade i koji ih prate, i naravno da onda i uspjeh ne izostaje. – kazala je ravnateljica Nikoletić.

Poslušajte tonski zapis izjave:
[su_audio url=”https://metkovic-news.com/wp-content/uploads/2013/04/1504_Bozena.mp3″ width=”640″]

DRUŠTVO PRIJATELJA VRGORSKE STARINE

Izašla knjiga ‘Vrgorac 1690.’, autora povjesničara iz Vrgorca Branka Radonića

‘Vrgorac 1690. – Izvještaj mletačkoga generalnog providura za Dalmaciju i Albaniju Alessandra Molina o oslobađanju Vrgorca od Osmanlija’

Objavljeno prije

Krajem studenoga izašla je knjiga „Vrgorac 1690. – Izvještaj mletačkoga generalnog providura za Dalmaciju i Albaniju Alessandra Molina o oslobađanju Vrgorca od Osmanlija“, autora povjesničara iz Vrgorca Branka Radonića. Objavljena je u Biblioteci zbirki povijesnih izvora “Matica” Društva prijatelja vrgorske starine.

Knjiga donosi studiju o povijesti Vrgorca u vrijeme Morejskog rata (1684.-1699.) vođenog između Mletačke Republike i Osmanlijskog Carstva. Potom se objavljuju prijevod, transkript i faksimil izvještaja generalnog providura za Dalmaciju i Albaniju Alessandra Molina o oslobađanju Vrgorca od Osmanlija, zajedno s četiri priloga, od kojih se jedan sastoji od vrlo detaljnog crteža Vrgorca, nastalog netom po osvojenju. Dokument je providur Molin poslao iz Sućurja na Hvaru 28. studenoga 1690. duždu u Veneciju i izvorno se čuva u tamošnjem Državnom arhivu.

Sveznalica 7400xXpx

Iz Molinovog izvještaja saznajemo kako je došlo do odluke o pokretanju napada na osmanlijski Vrgorac, kako su organizirani napad i prateća logistika, potom sam tijek napada i njegove posljedice, ne samo na lokalnoj razini, već i u okviru mletačke ratne strategije u Dalmaciji u tom trenutku Morejskog rata. Autor Branko Radonić je Molinov izvještaj obogatio s preko 50 opširnih bilješki u kojima se donose opisi oslobađanja Vrgorca iz pera drugih autora te se isti sučeljavaju s onime što govori Molin. Tu su i brojna objašnjenja povijesno-geografskih detalja spomenutih u providurovu izvještaju. U knjizi se nalazi i iscrpan popis izvora i literature, bilješke, fotografije i faksimili.

Više informacija na: vrgorskestarine.hr

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Jastučići s čokoladom 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije