Ostanimo u kontaktu
Dalmata Jura shop LPG Narona
GAZ Benz 1200x400px

PREDSTAVLJEN BEZVIRUSNI MATIČNI NASAD AGRUMA

U Opuzenu se sastalo Povjerenstvo za mandarine

Objavljeno prije

Na današnjoj proširenoj Sjednici Povjerenstva za mandarine Dubrovačko-neretvanske županije, u Opuzenu su uz članove Povjerenstva bili nazočni i djelatnici Zavoda za mediteranske kulture, Sveučilišta u Dubrovniku. Upriličene su dvije prezentacije na temu “Matičnjak visokih kategorija agruma, Pokušalište Čibača” i “Korelacija uzgojnih uvjeta i kakvoće uroda ranih sorata mandarine Zorica rana, Ichumare, Iwasaki u dolini Neretve”.

Matičnjak visokih kategorija agruma je projekt bezvirusnog matičnog nasada agruma, čije održavanje se provodi u Pokušalištu Čibača. Radi se o projektu financiranom u sklopu programa podizanja kvalitete matičnih nasada koje provodi Ministarstvo poljoprivrede. Temeljne aktivnosti Programa su nabava/ozdravljenje vrsta i sorata agruma – sortna lista RH, izgradnja tzv. mrežarnika, eksploatacija nasada i kao nastavak Programa – uspostava Regionalnog laboratorijskog centra za praćenje zdravstvenog stanja bilja, podizanje osnovnog matičnog nasada na otvorenom i introdukcija novog sortimenta.

Cilj predstavljenog stručno istraživačkog projekta o ranim sortama mandarina je utvrditi optimalne rokove berbe za spomenute sorte na lokalitetima kojima bi se pokrili sva mikroklimatski različita područja Neretve. Nadalje, ustanoviti obilježja sorata na ispitivanim lokalitetima i ponuditi prijedlog sorte za sadnju novih i obnovu starih agrumika za pojedine lokalitete. Lokaliteti obuhvaćeni ovim stručno-istraživačkim projektom su Vidrice, Jasenska, Bostanac, Modrič, Glog i područje Metkovića.

Na sjednici su predstavljeni rezultati mjerenja saliniteta na području doline Neretve te štetnosti djelovanja prodora slane vode u obuhvatu Donje Neretve, koje provode Fakultet građevinarstva arhitekture i geodezije Sveučilišta u Splitu, Hrvatske vode i DUNEA u sklopu europskog projekta MoST. Predstavljen je i projekt Sustav navodnjavanja „Glog“ koji je završen, te za koji je ishodovana Uporabna dozvola koja još nije pravomoćna. Da bi se Sustav stavio u funkciju potrebno ga je predati na upravljanje certificiranim tvrtkama za koje će biti raspisana javna nabava – istaknuto je danas u Opuzenu.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

DJEČJI GLAS NERETVE

Malena Ena Nižić očarala publiku, Lei Čotić Nagrada Stručnoga ocjenjivačkoga suda

Objavljeno prije

Ena Nižić osvojila je 1. Nagradu publike, a Lea Čotić Nagradu Stručnoga ocjenjivačkoga suda na 1. Dječjemu Glasu Neretve koji je u subotu održan na Ljetnoj sceni GKS-a Metković, u organizaciji Ustanove za kulturu i sport Metković, a pod pokroviteljstvom Grada Metkovića.

Drugu Nagradu publike osvojila je Ana Ilić, a treću Nagradu publike Cvita Vekić.

Na 1. Dječjem Glasu Neretve nastupilo je 15 izvođača, a otvorila ga je ravnateljica Ustanove za kulturu i sport Metković Zrinka Mijoč.

– U godini u kojoj Grad Metković slavi 600. obljetnicu od prvoga pisanoga spomena, Ustanova za kulturu i sport Metković odlučila je organizirati 1. Dječji Glas Neretve. Na audiciji je odabrano 15 izvođača, koji su tjednima uvježbavali svoje nastupe i zaista su svi sjajni i talentirani te mi je zato posebno drago što će baš njih petnaestero biti upamćeno kao prvi izvođači na 1. Dječjemu Glasu Neretve! Sigurna sam kako će svima nama ovo biti, prije svega zabavna večer, ali i da ćemo zajednički otkriti male talente koje ćemo pljeskom podržati večeras, ali i u budućnosti, – istaknula je Mijoč.

Glazbeni dio večeri otvorio je Roko Ilić s pjesmom ‘Dajem ti rič’, a poslije njega je nastupala Ana Ilić s pjesmom ‘Sve dok sanjaš’. Ana Žilić se potom predstavila s pjesmom ‘Nek’ svud ljubav sja’, Ena Nižić je izvela pjesmu ‘Smokvica’, Marija Vučković pjesmu ‘Viski’, a Nikolina Vučković ‘Hajde da ludujemo’. Mara Murtezani otpjevala je ‘I wanna dance with somebody’, Matea Gutić ‘Kokolo’, Mila Vekić ‘Ako te pitaju’, a Zlata Vekić ‘Cesaricu’. Sara Leženić otpjevala je pjesmu ‘Lopove’, Mia Bebić ‘Sve bi seke ljubile mornare’, Ela Bezer ‘Uzbunu’, a Cvita Vekić pjesmu ‘Život nije siv’. Glazbeni dio zatvorila je Lea Čotić s pjesmom ‘Zaljuljali smo svijet’.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Poslije glasovanja publike te vijećanja Stručnoga ocjenjivačkoga suda, koji su činili profesorica Mihaela Pavlović, profesorica Marija Maja Jerković te poznati bas u klapskom pjevanju Ante Šprlje, uslijedila je dodjela nagrada te proglašenje pobjednika.

Nagradu Stručnoga ocjenjivačkoga suda Lei Čotić je dodijelila prof. Mihaela Pavlović, dok je 1. Nagradu publike, Eni Nižić uručio gradonačelnik Metkovića Dalibor Milan. Drugu Nagradu publike Ani Ilić uručila je ravnateljica Ustanove za kulturu i sport Metković Zrinka Mijoč, a treću Nagradu publike Cviti Vekić je dodijelila direktorica Turističkoga ureda Turističke zajednice grada Metkovića Magdalena Medar Ujdur.

Prvi Dječji Glas Neretve završio je nastupom Ene Nižić koja je pred publikom ponovno izvela pjesmu ‘Smokvica’.

Voditelji programa bili su Melani Primorac i Ivan Šutalo.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Sirnica Uskrs 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije