Ostanimo u kontaktu
GALA HOME 1200px

INFORMIRAJTE SE O MOGUĆNOSTIMA I PRILIKAMA EU FONDOVA

U Opuzenu svečano otvoren EUROPE DIRECT Dubrovačko-neretvanske županije

Objavljeno prije

U Opuzenu je u četvrtak otvoren EUROPE DIRECT Dubrovačko-neretvanske županije. Centar su svečano otvorili župan Nikola Dobroslavić te voditelj predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj Ognian Zlatev, a uz nazočnost zamjenika župana Joška Cebala, savjetnice župana Žane Marević, ravnateljice DUNEA-e Melanije Milić, gradonačelnika i načelnika neretvanskih gradova i općina, pročelnika Jedinstvenoga upravnoga odjela Grada Metkovića Ivice Popovića te ostalih.

Riječ je o centru kojega vodi Regionalna razvojna agencija DUNEA, u suradnji sa Srednjom poljoprivrednom i tehničkom školom u Opuzenu te Udrugom Erasmus Student Network Dubrovnik, a kojemu je cilj približiti Europu građanima te poticati njihovo uključenje u raspravama o budućnosti Europske unije.

Kako je istaknuo voditelj predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj Ognian Zlatev, ovaj centar jedan od njih 10 u Hrvatskoj te 420 u Europi.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

– Europskoj komisiji je vrlo važno raditi na lokalnoj razini, odnosno pružiti informaciju svim građanima EU o mogućnostima i prilikama koje članstvo u EU nudi, što će biti najveća vrijednost ovoga centra. Osim toga, Centar će prikupljati ideje građana, udruga i gospodarstvenika što će pridonijeti projektima koji se sufinanciraju iz europskih fondova. Vrlo sam impresioniran projektima koje je provela i koje provodi Dunea, što je pokazatelj da je Hrvatska prikupila dovoljno iskustva od početka članstva u EU, – istaknuo je Zlatev.

U sklopu svojih aktivnosti, Centar Europe Direct organizirat će različite interaktivne radionice, panel rasprave, manifestacije te prezentacije. Župan Nikola Dobroslavić je naglasio kako će uz pomoć svih tih aktivnosti građani moći kreirati europske politike.

– Osim što je Centar način na koji Europska unija svoje politike želi približiti građanima, isti je i prilika da se politike EU kreiraju odozdo prema gore. Moći ćemo dobiti upute od građana što je od europskih politika dobro i što oni žele. Tako sami građani mogu sudjelovati u kreiranju europske budućnost, ali i biti bolje upoznati o svim prednostima koje nam članstvo u EU donosi. Već je poznato kako DNŽ koristi pozamašna sredstva iz europskih fondova, a možemo se pohvaliti da se u našoj županiji provodi najveći infrastrukturni projekt u RH, sufinanciran europskim sredstvima– Pelješki most, – kazao je župan.

Osim Pelješkoga mosta, u DNŽ se trenutno provode brojni veliki projekti sufinancirani iz različitih europskih fondova.

– Što se tiče samih projekata i apliciranja na fondove EU, trenutno su u provedbi 73 projekta koja su sufinancirana iz različitih europskih fondova. Ovaj Centar svakako će pridonijeti boljoj vidljivosti, komunikaciji s građanima te njihovoj edukaciji o koristima koje mogu imati zahvaljujući članstvu u EU, – naglasila je ravnateljica DUNEA-e Melanija Milić.

Prije samoga otvorenja Centra održane su i uvodne prezentacije u sklopu kojih su Centar predstavile djelatnice DUNEA-e Petra Popović i Antonija Odak koja je, uz Ivu Pozniak, predstavila i neke od projekata koje DUNEA provodi.

PRODULJENJE POPISA 2021.

DRŽAVNI ZAVOD ZA STATISTIKU PRODULJUJE PROVEDBU TERENSKOG POPISIVANJA

Objavljeno prije

U skladu sa Zakonom o popisu stanovništva, kućanstava i stanova u Republici Hrvatskoj 2021. godine (Narodne novine, br. 25/20. i 34/21.), Državni zavod za statistiku odlučio je produljiti provedbu druge faze Popisa stanovništva, kućanstava i stanova u Republici Hrvatskoj 2021. godine, odnosno terenskog popisivanja do 29. listopada 2021. Odluka o produljenju provedbe Popisa 2021. donesena je zbog procjene da do 17. listopada 2021. neće biti popisane sve popisne jedinice definirane spomenutim Zakonom.

Zbog specifičnih okolnosti u kojima se provodi Popis 2021., produljenje provedbe terenskog popisivanja omogućit će popisivačima koji su na terenu da obave popisivanje svih popisnih jedinica koje nisu samostalno popisane, osobnim intervjuom sa stanovništvom s pomoću elektroničkih uređaja te izvrše kontrolu podataka prikupljenih u prvoj fazi Popisa 2021. Stoga građani ne trebaju brinuti da popisivači neće obići njihova kućanstva.

Državni zavod za statistiku objavit će prve rezultate Popisa 2021. 60 dana od završetka popisivanja na terenu, a konačne rezultate u skladu s rokovima koji će biti definirani programima publiciranja i kalendarima objavljivanja statističkih podataka.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Zagreb, 14. listopada 2021.

ODLUKA

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Akcija S21 Banner 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije