Ostanimo u kontaktu
GALA HOME 1200px

VINOGRADARI ZADOVOLJNI

U Pojezerju očekuju berićetnu berbu grožđa

Objavljeno prije

Na području krškog polja Jezera na području općine Pojezerje, te gradova Vrgorca i Ploča, ove jeseni na oko 11 milijuna čokota vinove loze raznih sorti, ubrat će se između 40 i 45 milijuna kilograma grožđa. Riječ je o najvećem cjelovitom vinogorju u Dalmaciji i stanovništvu koje najveći dio svojih prihoda ostvaruje prodajom grožđa, ali  i preradom za vlastite potrebe i tržište.

U razgovoru s proizvođačima i načelnikom općine Pojezerje Borislavom Dominikovićem doznajemo da je ovogodišnja kvaliteta zrna iznimne kakvoće, uključujući i količinu sladora. Unatoč visokim temperaturama urod nije značajnije smanjen, a raduje i činjenica da se nisu pojavile nikakve bolesti vinove loze.

Obrađuju se i vinogradi na području Crnog vira, koji su nekada bili u vlasništvu PODUH-a, a kasnije „Vrgorke“ i drugih, iako ne u cijelosti.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Važno je također pitanje gdje će i kako proizvođači prodavati tržišne viškove.

Kako sada stvari stoje, oni će prevoziti grožđe na tržnice u Dalmaciji i šire ili poznatim kupcima do njihovih kuća, a brojni kupci najavljuju dolazak u Pojezerje gdje će kupovati grožđe na licu mjesta.

Što se cijena tiče, očekuje se početna otkupna cijena od najmanje pet kuna po kilogramu, ovisno o sortimentu. Naravno, za određene sortimente cijene će rasti.

I ove godine proizvođače grožđa u Pojezerju zabrinjava potencijalna mogućnost uvoza grožđa iz zemalja u okruženju, što je godinama stalna pojava i to upravo za vrijeme berbe u našim krajevima.

DANI MANDARINA U OPUZENU

Održana informativno-edukativna panel rasprava na temu ‘Mandarina – agroturistički brend’

Objavljeno prije

U sklopu manifestacije Dani mandarina, koja se već šestu godinu za redom provodi u organizaciji Srednje poljoprivredne i tehničke škole u Opuzenu, u petak je održana informativno-edukativna panel rasprava na temu ‘Mandarina – agroturistički brend‘, na kojoj su sudjelovali predstavnici lokalne uprave i samouprave, predstavnici OPG-ova, otkupljivača, Ministarstva poljoprivrede.

Glavni naglasak rasprave je bio na proizvodnji agruma, ekološkom u odnosu na konvencionalni način proizvodnje, te turističkom aspektu, odnosno budućnosti same proizvodnje i plasmana na tržište.

Izjavu smo dobili od Žakline Marević, ispred Povjerenstva za mandarine Dubrovačko–neretvanske županije:

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

– Poruka današnjeg ‘panela’ je jedna svijetla pogled na budućnost proizvođača u dolini Neretve. Mi kao županija imamo razvijenu poljoprivredu kao drugu gospodarsku djelatnost, odmah iza turizma i drago mi je da je pozitivna poruka poslana iz Srednje poljoprivredne škole u Opuzenu, u kojoj smo na inicijativu ravnateljice Danijele Primorac potpomogli da se uvede i agro-turistički smjer, a sve to vodi našem cilju koji smo postavili prije pet godina, a to je da se u Opuzenu uspostavi dislocirani studij agronomije, – optimistična je Marević.

Manifestacija Dani mandarina je osmišljena u cilju promocije poduzetničkih vještina u agroturizmu, očuvanju tradicijskih vrijednosti doline Neretve kroz daljnju stručnu afirmaciju i turističku valorizaciju mandarine kao agroturističkog brenda.

U raspravi su sudjelovali gradonačelnik Opuzena Ivan Mataga, Žaklina Marević ispred Povjerenstva za mandarine Dubrovačko–neretvanske županije, Ivana Tomac Talajić ispred Ministarstva poljoprivrede, Mario Car ispred Zavoda za mediteranske kulture, ispred proizvođača mandarina su bili Leo Musulin i Ivan Mihaljević, a ispred otkupljivača Milan Utovac (NTL) i Dragan Crnomarković (Ennafruit grupa), te Joško Curić Babić i predstavnice DUNEA-e Petra Popović i Antonija Odak, i ravnateljica Srednje poljoprivredne i tehničke škole Danijela Primorac.

Manifestacija je održana u okviru Europe Directa.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Akcija S21 Banner 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije