Ostanimo u kontaktu
LPG Narona MAXMART Opuzen
JURA SHOP – AKCIJA Vikend Sl2
JURA SHOP – AKCIJA Vikend Sl1
ICE PRO 1200
GAZ Benz 1200x400px
PIVAC 1200×300
PIVAC 2 1200×300

RUKA SOLIDARNOSTI ZA DJECU

U osnovnim školama u Metkoviću i Opuzenu besplatne obroke dobivalo 490 djece u riziku od siromaštva

Objavljeno prije

Ruka solidarnosti za djecu (1)

Na konferenciji za novinare održanoj danas u Hotelu Narona predstavljen je projekt Ruka solidarnosti za djecuOsiguranje školske prehrane za djecu u riziku od siromaštva kojim se školske godine 2017./2018. u opuzenskoj i metkovskim osnovnim školama osigurao dnevni obrok za  490 djece iz rizičnih skupina.

Program su predstavili viša savjetnica u Upravnom odjelu za društvene djelatnosti Ana Čeović, voditelj projekta Čedo Vučković, ravnateljica Onovne škole don Mihovila PavlinovićaŽana Dodig, predagodinja Osnovne škole Stjepana RadićaNikolina Vugdelija te pedagodinja  Osnovne škole Opuzen, Julija Salacan.

ULTIMATE SPORTS GYM Grupni trening – 740

Projekt u trajanju od 2. 11. 2017. do 15. 6. 2018. bio je vrijedan oko 1,5 milijuna kuna u po županiji u Hrvatskoj i namijenjen djeci u osnovnim školama na području Dubrovačko-neretvanske županije za školsku godinu 2017 / 2018., ali na njega su se prijavile samo tri partnerske škole s područja Županije: Osnovna škola Stjepana Radića i Osnovna škola don Mihovila Pavlinovića iz Metkovića te Osnovna škola Opuzen te je tako ukupna cijena projetka 388.375,47 kn. Od toga 85 posto financira Europska unija putem Fonda europske pomoći za najpotrebitije, a 15 posto Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Opći cilj projekta je ublažavanje dječjeg siromaštva pružanjem nefinancijske pomoći i to podjelom besplatnih obroka, a Čedo Vučković je rekao da se projektom htjelo pomoći najpotrebitijima.

ULTIMATE SPORTS GYM Grupni trening – 740

– Bilo nam je bitno da je dijete iz obitelji koji su korisnici sredstava socijalne skrbi, gdje su oba roditelja nezapolsena, dijete samohranog roditelja, obitelji gdje troje ili više djece ide u osnovnu školu, dijete iz obitelji u kojoj je četvero ili više djece i obitelji u kojoj je, nažalost, netko teško obolio. Mi smo tu stavili i jedan bitan potkriterij koji se odnosi na djecu s teškoćama u razvoju – rekao je Čedo i izrazio želju da se dogodine na projekt prijavi više osnovnih škola.

Projekt provodi županija, a Ana Čeović rekla je da je Županiji cilj obiteljima financijki olakšati odlazak u školu.

– Županija skrbi o 40 osnovnih i srednjih škola kojima je osnivač i tri učenička doma na način da vodi računa o materijalnim uvjetima, održavanju škola i o kvaliteti prehrane tijekom boravka učenika u školi. (…) ove godine smo došli do ovog projekta financiranja školske prehrane čime se, uz nabavu udžbenika za učenike prvih razreda osnovne škole, želi pomoći i djeci i njhihovim roditeljima da se olakša njihova financijska situacija jer svi znamo da boravak u školi zahtjeva znatna financijska sredstva – rekla je Čeović.

Predstavnice osnovnih škola izrazile su zadovoljstvo projektom i rekle da je uvelike pomogao roditeljima, pogotovo onima koji imaju više djece budući da se na školsku marendu mjesečno potroši najmanje oko 100 kuna po djetetu. Kao problem u izvođenju projekta, ali inače kad se radi o školskim obrocima, naveden je manjak školske kuhinje u Opuzenu i u OŠ don Mihovila Pavlinovića, ali roditelji koji su smatrali da im pomoć nije potrebna.

Besplatne obroke je u OŠ Stjepana Radića dobivalo 188 učenika, u OŠ don Mihovila Pavlinovića 195, a u OŠ Opuzen 107, što je tek nešto manje od trećine učenika u toj školi.

Sljedeće školske godine u projekt bi se trebalo uključiti još škola, uključujući i Gimnaziju Metković, kad se projekt odobri (rezultati su još neslužbeni) te će ova mjera, ukčjučujući i besplatne udžbenike za prve razrede osnoven škole od strane županije te besplatnih udžbenika od 2. do 3. razreda koje će osigurati Grad Metković, olakšati financiranje školovanja djece.

Tekst/Foto: Marija Jeramaz / Metković NEWS

ZAVRŠENO ASFALTIRANJE VIDA

Završetak radova na uređenju prometnica u Vidu gradonačelnik Milan prokomentirao: ‘Obećano – ispunjeno!’

Objavljeno prije

U utorak, 4. lipnja, završeni su radovi na uređenju prometnica u prigradskom naselju Vid, vrijedni gotovo pola milijuna kuna.

Završetak radova gradonačelnik Dalibor Milan je prokomentirao:

– Gotovi su radovi na pojačanom održavanju cesta u naselju Vid. U Ulicama Hrvatskih mučenika, Strana i Gradina izvršili smo pripremne radove, proširili i rekonstruirali asfaltni sloj ceste, sveukupno u dužini od otprilike 700 metara.
Vrijednost radova iznosi oko 450.000,00 kuna s PDV-om i prvo je veće ulaganje u ceste u Vidu nakon niza godina i lažnih obećanja.
Obećano – ispunjeno, – rekao je Milan putem svoje fb stranice.

ULTIMATE SPORTS GYM Grupni trening – 740
Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Šambrole
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije