Ostanimo u kontaktu
Dalmata - Jura Shop Vas časti niskim cijenama! LPG Narona
GAZ Benz 1200x400px

CENTAR ZA NADZOR I PREVENCIJU POSLJEDICA POPLAVA

U Opuzenu održan sastanak predstavnika DNŽ, Sveučilišta u Zadru i Hrvatskih voda

Objavljeno prije

U Centru za nadzor i prevenciju posljedica poplava u Opuzenu održan je sastanak dijela hrvatskih partnera na projektu STREAM. Uz predstavnike Dubrovačko-neretvanske županije nazočili su i predstavnik Sveučilišta u Zadru te predstavnik Hrvatskih voda, a glavna tema sastanka bila je izrada izrada mape i katastra rizika od poplava za područje doline rijeke Neretve.

Voditelj projekta STREAM za Dubrovačko-neretvansku županiju Mato Tomljanović je pozdravio sve nazočne te naglasio kako se u suradnji sa Sveučilištem u Zadru provode aktivnosti čijom će se realizacijom dobiti važni podaci koji će pridonijeti poboljšanju sustava ranog upozorenja te smanjenju posljedica od poplava kojima je posebno izloženo neretvansko područje.

Voditelj projekta za Sveučilište u Zadru Vlatko Roland predstavio je do sada prikupljene i obrađene podatke koje su dobili radom na terenu. Također je naglasio kako je važno poboljšati detekciju, praćenje i upravljanje rizikom od poplava te razviti sustav ranog upozorenja koji će povećati sigurnost i umanjiti štetne posljedice na ljudsko zdravlje, okoliš, kulturnu baštinu i ekonomiju. Upravo na tome radi Sveučilište u Zadru i to će se napraviti kroz izradu katastra pluvijalnih poplava, modela rizika od poplava i planova upravljanja rizikom od poplava.

Sveznalica 7400xXpx

Predstavnik Hrvatskih voda Andrej Pavlović naglasio je da će ovaj dokument pomoći daljnjem ublažavanju rizika od poplava, podizanju svijesti građana i donositelja odluka.

Vrijednost projektnih aktivnosti na našem području je 5,8 milijuna kuna, od čega se sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj, putem programa prekogranične suradnje Interreg Italija-Hrvatska, sufinancira 85 posto tog iznosa. Ostatak od 15 posto osigurava Dubrovačko-neretvanska županija vlastitim sredstvima, a sve aktivnosti se provode uz stručnu i tehničku pomoć Regionalne razvojne agencije Dubrovačko-neretvanske županije DUNEA.

NAŠE GORE LIST

Preminuo poznati splitski redatelj videospotova Žare Batinović

Iskrena sućut obitelji i prijateljima. Počivao u miru!

Objavljeno prije

Foto: Ivo Čagalj / PIXSELL

Poznati splitski redatelj glazbenih spotova Žare Batinović preminuo je jutros u splitskom KBC-u, gdje se od sredine siječnja borio s koronom i upalom pluća, kako Vecernji.hr doznaje od izvora bliskog obitelji. Batinović je izgubio životnu bitku nakon što je skinut s respiratora, počeo je i komunicirati, a baš kad su svi mislili da će izvući, stigle su najgore vijesti.

Kao redatelj je snimio nekoliko stotina glazbenih spotova svim najvećim imenima u regiji poput Gibonnija, Bajage, Olivera, Lukyja, Daleke obale, TBF-a, Severine, Majki, Parnog Valjka i još mnogim drugima. Dobio je nagradu za najbolji spot u 21. stoljeću “Teške boje“.

S Batinovićem smo posljednji put razgovarali devet mjeseci nakon smrti voljenog Olivera, kada je završavao spot za pjesmu “Kad sam nasamo s njom”, koji je počeo raditi dok je pjevač još bio živ.

Sveznalica 7400xXpx

– Znate što je najzanimljvije? Ja Olivera nisam volija prije nego sam ga upoznao. Bio sam hodajući megafon koji je protiv njega govorija gdje god bi stigao. Ja sam tada bio nitko i ništa, a mislija sam da sam veličina jer sam snimija tri spota. Uvijek sam bio eksplozivna budala i radnja mi je išla brže od mozga. A zašto sam ga mrzija? Zato jer sam se tada družija s glazbenicima koji su očigledno bili ljubomorni na Olivera i blatili su ga iza leđa, a kad su bili s njim u društvu, onda je sve bilo divno i krasno – u svom stilu ispričao nam je Žare koji se s Oliverom konačno upoznao krajem 90-ih. Bila su to vremena kada su se glazbenici često družili, a njih dvojica počela su se susretati u istom društvu.

– Doveo sam ga ispred crkvice svetog Nikole, posjeo na skale, snimija prvu i drugu strofu i refren. Sve je bilo gotovo u 15 minuta. Vidim ja, Oliver me gleda onim svojim “japanskim očima” i šapće mi: “Ajde, priznaj da je skrivena kamera. Ne virujem da smo već gotovi.” Bio je šokiran da smo već gotovi. Tu me odmah zavolija jer svako naše snimanje ne bi trajalo duže – sa smiješkom je ispričao Batinović koje se prisjetio i kako mu se na promociji tog spota Oliverova supruga Vesna posebno zahvalila rekavši mu kako “njen Oliver više nema najgore spotove u zemlji”.

Za Olivera je napravio 15 spotova, dva dokumentarna filma i dvostruki DVD i to u periodu od šest godina – od 2000. do 2006.

– Prvi i jedini put kad sam nekog molija da mu snimim spot bilo je upravo za pjesmu “Kad sam nasamo s njom”, koji smo počeli i nismo završili. Zato na ovaj način i želim odati počast velikom umjetniku i konačno završiti taj spot – ispričao je Žare i dodao kako su mu Oliver i Bajaga jedina dva pjevača s ovih prostora s kojima je uživao raditi i koji su ga punili pozitivom, piše Vecernji.hr.

Iskrena sućut obitelji i prijateljima. Počivao u miru!

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Krafne 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije