Ostanimo u kontaktu
Dalmata - Jura Shop Vas časti niskim cijenama! LPG Narona
GAZ Benz 1200x400px

PREDSTAVLJEN BEZVIRUSNI MATIČNI NASAD AGRUMA

U Opuzenu se sastalo Povjerenstvo za mandarine

Objavljeno prije

Na današnjoj proširenoj Sjednici Povjerenstva za mandarine Dubrovačko-neretvanske županije, u Opuzenu su uz članove Povjerenstva bili nazočni i djelatnici Zavoda za mediteranske kulture, Sveučilišta u Dubrovniku. Upriličene su dvije prezentacije na temu “Matičnjak visokih kategorija agruma, Pokušalište Čibača” i “Korelacija uzgojnih uvjeta i kakvoće uroda ranih sorata mandarine Zorica rana, Ichumare, Iwasaki u dolini Neretve”.

Matičnjak visokih kategorija agruma je projekt bezvirusnog matičnog nasada agruma, čije održavanje se provodi u Pokušalištu Čibača. Radi se o projektu financiranom u sklopu programa podizanja kvalitete matičnih nasada koje provodi Ministarstvo poljoprivrede. Temeljne aktivnosti Programa su nabava/ozdravljenje vrsta i sorata agruma – sortna lista RH, izgradnja tzv. mrežarnika, eksploatacija nasada i kao nastavak Programa – uspostava Regionalnog laboratorijskog centra za praćenje zdravstvenog stanja bilja, podizanje osnovnog matičnog nasada na otvorenom i introdukcija novog sortimenta.

Cilj predstavljenog stručno istraživačkog projekta o ranim sortama mandarina je utvrditi optimalne rokove berbe za spomenute sorte na lokalitetima kojima bi se pokrili sva mikroklimatski različita područja Neretve. Nadalje, ustanoviti obilježja sorata na ispitivanim lokalitetima i ponuditi prijedlog sorte za sadnju novih i obnovu starih agrumika za pojedine lokalitete. Lokaliteti obuhvaćeni ovim stručno-istraživačkim projektom su Vidrice, Jasenska, Bostanac, Modrič, Glog i područje Metkovića.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Na sjednici su predstavljeni rezultati mjerenja saliniteta na području doline Neretve te štetnosti djelovanja prodora slane vode u obuhvatu Donje Neretve, koje provode Fakultet građevinarstva arhitekture i geodezije Sveučilišta u Splitu, Hrvatske vode i DUNEA u sklopu europskog projekta MoST. Predstavljen je i projekt Sustav navodnjavanja „Glog“ koji je završen, te za koji je ishodovana Uporabna dozvola koja još nije pravomoćna. Da bi se Sustav stavio u funkciju potrebno ga je predati na upravljanje certificiranim tvrtkama za koje će biti raspisana javna nabava – istaknuto je danas u Opuzenu.

OBAVIJEST IZ HEP-a

U srijedu dio desne strane grada bez el. energije

Objavljeno prije

Photo: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Obavještavaju se potrošači el. energije da će zbog redovnog održavanja trafostanice TS 10(20)/0,4kV METKOVIĆ 8 isporuka električne energije bit će obustavljena u srijedu 1.2.2023. godine  od 9,00 do 14,00 sati.

Bez električne energije bit će potrošači:

  • Ulice Kneza Branimira, izuzev zgrada „Lovrić“ i „Batinović“
  • Ulice Zrinskih i Frankopana (od početka do kuće Parun)
  • Ulice Hercegovačka (od početka do nadvožnjaka)
  • Ulice Put Narona (od početka do kuće Brozović)
  • Ulice Vila Velebita

NAPOMENA:
U slučaju prijevremenog završetka radova, napon će biti pušten ranije.
U slučaju nepovoljnih meteoroloških uvjeta prekid će biti odgođen, a naredni će se uredno oglasiti.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Krafne 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije